Politologas Linas Kojala „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ teigė manantis, kad Rusijos atsakas nebus karinis:

„Incidentas nėra visiškai netikėtas. Rusija ne kartą yra pažeidusi Turkijos oro erdvę, ne kartą buvo dėl to įspėta. Rusija, vykdydama karinė operaciją Sirijoje, nevengė to, jog jos lėktuvai gali susidurti su kitų šalių naikintuvais, vykdančiais karinę operaciją.

Pasitvirtino baimės, kad toks Rusijos ir Vakarų valstybių vykdomas karinių veiksmų artumas gali virsti incidentu, kuris iš esmės komplikuos padėtį. Pastarasis incidentas – didelis iššūkis ir Rusijai, ir NATO, nenorint, kad jis išaugtų į dar didesnė priešpriešą.

Suprantama, Rusijos vidaus auditorijai bus bandoma įteigti – ir tai jau matyti, kad Turkija yra incidento kaltininkė, ji palaiko teroristus, nepadeda kovoti su „Islamo valstybe“ ir pan."

Kokio Rusijos atsako galima laukti?

L. Kojala manytų, kad atsakas nebus karinis:

„Apie tai užsiminė ir pati Rusija, kuri realiai vertina savo galimybes,suvokia, kad bet kokie kariniai veiksmai prieš NATO valstybę reikštų konfliktą su visu Aljansu. To tiktai nenori nei Rusija, nei Vakarų šalys.

Jei kalbėtume apie dvišalius Rusijos ir Turkijos santykius, čia gali būti tam tikrų ekonominių komplikacijų. Verta prisiminti, kad Turkija yra didžiausia „Gazpromo“ dujų pirkėja, Turkijoje planuojamas milijardinės vertės dujotiekio tiesimas, čia statoma atominė elektrinė, kurią finansuoja Rusija, kasmet Turkijoje apsilanko apie 3,2 ,milijono turistų ir pan.

Tikėtina, kad vienas ar keli ekonominiai aspektai bus paliesti. Dvišaliuose santykiuose atsiras tam tikro šaltuko, bet nemanau, kad tai komplikuos visus NATO ir Rusijos santykius.

Situacija dabar labai jautri, todėl NATO vengia bet kokių pareiškimų, kurie galėtų paskatinti neapgalvotus veiksmus.

Bet, kita vertus, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad palaiko Turkiją, pripažįsta, jog Rusijos lėktuvas pažeidė Turkijos oro erdvę ir kad NATO atitinkamai reaguos į situaciją, palaikydama savo sąjungininkę,“ – kalbėjo L. Kojala.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val. iki 9.00 val.