Šiemet Kauno eglutės įžiebimas tiesiogiai transliuojamas per televiziją. Dėl šios priežasties stebėti šventę gyvai ne itin patogu - aikštė suskirstyta į dalis tvoromis, nemažą dalį aikštės užima TV technika.

Į pagrindinę laikinosios sostinės aikštę šeštadienio vakarą susirinko daugybė žmonių. Kelios dienos prieš svarbiausią kalėdinio laikotarpio renginį policija perspėjo, kad šiemet lankytojai bus tikrinami griežčiau nei įprastai, tad į šventę kvietė rinktis gerokai anksčiau.

Į šventę atvykęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis padėkojo susirinkusiems ir pakvietė žmones iš kitų miestų apsilankyti Kaune.

„Netrukus įžiebsime gražiausią Lietuvos eglę, noriu ir vilniečius, ir klaipėdiečius, ir marijampoliečius pakviesti į Kalėdų sostinę – Kauną. Kaunas šiemet didžiuojasi pradėdamas savo Kalėdų laukimą su svarbiausia gerumo akcija Lietuvoje“, - kalbėjo jis ir paragino visus prisidėti prie išsipildymo akcijos bei padėti sukurti Kalėdų stebuklą tiems, kam labiausiai reikia pagalbos, dosniai aukoti ligoniams vaikams, kuriuos remia išsipildymo akcija.

Išmaniosios technologijos

Šių metų Kauno eglutė - klasikinė žaliaskarė, atrodanti kaip vientisa 18 metrų aukščio eglė. Vienas iš išskirtinumų – šių metų Kauno eglutė yra išmani. Tai pirmoji Kalėdų eglutė Lietuvoje prijungta prie interneto.

Kauniečiai ir miesto svečiai Rotušės aikštėje kalėdiniu laikotarpi ras įvairių interaktyvių, į žmones reaguojančių objektų: arkliuką, mikrofoną, sukamą rankeną ir t.t. Jie interneto pagalba sujungti su interaktyviais eglutės žaislais, kurie aktyvuoti ims judėti.

Kauno kalėdinė eglutė turi interneto svetainę www.kaunoeglute.lt, į kurią bus automatiškai talpinamos svečių nuotraukos. Svetainėje taip pat bus galima realiu laiku stebėti, kurie išmanieji žaisliukai tuo metu juda.

Jau tapo įprasta, kad galima patekti į Kauno kalėdinės eglutės vidų. Eglutės viduje lankytojų taip pat lauks staigmenos: gerų darbų karuselė, sušalęs paukštelis, kurį reikės sušildyti, įsimylėjėlių širdelės ir kt. Įvairius šventinius koncertus, nuotraukas bei kitą informaciją transliuos eglutės viduje esantys ekranai.

Atgal į praeitį

Jau septintus metus pagrindinę Kauno rotušės aikštės eglę patikėta kurti menininkei Jolantai Šmidtienei. Pernai buvo sukurta „Debesų eglė“ buvo pripažinta gražiausia Lietuvoje. Beje, Kauno eglutės DELFI rengiamuose rinkimuose triumfavo šešerius metus iš eilės.

Šiais metais Kaunas atsigręžia į istoriją.

„Pati norėčiau, kad eglutė būtų tokia, kaip mano vaikystėje, kada tėvai parveždavo eglutę iš miško tikrą, kvepiančią, ne dekoratyvinę, ne adaptuotą, ne keninę, netgi ne sidabrinę, o pačią tikriausią eglutę. Bet kaip ją padaryti tokią didelę? Tokios didelės eglutės paprastai neužauga. Jeigu ir užauga tai labai sunku padaryti, kad ji graži būtų. Mes nusprendėme ją sudėti iš paprastų kertamų eglučių. Pats medis bus iš Lietuvos miškų, klasikinė žalia eglutė“, - teigė J. Šmidtienė.

Idėjos iš muziejaus

Eglutės žaisliukai buvo kuriami pagal muziejinius, stiklinius eksponatus. Kai kurie burbulai yra net vieno metro skersmens.

„Siekiamybė ta, kad tarsi tu iš namų atsinešei senąją eglutę ir ji rotušėje išdidėjo – išdidėjo žaislai, papuošimai ir pati eglė. Aš ją vadinu paprastai – senovinė eglutė. Kiti vadina vintažine. Tiesiog vaikystės pasaka – kvepianti mišku, primenanti tam tikrus vaikystės atsiminimus, pasakas H. K. Anderseno – tai ir Spragtukas, ir Alavinis kareivėlis“, - pasakoja J. Šmidtienė.

Eglutę puošia aukštesnės nei metro septynios skulptūros – Spragtuko ir žiurkės, balerinos, alavinio kareivėlio, garvežio, pelėdžiuko ir arkliuko. J. Šmidtienė sako, kad sukurti stiklo įspūdį buvo nelengvas iššūkis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (736)