Lietuvos ir Ukrainos vadovai aptars Ukrainos saugumo ir ekonominio savarankiškumo stiprinimą, kalbėsis apie Ukrainos pasirengimą įgyvendinti Laisvosios prekybos susitarimą su Europos Sąjunga (ES), kuris įsigalios nuo kitų metų pradžios. Šis susitarimas atvers naujų galimybių Ukrainai dalyvauti ES rinkoje ir sumažins ekonominę priklausomybę nuo Rusijos.

Prezidentai taip pat aptars ekonominių ir teisinių reformų įgyvendinimą Ukrainoje, kovą su korupcija.

Lietuva tvirtai remia glaudesnę Ukrainos integraciją į ES ir padeda atlikti būtinas pertvarkas, dalydamasi savo patirtimi, teikdama ekspertinę ir finansinę pagalbą. Lietuvos suteikta parama Ukrainos valstybinio sektoriaus reformoms ir pagalba nuo karo nukentėjusiems žmonėms siekia 1,5 milijono eurų.

Vilniuje Prezidentė Dalia Grybauskaitė drauge su Ukrainos vadovu atidarys pirmąjį Lietuvos ir Ukrainos ekonomikos forumą.

Pasak šalies vadovės, Lietuva gali tapti vartais Ukrainos verslui, siekiančiam plėtoti veiklą Europoje. Lietuvos ir Ukrainos verslo bei prekybos ryšiai nuolat stiprėja - per pastaruosius penkerius metus prekyba padidėjo 54 procentais ir dabar viršija milijardą eurų.

Ukrainos Prezidento darbo vizito Lietuvoje metu taip pat bus pasirašyta kultūrinio bendradarbiavimo programa 2016-2020 metams.

Viešėdamas Lietuvoje Ukrainos Prezidentas P. Porošenka susitiks ir su Seimo Pirmininke Loreta Graužinienė bei Ministru Pirmininku Algirdu Butkevičiumi.

Pasak Seimo Pirmininkės L. Graužinienės, pokalbio su Ukrainos vadovu metu daugiausia dėmesio ketinama skirti Rytų partnerystei. "Kokie įvykiai bebūtų pasaulyje, jie neturėtų užgožti Ukrainos klausimo ir Minsko susitarimo vykdymo", - pabrėžia parlamento vadovė.

Susitikime dalyvaus Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, šio komiteto pirmininko pavaduotojas Emanuelis Zingeris, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka ir komiteto pirmininko pavaduotojas Audronius Ažubalis, Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis.

"Ukraina - svarbi Lietuvos partnerė. Dvišalis bendradarbiavimas sudarė palankias sąlygas sukurti pasitikėjimo pagrindais plėtojamus politinius ir ekonominius ryšius. Lietuva remia Ukrainos nepriklausomybę, laisvę ir teritorinį vientisumą", - sako Premjeras.

Pokalbyje su Ukrainos vadovu Ministras Pirmininkas išreikš tvirtą Lietuvos paramą Ukrainai, kalbėsis apie jos pasirengimą įgyvendinti Laisvosios prekybos susitarimą su ES, kuris įsigalios nuo 2016 metų pradžios, pasiūlys ekspertinę pagalbą. Susitikime bus tariamasi, kaip aktyvinti dvišalius ekonominius ryšius, bus aptariami bendradarbiavimo klausimai transporto, energetikos ir kitose srityse.