„Vis dėlto mes turėtumėme būti objektyvūs kiekvienam Lietuvos piliečiui ir vertinti jį pagal atliekamą darbą, pasiektus rezultatus. Iš mano turimos informacijos arba tos pažymos, kuri man buvo pristatyta, kiek yra įdarbinta artimų žmonių toje tarnyboje, manau, kad tai prasilenkia su etika ir tam tikrais Lietuvos įstatymais“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė A. Butkevičius.

Pasak Ministro Pirmininko, korupcijos klausimu niekam neturėtų būti taikomos lengvinančios aplinkybės, net jei tas žmogus būtų nusipelnęs valstybei.

ELTA primena, kad S. Madalovas iš VST vado pareigų atleistas šių metų liepos 1 d., o liepos 6 d. Prezidentė Dalia Grybauskaitė jį apdovanojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

A. Butkevičius pavedė Valstybės saugumo departamento vadovui kartu su vidaus reikalų ministru atlikti išsamų tyrimą dėl žiniasklaidoje išdėstytų problemų VST sistemoje. Naujasis VST vadovas Ričardas Pocius naujienų portalui „Delfi.lt“ sakė, kad struktūroje dirba valstybei nelojalūs pareigūnai, nemaža dalis jų yra susijusi giminystės ryšiais, VST pristeigta nereikalingų pareigybių, aprūpinimas technine įranga menkas, tarnyba naudojama kaip priedanga privatiems verslams.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra nustačiusi, kad buvęs VST vadas S. Madalovas pažeidė įstatymą, spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus, nenusišalino spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos klausimus – priiminėjo savo dukrai, anūkui, žentui, žento seseriai, dukterėčiai, dukterėčios dukrai ir dukterėčios sūnui palankius sprendimus: skyrė jiems premijas, suteikė aukštesnes kvalifikacines kategorijas bei tarnybos laipsnius, perkėlė į kitas pareigas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo tiek R. Pocių, tiek vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, sakydama, kad šie pareigūnai nesiėmė spręsti realių VST problemų.