„VST vadas visą informaciją, kurią turi sukaupęs, įvertina. Visais atvejais, kur numatyta, kad gali būti nusikaltimo požymių, bus perduodama (teisėsaugai). Tai, kas buvo ministerijos kompetencijos ribose, atitinkamoms žinyboms perduota“, - trečiadienį Seime sakė S.Skvernelis.

Anot jo, kalbama apie galimą nepotizmą, korupciją, piktnaudžiavimą tarnyba, lėšų švaistymą.

R.Pociaus teigimu, kreipimasis dėl ikiteisminių tyrimų gali būti kitų metų sausį.

„Manau, apie sausio mėnesį dalis informacijos bus perduota atitinkamoms žinyboms - Specialiųjų tyrimų tarnybai, Valstybės saugumo departamentui ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai“, - BNS sakė R.Pocius.

Jo duomenimis, apie 40 žmonių VST gaudavo atlyginimą, bet į darbą neateidavo. Tarp tokių buvo ir tarnybos orkestro muzikantai.

„(...) orkestras grojo, o nėjo į apsaugą, tai yra atlikti savo tiesioginių funkcijų, jis buvo nelegalus“, - pasakojo VST vadas.

Taip pat nustatyta, kad keli viešojo saugumo pareigūnai iš tiesų dirbo privačiame motelyje, naudojo tarnybinį transportą.

Vidaus reikalų ministro tvirtinimu, situacija VST susidomėta pernai gruodį, kai buvo gautas Šaulių sąjungos kreipimasis dėl VST priklausančio Rūdininkų poligono. Tuomet paaiškėjo, kad valstybės turtu gali naudotis Lietuvai priešiškos jėgos.

„Buvo Šaulių sąjungos oficialus kreipimasis su konkrečiais faktais, fotografijos pateiktos, kas vyko VST Rūdininkų poligone, kada Lietuvos patriotai, nusiteikę ginti valstybę, negali treniruotis, bet pateiktos nuotraukos, kur neaišku kokiais tikslais su rusiška amunicija žmonės naudoja mūsų valstybės resursus ir atidirba taktiką, kaip užiminėti pas mus pastatus. Tada prasidėjo patikrinimai per viešuosius tinklus ir atsirado nemažai tokių žmonių - tikrai tai nėra šimta ir tūkstančiai, - kurie skelbiasi, ką jie galvoja apie mūsų valstybę, dėvėdami ir mūsų, ir svetimos valstybės uniformas, sakydami „Poka ja vojuju za Litvu“ (Kol kas aš kariauju už Lietuvą)“, - Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete pasakojo S.Skvernelis.

Pasak jo, informacija apie VST tarnaujančius galbūt Lietuvai nelojalius asmenis perduota Valstybės saugumo departamentui.

„(...) yra kalbėta su tais žmonėmis, kai kurie tas nuotraukas yra paskelbę prieš porą ir daugiau metų, kai buvo kita situacija. Jie pripažino, kad buvo kvaili, klydo. Profilaktinis darbas su jais yra atliekamas“, - tvirtino ministras.

Jo duomenimis, keletas tokių pareigūnų turėjo leidimus susipažinti su slapta informacija.

„Vieni dirba, kiti yra išėję, prasidėjęs procesas dėl slaptumo naikinimo“, - dėstė vidaus reikalų ministras.

Nuo sausio 1-osios VST bus pertvarkyta, sukurta nauja struktūra.

„Manau, kad tarnyba, didžioji dalis, yra ištikima, lojali, kompetentingi, profesionali, tačiau neturi tam tikrų įrankių. Manau, kad sausio 1 dieną turėsime kito modelio tarnybą ir problemos, kurios čia išdėstytos, tikrai bus likviduotos“, - tikino S. Skvernelis.

S. Skvernelis: S. Madalovo pažeidimai konstatuoti jau po išėjimo į atsargą

Liepą į pensiją išėjusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Sergejaus Madalovo galbūt padaryti pažeidimai paaiškėjo, kai jis išleistas į atsargą, sako vidaus reikalų ministras S. Skvernelis.

„Jisai padarė pažeidimus, kurie buvo konstatuoti jau po išėjimo į atsargą“, - žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė S. Skvernelis, paklaustas, ar S. Madalovas nepadarė pažeidimų, dėl kurių turėjo būti atleistas.

S. Skvernelis taip pat sakė, kad nebuvo pagrindo S.Madalovą atleisti anksčiau.

„Jisai, atidirbęs ne vieną dešimtmetį, tarp jų ir Lietuvos valstybei 25 metus, ir tikrai aš nemanau, kad buvo pagrindai neleisti pabaigti kadencijos (...). 25 metai tarnybos, ir negalima nubraukti visko, kas buvo per 25 metus padaryta Lietuvai“, - aiškino ministras.

Premjeras antradienį teigė, kad apie galimus piktnaudžiavimus, pažeidimus ir kitas negeroves VST vidaus reikalų ministras jį informavo maždaug prieš septynis mėnesius. Į pensiją S.Madalovas išėjo prieš penkis mėnesius - nuo liepos 1 dienos.

„Man ši informacija buvo žinoma prieš maždaug 7 mėnesius, bet viešai negalėjome apie tai kalbėti, nes tuo metu ta informacija turėjo būti slapta. Aš susipažinau su visa ta informacija, ją man pateikė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Buvo atliktas didelis darbas – kelis mėnesius rinkta medžiaga, kokie giminaičiai kur įdarbinti, kokie asmenys gauna atlyginimus, nors į darbą neina, kokie žmonės yra galimai nelojalūs mūsų valstybei. Blogiausia tai, kad tarp tų galimų nelojalių yra ir tų, kurie turi galimybę susipažinti su slapta informacija. Tuomet su ministru priėmėme sprendimą, kad Sergejus Madalovas turi būti atleistas iš pareigų, nors ir žinojome, kad bus didelis politikų spaudimas“, - antradienį LRT laidai „Dėmesio centre“ sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Vadovavimą VST perėmęs Ričardas Pocius antradienį publikuotame interviu naujienų portalui delfi.lt sakė, kad tarnyboje buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, o kai kurie pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius. Naujasis vadovas tvirtino, kad VST du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas grįsta šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, nevykdytos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mąstymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, kad buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus. VTEK tyrė vidaus reikalų ministro S.Skvernelio kreipimąsi.