„Yra visa eilė vertinimų elementų, kurie yra skirtingi pasiūlymuose. Aš manau, kad kario saugumas yra labai svarbu, galia irgi labai svarbu, bet svarbu ir kaina, nes mes ne iš savo kišenės paimame pinigus, o paimame Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigus, todėl turime labai aiškiai pagrįsti, kodėl mes pasirinkome vieną ar kitą sprendimą“, – žurnalistams Seime sakė J. Olekas.

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) jis pristatė naujausią informaciją dėl pėstininkų kovos mašinų pirkimo. Jo teigimu, galutinį sprendimą dėl šarvuočių pirkimo priims Valstybės gynimo taryba.

„Baigsis analizė gruodžio pradžioje, matyt, pirmoje pusėje Valstybės gynimo taryboje priimsime galutinius sprendimus, su kuo pradedame derybas. Galvoju, kad derybos ilgai neužtruks ir galėsime atsirinkti. Dabar iš tų 12 pasiūlymų, kuriuos mes ir čia pristatėme, siaurėja link 3- 2“, – sakė ministras.

Kalbėdamas apie pasiūlymus jis paminėjo vokiečių „Boxer“, amerikiečių „Stryker“ ir šveicarų „Piranha V“.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas

„Amerikiečiai mums buvo pranešę, kad jie modernizuoja savo „Stryker“ ir turės naują pasiūlymą, kuris atitiks mūsų reikalavimus, šiandien mes tokio galutinio, kas ten būtų, neturime, todėl tvirtai pasakyti, kad čia yra pranašumas, negalime. Aš manau, luktelkime dar 2-3 savaites ir turėsime galutinį sprendimą, kurį galėsime pranešti“, – sakė ministras J. Olekas.

Jis nesiėmė atsakyti, kurie pasiūlymai yra pranašesni. „Visi pasiūlymai, kuriuos mes svarstome, atitinka mūsų reikalavimus. Jie turi savo privalumų, pliusų ir minusų, bet atitinka reikalavimus, skirtumai nedideli“, – sakė J. Olekas.

Krašto apsaugos ministras norėtų, kad šarvuočių pristatymas Lietuvai prasidėtų bent jau 2017 metais.

Seimo NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas sako, kad komiteto nariai pasiūlė gruodžio mėnesį priimti sprendimus dėl technikos pirkimo.

„Gruodžio mėnesio pirmoje pusėje pasiūlėme finalizuoti visą konkursą ir priimti sprendimus ir taip pat pasirinkti ta tvarka arba dėlioti taip prioritetus, kaip mums patarė kariuomenės vadas, o tiksliau, kariuomenės vado sudaryta komisija iš kariškių, ekspertų. Manome, kad ta tvarka ir turėtų būti priimami sprendimai. Pirmas ir geriausias variantas, kurį mums kariškiai pateikė, yra „Boxer“, svarstytinas – „Piranha V“ klausimas“, – žurnalistams sakė A. Paulauskas.

Artūras Paulauskas

Paklaustas apie „Stryker“, NSGK pirmininkas teigė iš ministro J. Oleko informacijos supratęs, kad „dėl techninių galimybių vargu ar 2017 metais mes galėtume gauti šitas mašinas“.

„2017 metais mes norime turėti mašinas jau savo ginkluotėje“, – sakė A. Paulauskas.

Kiti prioritetai pasirenkant techniką yra, jo teigimu, kario išsaugojimas, jo apginamumas, ugnies galia ir mūsų gynybiniai planai.