Briuselyje, NATO Užsienio reikalų ministrų susitikime dalyvaujantis Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius DELFI patvirtino, kad Vilnius yra gavęs Paryžiaus prašymą padėti kovoje su “Islamo valstybe”.

Tiesa, prašoma ne tiesioginio lietuvių karių indėlio kare prieš teroristus, mat, Lietuva neturi pajėgumų, kuriais galėtų vykdyti antskrydžius prieš teroristus.

Lietuvos prašoma dislokuoti daugiau karių tose misijose, kur dalyvauja prancūzų kariai – taip Paryžius galėtų skirti daugiau dėmesio Prancūzijos saugumui bei tiesioginei kovai prieš “Islamo valstybę”.

"Jie kalba, kad Lietuva galėtų prisidėti prie tų operacijų, kur dalyvauja Prancūzija, kad prancūzai galėtų skirti daugiau pajėgų savo šalies saugumui užtikrinti ", - DELFI Briuselyje sakė Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Savo ruožtu interviu BNS Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Philippe'as Jeantaud sakė, kad Paryžius sveikintų didesnį Lietuvos įsitraukimą į tarptautines arba nacionalines operacijas Malyje ar Centrinės Afrikos Respublikoje „Tai vertintume labai palankiai, nes tai leistų mums Prancūzijos karius atitraukti iš Afrikos link Sirijos“, - sakė ambasadorius.

Neoficialiai vertinama, kad Lietuva galėtų skirti Karinių oro pajėgų transporto lėktuvą C-27 „Spartan“, tačiau buvo užsiminta, kad viskas gali priklausyti nuo Lietuvos, kuri galėtų pasiūlyti ir Specialiųjų operacijų pajėgas, kurios yra itin rimtai užsirekomendavusios Afganistane.

Tiesa, L. Linkevičius pabrėžė, kad dabar nekalbama apie Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų siuntimą, o ir vargu ar Lietuva pati tai siūlytų. Tačiau L. Linkevičius dėl prancūzų prašymo nusiteikęs palankiai.

"Prancūzai buvo labai dėkingi, kokius pajėgumus skyrėme operacijoje Malyje. Afrika nebuvo mūsų interesų sfera, paprastai iki tol ten nedalyvaudavome, tačiau dalyvavome dėl to, kad solidarizuotumėmės su prancūzai, o dabar tai įgavo dar kitą aspektą, tad manau, kad turėtumėme dalyvauti", - pridūrė ministras.

2013-2014 m. Lietuva Malyje buvo dislokavusi du karininkus, o Centrinėje Afrikos respublikoje skyrusi transporto lėktuvą C-27J, kuris atliko 54 skrydžius.

Be to, Seimui jau yra pateiktas projektas dėl karių tarptautinėse operacijose ribinių skaičių. Pagal teikiamą nutarimo projektą, naujas ribinis skaičius būtų 105 kariai ir civiliai krašto apsaugos sistemos tarnautojai. 2015 metams Seimas yra patvirtinęs 265 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų ribinį skaičių.

Siūloma, kad nustatytu laikotarpiu tarptautinėje NATO operacijoje Afganistane vienu metu dalyvautų iki 50 Lietuvos karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų, NATO vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje Kosove - iki penkių asmenų, Jungtinių Tautų operacijoje Malyje - iki 20 asmenų, Europos Sąjungos kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje „Atalanta“ – iki 30 asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (673)