Prognozuojama, kad daug kur vėjo gūsiai sieks 20 m/s, ryte ir pirmoje dienos pusėje vakariniuose rajonuose vietomis iki 26 m/s, pajūryje – iki 30 m/s. Vėliau vėjas po truputį rims.

Klaipėdos jūrų uosto atstovai teigė, kad dėl stipraus ir gūsingo vėjo yra pasirengę galimam laivybos stabdymui, visi uosto naudotojai įspėti, tarnybos pasirengusios.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė BNS sakė, kad apie 9 val. Palangoje, Liepojos plente. nuvirto medis. Medžiai virto ir Šiaulių rajone, Pailgių kaime bei Jurbarke, Dariaus ir Girėno gatvėje.

Lesto“ atstovas Martynas Burba BNS teigė, kad pirmadienį ryte reikšmingų sutrikimų elektros tinkluose nėra, be elektros yra apie 700 vartotojų.

„9 valandos duomenimis, dėl smarkaus vėjo reikšmingų sutrikimų nebuvo. Be elektros yra likę apie 700 vartotojų vakarų Lietuvoje. Apie 540 iš jų - Kretingos rajone, apie 180 - Skuodo rajone“, - BNS sakė M.Burba.

Anot jo, šiuo metu sutrikimai šalinami, elektros tiekimą tikimasi atnaujinti artimiausiu metu. M.Burba įspėjo, kad esant smarkiam vėjui, gyventojai neturėtų artintis prie elektros įrenginių.

Dėl sustiprėjusio vėjo Klaipėdos uoste ribojama laivyba

Nerimstant vėjui, kurio gūsiai vietomis siekia 20 metrų per sekundę, Klaipėdos uoste toliau ribojama laivyba. Tačiau padaugėjo į uostą įplaukti ir iš jo išplaukti laukiančių laivų.

„Laivyba tebėra ribojama, eismas tebėra ribojamas. Vėjo stiprumas šiuo metu gūsiais siekia 19,6 metro per sekundę, o paprastai yra apie 15 metrų per sekundę“, - BNS sakė Klaipėdos uosto atstovė spaudai Nijolė Dvarionaitė-Milkintienė.

Pasak jos, prognozuojama, kad po pietų vėjas turėtų aprimti, tuomet laivyba turėtų būti atnaujinta.

„Mes tikimės, kad vėjas nebesustiprės. Kai tik aprims vėjas, iškart bus atnaujinama laivyba pamažu, išvedami ir įvedami laivai“, - sakė uosto atstovė.

N.Darionaitės-Milkintienės teigimu, šiuo metu išoriniame reide įplaukti į Klaipėdos uostą laukia 4 laivai, o išplaukti iš uosto - 6 laivai. Jos teigimu, jūroje bangos siekia beveik 5 metrus.

N. Dvarionaitė-Milkintienė pranešė, jog naujausiais duomenis, Klaipėdos uoste yra prisišvartavę 5 laivai, kurie jau turėjo išplaukti, tačiau dėl gūsingo vėjo leidimas pajudėti jiems nėra duotas.

Leidimo išplaukti laukia trys sausakrūviai laivai, vienas konteinervežis ir vienas DFDS jūrinis keltas „Viktorija“. Jis Klaipėdos uostą turėjo palikti dar sekmadienio vakarą, tačiau dėl Baltijos jūroje siaučiančio štormo nuspręsta kol kas stovėti Klaipėdos uoste.

Išoriniame reide patekti į uostą laukia du sausakrūviai laivai ir vienas tanklaivis. Netrukus prie jų prisijungs ir konteinervežis, kuris atplauks iki uosto vartų, tačiau dėl saugumo į uostą nebus įvedamas.

„Situacija yra kontroliuojama, visi yra įspėti apie gūsingą vėją. Mūsų duomenimis, šiuo metu vėjo greitis siekia 19,5 metro per sekundę, o gūsiuose – 23,6 m/s. Numatyta, jog kai vėjo greitis sustiprėja iki 20 m/s, į uostą laivai įvedami ir iš jo išleidžiami tik su specialiu uosto kapitono leidimu. Todėl laivyba uoste šiuo metu ir yra riboja, tačiau jokių incidentų neužfiksuota“, – aiškino uosto atstovė.

Žmonės, norintys persikelti iš Klaipėdos į Smiltynę ir atgal, turėtų važiuoti į Naująją perkėlą, nes keltai kelia tik joje. Senosios perkėlos, esančios Šiaurės rage, darbas kol kas sustabdytas.

Gūsiai jau siekia 28 m/s

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjo Liongino Pakščio duomenimis, 8 val. vėjo greitis Klaipėdos uosto akvatorijoje 24 metrų aukštyje, kur jis matuojamas, siekė 28 m/s gūsiuose.

„Toks vėjas jau yra stichinis reiškinys. Numatoma, kad jis iki vakaro dar stiprės, gūsiuose gali siekti ir 32 m/s“, – teigė L. Pakštys.

Jo žodžiais, ne uosto akvatorijoje, o ant žemės vėjo greitis gūsiuose kol kas siekia apie 25 m/s.

Kol kas pranešimų apie vėjo padarytą žalą negauta. Tačiau jau dabar beveik neabejojama, kad vėjas žalos pridarys paplūdimiams, nes vėjas pučia iš pietvakarių, o tai reiškia, kad bangos ritasi į krantą. Bangų aukštis jūroje siekia iki 5 metrų..

7 valandos duomenimis, Klaipėdoje vėjas siekė apie 18,5 metro per sekundę, gūsiai siekė iki 24 metrų.

Kaip BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje, dėl sustiprėjusio vėjo padarinių iškvietimų pirmadienio naktį ir rytą ugniagesiai nesulaukė.

Įspėjami vairuotojai

Lietuvos automobilių kelių direkcija įspėja vairuotojus, jog Šiaulių apskrityje pučia gūsingas 12-15 m/s šiaurės krypties vėjas. Didžiojoje Lietuvos dalyje lyja, čia magistraliniai, krašto ir rajoniniai keliai yra šlapi, vietomis drėgni.

Oro temperatūra - nuo 1 iki 6 laipsnių šilumos, pajūryje – iki 8 laipsnių šilumos.

Kelininkai įspėja, kad dėl stipraus vėjo ant kelių, ypač miškingose vietovėse, gali būti nuvirtusių medžių ar nukritusių šakų.

DELFI primena, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas sekmadienį jau atsiuntė gyventojams perspėjimą į mobiliuosius telefonus, kad sekmadienį stiprės pietvakarių vėjas, daugelyje rajonų gūsiai sieks 15-20 m/s.

Laivyba uoste vis dar ribojama, vakarų Lietuvoje atnaujinamas elektros tiekimas

Nerimstant stipriam ir gūsingam vėjui, Klaipėdos uoste pirmadienio vakarą laivyba vis dar yra ribojama. Tuo metu šalies vakaruose be elektros vis dar yra likę 500 vartotojų, tinklo gedimai toliau šalinami.

„Iš esmės situacija nesikeičia, laivyba uoste vis dar ribojama. Vėjo greitis gūsiais siekia 22-24 metrus per sekundę, bangų aukštis jūroje - apie 5 metrus“, - BNS sakė Klaipėdos uosto atstovė spaudai Nijolė Dvarionaitė-Milkintienė.

Pasak jos, šiuo metu išoriniame reide įplaukti į uostą laukia 4 laivai, o išplaukti iš uosto - 9 laivai.

„Lesto“ atstovas Martynas Burba BNS teigė, kad pirmadienį vakare fiksuojami pavieniai gedimai elektros tinkle, o be elektros yra likę apie 500 vartotojų.

„16 valandos duomenimis, vis dar yra fiksuojami pavieniai gedimai tinkle. Iš viso yra apie 500 klientų, kuriems yra sutrikęs elektros tiekimas. Daugiausiai jų yra Raseinių rajone - apie 300, Klaipėdos rajone yra apie 200“, - BNS sakė M.Burba.

Pasak jo, sutrikimai toliau yra šalinami, elektros tiekimą vartotojams tikimasi atnaujinti kuo greičiau.