Iš karto po nepavykusio balsavimo iš Laisvės komisijos pirmininkės pareigų paskelbė pasitraukianti konservatorė Irena Degutienė, taip pat komisijos narė liberalė Dalia Kuodytė.

Trečiadienį per spaudos konferenciją Seime paskelbtas dar penkių komisijos narių - išeivijos atstovės Irenos Annos Gasperavičiūtės, Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataro Sauliaus Pečeliūno, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputato Nikolajaus Medvedevo, Seimo narių Mišrios grupės atstovo Povilo Urbšio ir „tvarkietės“ Onos Valiukevičiūtės - atsistatydinimo pareiškimas.

Atsistatydinantys komisijos nariai pažymi, kad rinkti kandidatą Laisvės premijai komisijai suteikė įstatymas, ir komisija, slaptu balsavimu iš septynių kriterijus atitinkančių pretendentų išrinko ir pasiūlė Seimui šiemetinę premiją skirti V.Landsbergiui – pirmajam atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovui.

„Gėdinga, kad minint Sausio 13-osios 25-metį Laisvės premija teisėtai, nepažeidžiant Laisvės premijos įstatymo ir Komisijos darbo reglamento, niekam nebus įteikta. Apgailestaujame, kad Laisvės premijų skyrimas politizuojamas, o kandidatai tampa politinių intrigų įrankiu“, - sakoma komisijos narių pareiškime.

Seimo balsavimą jie sako vertinantys kaip nepasitikėjimą Laisvės premijų komisija ir teigia nebematantys prasmės toliau tęsti savo veiklos šioje komisijoje.

Iš viso Laisvės premijos komisiją sudaro 13 narių, pasitraukus minėtiems jos septyniems atstovams, ji nebeturi kvorumo.

Seimas antradienį atsisakė pirmajam faktiniam šalies vadovui atkūrus nepriklausomybę V.Landsbergiui skirti Laisvės premiją. Šiemetinė premija greičiausiai niekam nebus teikiama.