Tai istorija, kuri gali sukelti naują valdžių konfliktą. Vienoje jo pusėje rikiuojasi R. Pociaus užnugaris: vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, premjeras Algirdas Butkevičius.

Kitoje – sukritikuotas buvęs VST vadas S. Madalovas, LDK Gedimino ordino Karininko kryžiumi jį apdovanojusi Dalia Grybauskaitė ir pirmasis faktinis Lietuvos vadovas V. Landsbergis.

Kaip viskas prasidėjo?

R. Pocius interviu DELFI papasakojo, kad VST viskas grindžiama šeimynine, giminės ranga, privačiais interesais ir nelegaliais verslais. Jo teigimu, dalis VST darbuotojų karo atveju gali atsukti ginklus prieš Lietuvos piliečius, o VST vadovaujant S. Madalovui esą buvo vieno pono dvaras.

Susidariusia situacija netruko pasinaudoti valdantieji. Premjeras A. Butkevičius viešai pasakojo, kad šią informaciją jam atnešė vidaus reikalų ministras S. Skvernelis.

Paaiškėjo, kad S. Madalovas šių metų liepos 6 d. prezidentės buvo apdovanotas LDK Gedimino ordino Karininko kryžiumi, nors jau nuo liepos 1 d. nebėjo savo pareigų.

S. Madalovas buvo apdovanotas ir 1996 m. Vyčio kryžiaus ordino Riterio kryžiumi. Tuo metu prezidento pareigas ėjo Algirdas Brazauskas.

Sergejus Madalovas

S. Madalovą apdovanoti siūlė V. Landsbergis?

Dar viena naujiena – teigiama, kad apdovanoti S. Madalovą pasiūlė V. Landsbergis, kuris įvardijamas kaip vienas politikų, galinčių duoti patarimų prezidentei D. Grybauskaitei.

Ar tikrai S. Madalovą apdovanojimui siūlė V. Landsbergis? Prezidentūra sako, kad ne.

„Buvęs vidaus saugumo tarnybos vadovas S. Madalovas buvo apdovanotas už ilgametį ir sąžiningą darbą Lietuvos valstybei. S. Madalovas tarnybą Lietuvai pradėjo 1991-aisiais. Vadovaujantis Valstybės apdovanojimų įstatymu, prezidentė S. Madalovą apdovanojo savo sprendimu“, - teigiama Prezidentūros komentare DELFI.

Pasak Prezidentūros Spaudos tarnybos atsakymo, įstatymų nustatyta tvarka buvo kreiptasi į atitinkamas institucijas prašant patikrinti aplinkybes, dėl kurių asmuo negali būti apdovanotas.

„Kompromituojanti informacija dėl S.Madalovo nebuvo pateikta“, - sakoma pranešime.

Pats V. Landsbergis dėl to, kas siūlė apdovanoti S. Madalovą, kalba aptakiau: „Reikėtų pirmiausiai patikrinti savo archyve, ar buvo mano koks nors oficialus siūlymas. Bet, pavyzdžiui, aš visiškai pritariu, kad jis buvo apdovanotas“.

Paprašytas patikslinti, ar siūlė apdovanoti S. Madalovą oficialiai ar neoficialiai, žodžiu ar raštu, V. Landsbergis sakė, kad tai trečios eilės klausimas, tačiau jis baiminasi, jog žiniasklaidoje tai taps pirmosios svarbos naujiena.

Stoja S. Madalovo pusėn

Bet V. Landsbergis aiškiai ir nedviprasmiškai stojo S. Madalovo pusėn.

„Man pirmos eilės klausimas – už ką keršija S. Madalovui? Aš tai galiu atsekti, atsimenu daug dalykų, kai buvo labai kritinė padėtis, pavojinga valstybei: tada pirmasis pulkas atliko savo pareigą garbingai ir S. Madalovas visada buvo ištikimas savo valstybei. Jis pasakė: dabar Lietuva yra mano tėvynė. Jo pavardė skamba rusiškai, bet jis yra čečėnas“, - sako V. Lansbergis.

„Jis yra labai nusipelnęs Lietuvos Respublikai. Kodėl jo nebuvo galima garbingai išleisti į atsargą, poilsį pagal amžių? Turbūt liko mėnuo ar pora savaičių, kai, užuot pagarbiai jį išleidus, pradėta pulti, teršti tą išėjimą į poilsį“, - pridūrė politikas, prisiminęs S. Madalovo išėjimo iš VST aplinkybes.

„Prasidėjo kaltinimai, kad VST dirba jo žentas ar duktė, nors jo duktė ištekėjo už to karininko daug vėliau nei jis atsirado ten ir tapo karininku. Bet viskas sukeičiama vietomis, pasitelkiamas primityvus puolimas“, - piktinosi V. Landsbergis.

V. Landsbergis teigia, kad R. Pociaus interviu sudėlioti argumentai leidžia manyti, jog S. Madalovui prikišama rusiška kilmė. „Tai labai žema“, - sako politikas.

„Tai yra labai pavojingas griovimas ir kiršinimas tautiniu pagrindu“, - priduria V. Landsbergis.