Šia proga komitete trečiadienį lankėsi vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo pavaduotojas Vaidotas Mažeika ir VST vadas, pulkininkas R. Pocius.

Komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas teigia, kad komitetas norėjo aiškiai konstatuoti, kokia yra VST būklė. Jis taip pat siūlo kur kas radikaliau reaguoti ir be ceremonijų atleisti žmones, kurie kelia abejonių dėl lojalumo Lietuvos valstybei.

„Turiu pasakyti, kad komitetas gaudavo vertinimų fragmentus: tiek vidaus reikalų ministras, tiek tarnybos vadas liepos mėnesį yra pasakę, kad toje tarnyboje buvo daromi negeri dalykai, bet jie teigė, kad mes tikrinam, mes darom, renkam informaciją. Mes laukėme, kol jie viską padarys ir informuos komitetą, bet čia viskas išėjo į viešumą ir mes turėjome aiškiai paklausti, kurie tyrimai baigti, kiek sureaguota į pažeidimus ir kokia situacija tarnyboje dabar“, - sako A. Paulauskas.

Kiek yra nelojalių?

Politikas sako, kad pagal komitetui pateiktą informaciją iš maždaug 1000 VST darbuotojų apie 300 gali būti susiję giminystės ar draugystės ryšiais.

„Bet mes daugiausia akcentavome nelojalumo klausimą, nes mums tai pasirodė pavojinga“, - sako A. Paulauskas.

Jo teigimu, VSD dar pavasarį įvairioms tarnyboms, tarp jų ir VST, yra perdavęs informaciją apie galimai Lietuvos valstybei nelojalius asmenis.

„Mes dabar matome, kad kai kuriais atvejais jie patraukti į kitą darbą, kai kuriais atvejais buvo viskas paaiškinama, esą tai buvo neadekvati reakcija. Man atrodo, kad tokiais atvejais, kai žmogus siūlo „patarti“, kaip susprogdinti terminalą, arba fotografuojasi ir šlovina kitos valstybės kariuomenę bei jos agresijos veiksmus, turėtų pakakti faktų atsisveikinti su tokiu žmogumi“, - teigia A. Paulauskas.

R. Pocius teigia, kad iš viso VST šiuo metu yra iki 10 galimai Lietuvos valstybei nelojalių asmenų, bet jie arba nedirba su valstybės paslaptį sudarančia informacija, arba yra perkelti į kitas pareigas.

„Yra dalis asmenų, kurie tebedirba, bet jie nedirba su slapta informacija. Kita dalis asmenų yra atriboti nuo pareigų, kuriose gali turėti įtakos“, - sako R. Pocius.

Dar dešimtys asmenų, pasak jo, buvo atleisti.

Darbuotojas paskelbė, kaip sunaikinti terminalą?

Kodėl neatleidžiami likę darbuotojai, kurie įtariami nelojalumu Lietuvos valstybei?

R. Pocius sako, kad šiuo metu nėra teisinio pagrindo jų atleisti, bet, pasak jo, šiuo metu VST vyksta bent keletas tarnybinių patikrinimų, kurie gali baigtis visaip.

Tačiau A. Paulauskas teigia, kad galimai nelojalius VST darbuotojus būtų galima atleisti ir greičiau.

„Man atrodo, kad tokiais atvejais, kai žmogus siūlo patarti, kaip susprogdinti terminalą ar fotografuojasi ir šlovina kitos valstybės kariuomenę, agresijos veiksmus, turėtų pakakti faktų atsisveikinti su šitokiu žmogumi. Kodėl aš taip sakau? Visų pirma, šitie žmonės duoda priesaiką. Ten pasakyta aiškiai: gerbti mūsų įstatymus, gerbti mūsų Konstituciją, vykdyti pareigas ir tarnauti visuomenei. Yra ir tokia sąvoka kaip pareigūno vardo žeminimas. Tiesiai pasakyta: jei asmens veiksmai pakerta pasitikėjimą juo, tai irgi galima jį dėl to atleisti. Todėl mūsų išvadoje bus toks kategoriškesnis vertinimas ir prašymas sureaguoti tų žmonių atžvilgiu radikaliai“, - sako A. Paulauskas.

Paprašytas papasakoti, kaip buvo išreikštas kritikos susilaukusių darbuotojų nelojalumas, VST vadas R. Pocius pasakojo, kad kai kurie asmenys prisistatė Rusijos imperijos gerbėjais, neigė Krymo okupaciją ir panašiai.

„Gal tai žmonių kvailystės, gal tai jaunatviškas susigalvojimas, propagandos poveikis... Reikia kalbėtis su žmonėmis ir tada taikyti įstatymą“, - sako R. Pocius.

VST vadas pasakoja, kad tarp įtartinų tarnybos darbuotojų net buvo žmonių, kurie saugojo suskystintų gamtinių dujų terminalą Klaipėdoje, Tarptautinį Vilniaus oro uostą. R. Pocius sako, kad tai buvo vienetai, bet, pavyzdžiui, terminalą saugojęs asmuo viešai skelbėsi žinantis, kaip pakenkti terminalui.

„Rodo meilę Rusijos imperijai, Berkut'ui Maidano įvykių metu ir po Maidano. Su keiksmažodžiais prakeikiama Ukrainos tauta, dievinamos specialiosios tarnybos, kurios šaudė į taikius žmones, kurie siekė savo laisvės. Demonstruoja Georgijaus juosteles visose paskyrose ir to neslepia. Visur šlovina Rusijos imperiją, viešai paskelbia, kad saugo terminalą ir nurodo, kaip jį galima sunaikinti. Ar tai normalu?“, - klausė R. Pocius.

Pasiteiravus, ar teko kalbėtis su nelojalumu įtariamais žmonėmis, kurie saugojo strateginius valstybės objektus, VST vadas sako, kad kai kurie jų diena dienon tarnauja šalia jo paties, tad bendrauti tenka.

Kaip jie aiškina savo nuomonės raišką? „Jie aiškinasi paprastai: buvau kvailas, nežinojau, padariau klaidą, atleiskit. Bet čia „atleiskit“ būti negali, tai rimti dalykai“, - sako R. Pocius.

Prašo 15,5 mln. eurų

VST vadas taip pat patvirtino, kad jo vadovaujama tarnyba kitų metų biudžete paprašė 15,5 mln. eurų finansavimo, tai yra apie 10 mln. eurų daugiau nei šiemet. Interviu DELFI R. Pocius buvo užsiminęs, kad tarnybos ginkluotė yra atsilikusi, nemoderni ir visiškai netenkina šiuolaikinių poreikių.

Klausiamas, ar skandalu naudojasi tam, kad gautų daugiau lėšų iš biudžeto, R. Pocius teigia, kad biudžeto klausimai svarstomi ne viešumoje, bet Seime, todėl atmetė abejones dėl interviu tikslo.

„Tiesiog žmonės turi žinoti, kas vyksta“, - sakė R. Pocius.