Kaip BNS informavo PAGD Civilinės saugos valdybos viršininkas Jūris Targonskas, galutiniame konkurso etape dalyvavo šis vienintelis tiekėjas, nors susidomėjimą buvo pareiškusios iš viso 6 bendrovės.

„Pasikeitus įstatymams, operatoriai korinio transliavimo paslaugas teikia už dyką, bet pati sistema reikalauja priežiūros (...). Kiek mes aiškinomės, yra Lietuvoje tų įmonių, kurios prižiūri operatorių tinklus - užklausėme jų, tai jie su 4-5 įmonėmis yra pasirašę sutartis. Kodėl kiti nedalyvavo - aš nežinau“, - sakė J.Targonskas.

Sutartis sudaryta metams, jos vertė - 185 tūkst. eurų.

Vilniaus apygardos prokuratūra prieš metus pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl PAGD sutarties su „NT Service“ po to, kai į prokurorus kreipėsi Valstybės kontrolė. Valstybės auditorių duomenimis, už GPIS priežiūrą galėjo būti permokėta apie 145 tūkst. eurų, nes paslaugos jau buvo numatytos su ta pačia bendrove anksčiau sudarytoje sistemos kūrimo sutartyje. PAGD tai neigė nurodydama, kad sistemos kūrimo ir sistemos priežiūros konkursuose nurodytos skirtingos paslaugos.

Kaip BNS informavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė, ikiteisminis tyrimas nutrauktas šių metų balandį prokurorams nenustačius nusikalstamos veikos.

„Pagal sutartį, nuolatinė sistemos stebėsena ir palaikymas pardavėjo lėšomis nėra numatomas, numatyti tik priežiūros darbai - keitimas, remontas (...). Atsižvelgiant į tai bei atskirai perkant sistemos palaikymo paslaugas ir sudarant priežiūros paslaugos pirkimo sutarį buvo išlaikyti teisės aktų reikalavimai ir priimant šiuos sprendimus darbo grupės nariai jokių teisės aktų nepažeidė, sprendimus priėmė pagrįstai ir teisėtai, viešieji pirkimai atlikti nepažeidžiant viešųjų pirkimų procedūros“ - konstatuojama prokuratūros išvadoje.

Nepaisant nutraukto tyrimo, R.Stundienės teigimu, ugniagesių sudaryta GPIS priežiūros sutartis šiuo metu yra nagrinėjama kitame, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl Vidaus reikalų ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose vykdytų viešųjų pirkimų, kuriuose figūruoja ir „NT Service“.

„Įtarimai pareikšti 12 fizinių asmenų, juridiniams asmenims kol kas įtarimų nėra“, - sakė R.Stundienė.

Tuo metu PAGD direktorius Remigijus Baniulis teigė, kad atliekami ar vykdyti tyrimai dėl pirkimų nėra pagrindas atsisakyti naują konkursą laimėjusios bendrovės paslaugų.

„Abejonės ir teismo sprendimo nebuvimas, kad kompanija yra gera ar bloga, nėra joks teisinis pagrindas uždrausti dalyvauti konkursuose. Tad taip ir buvo: jie dalyvavo, pasiūlė gerą kainą, mes pasirašėme sutartį“, – BNS sakė R.Baniulis.

Pasak jo, prieš daugiau nei metus pasibaigus tuometinei sutarčiai su „NT Service“, visą šį laiką įrangą, reikalingą gyventojų perspėjimo sistemos funkcionavimui, prižiūrėjo pats PAGD - to esą pakako, nes rimtesnių gedimų ar kitų problemų nebuvo.

Be kita ko, šių metų gegužę Aukščiausiasis Teismas konstatavo, jog ekspertai, prieš penkeris metus vertinę potencialius GPIS kūrėjus, galėjo būti šališki ir įpareigojo PAGD sumokėti 100 tūkst. eurų baudą. Konkursą laimėjo ir sutartį penkeriems metams 2011-aisiais pasirašė bendrovių „HNIT-Baltic“ ir „ NT Service “ konsorciumas, pasiūlęs 4,3 mln. eurų kainą bei dar 434 tūkst. eurų mokestį kasmet už sistemos priežiūrą.