Vietoje to vilniečiams bus siūloma užsukti į Rotušėje įkurdintą eglutės formos labirintą, kuriame veiks įvairios atrakcijos. Jau paviešintos: „Kalėdų pianinas“ – kojomis bus galima spaudyti muzikinio instrumento klavišus ir „Užburtas veidrodis“, į kurį žvilgtelėjus bus galima pamatyti savo atvaizdą kitokioje realybėje.

Giriamasi ir dar viena naujove – kasdien nuo lapkričio 28 dienos pagrindinėje miesto eglėje Katedros aikštėje veiks pasakų namelis, kuriame kas pusvalandį bus skaitomos pasakos ir literatūrinių kūrinių vaikams ir jaunimui ištraukos. Tiesa, visi norintys pasiklausyti pasakų seansų galės pasiklausyti tik esant laisvoms vietoms. Ši pramoga daugiau skiriama ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir moksleivių grupėms. Į eglutę vienu kartu galės patekti tik 25 žmonės.

Pabrėžiama, kad šiemet Kalėdų eglutės sužibs Vilniaus bendruomenėse. Pavyzdžiui, Kirtimuose, Lazdynuose, Balsiuose. Savo ruožtu Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius taip pat informavo, kad jei žiema bus pakankamai šalta, skirtingose Vilniaus vietose bus išpiltos čiuožimo aikštelės.

Vilniaus savivaldybės atstovai įsitikinę, kad naujos pramogos – tokios pats smagios kaip senosios. Be to, tai esą padės miestui sutaupyti.

Tačiau, vilniečių, panašu, ši žinia nedžiugina. Į redakciją plūsta pasipiktinusių skaitytojų laiškai.

Gaili traukinuko

Į DELFI kreipėsi vilnietė Rasa, kuriai sprendimas taupant lėšas atsisakyti labiausiai vaikų laukiamos kalėdinės pramogos – mažų mažiausiai nesuprantamas.

Kalėdos sostinėje bus sugadintos. Po šventinių pietų traukinukas buvo puiki proga išlįsti į miestą, valandą pastovėti šaltyje su visais kitais, laukiant savo eilės ir labai džiaugtis pravažiavus. Susidomėjimas šia pramoga būdavo didžiulis. Traukinukas suteikdavo laimės ne tik važiuojantiems, bet ir praeiviams, kurie sustoję mojuodavo vaikams“, – prisiminė mama

Užsiminus apie kitas pramogas, kurios šiemet bus pasiūlytos vilniečiams, mama net nesileido į kalbas: „Vietoje Kalėdų traukinuko kažkoks labirintas, tačiau juk tai – nepalyginama! Traukinukas – kiekvienos save gerbiančios sostinės Kalėdų dalis“.

Vietoje traukinuko nušvies rajonus

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Jovita Cibulskytė teigė, kad traukinuko nuspręsta atsisakyti, nes tai – per brangi pramoga.

Praėjusiais metais traukinukas savivaldybei kainavo 51 262,74 Eur (177000Lt). Tiek kainavo darbuotojų atlyginimai, degalai, medžiagos ir atsarginės dalys, transportavimas, draudimas, bilietai, reklama ir kitos tiesioginės bei pridėtinės išlaidos, o pajamų už bilietus buvo surinkta 26065,80 Eur (90 000Lt).

„Noriu akcentuoti, kad šiemet Kalėdos bus naujesnės, šviežesnės ir arčiau žmogaus. Mes akcentuojame naujus aspektus. Kai ko bus daugiau nei praėjusiais metais. Kai kas bus įrengta visai naujai – pavyzdžiui, labirintas. Kalėdos šiemet yra kitokios ir tikiuosi, kad bus geresnės“, – paklaustas, kaip reaguoja į vilniečių skundus dėl to, kad nebus traukinuko, sakė R. Šimašius.

Perklausus, ar tiesa, kad jis neatsipirko, meras dar kartą pakartojo, kad „Kalėdos bus kitokios“.

Vėliau DELFI jis sakė, kad dėl traukinuko sulaukė dvejopų reakcijų ir jei šiemet tarp esą daugybės Kalėdinių renginių jo tikrai bus pasigesta, traukinukas į sostinės gatves sugrįš po metų.

Remigijus Šimašius

Plinta vilniečių skundai

„Bemaž 60 metų gyvenu Vilniuje ir tik pastaraisiais metais Kalėdų šventės buvo įdomesnės ir vaikams ir tėvams su seneliais ir net užsieniečiams, nes apie šventinį Vilnių buvo rašoma užsienio spaudoje. Deja! Atrodo, sugrįžtame į gūdų sovietmeti, kurio pakankamai seni vilniečiai prisižiūrėjo“, – skundėsi kitas skaitytojas.

„Paskutinius keletą metų apie Vilniaus Kalėdas rašė daug pasaulinių turizmo leidinių, bet šiemet to tikrai nebus. Aš nesuprantu, kokiu tikslų daryti tas kažkokias nesąmones Lazdynuose, Balsiuose ir t.t. – į tas vietas tikrai niekas nevažiuos specialiai (ar juolab iš užsienio). Tai gal geriau būtų tam skirtas lėšas skirt 3D pasakai, kuri tikrai išpopuliarino Vilnių? Žodžiu, šiemet Vilniuj nieko nebus“, – apgailestavo dar vienas vilnietis.

Reaguodamas į šias mintis, meras sakė norintis, kad šventė džiugintų Vilniaus miesto gyventojus.

„Visas tas žiūrėjimas, lyginimas suprantu, kokia potekste yra. Tik noriu pabrėžti, kad Kalėdos sostinėje vyks. Jos vyks aukštu lygiu. Pinigai yra skaičiuojami, bet Kalėdoms skirta pakankamai“, – aiškino jis.

Meras džiaugiasi tuo, kad eglutė bus įžiebta vėlų vakarą

Žmones papiktino ir tai, kad Vilniaus miesto eglutė bus įžiebta esą labai vėlai – 21 val. prasidėjusi šventė truks iki 22:30 val.

„Nežinau kokiam kontingentui taikoma įžiebimo šventė, bet 22.30 jau laikas miegoti ne tik vaikučiams, bet ir padoriems tėveliams“, – tokį komentarą savivaldybės tinklalapyje parašė vilnietis.

Savo ruožtu R. Šimašius aiškino, kad tai esą „geriausias laikas, kurį mes sugalvojome miestiečiams“.

„Kalėdų eglutė Vilniuje – visos Lietuvos eglutė. Jei norime švente pasidalinti, reikia ją transliuoti televizijoje. Geriausias laikas tam – nuo 21 valandos vakaro. Tuo metu yra daugiausiai žiūrovų“, – plačiau šią idėją paaiškino projekto „Kalėdos sostinėje“ vadovas Darius Kupliauskas.

Darius Kupliauskas

R. Šimašius dar paantrino, kad, jo nuomone, labai gerai, kad miestiečiai į eglutės įžiebimo šventę turės užsukti specialiai.

„Gal ir gerai, kad eglutės įžiebimo šventė nėra tokiu metu, kai būtų patogu užsukti einant iš darbo namo. Labai kviečiu visus penktadienio vakarą grįžti namo, pavakarieniauti, pasiimti vaikus ir šeimyniškai atvažiuoti į šventę. Manau, kad šis laikas – labai tinkamas“, – sakė meras.

Sukritikavo praėjusių metų TV bokšto papuošimus

Keli sostinės gyventojai programoje pasigedo didžiausios sostinės eglės – televizijos bokšto įžiebimo.

„TV bokšto projektas buvo labai geras prieš daugiau nei dešimtmetį inicijuotas, tačiau, deja, inžinieriai uždraudė lempas kabinti dėl bokšto konstrukcijos ypatybių. Jei kažkas sugalvotų, kaip padaryti, kad ir bokštas būtų papuoštas, ir būtų saugu, tas projektas būtų realizuotas“, – žadėjo meras.

Paklaustas, gal buvo galima bent jau palikti šviečiančius lazerius, kuriuos vilniečiai galėjo stebėti pernai, R. Šimašius tik pasijuokė.

„Lazeriai švietė, bet ar juos kas matė? Praėjusiais metais buvo bandoma daryti eksperimentą, bet, galima pasakyti, jis nepasiteisino, nes lazeriai teoriškai švietė, bet į eglutę tai nebuvo panašu. Nebuvo tokio efekto, kuriuo galima džiaugtis“, – mano meras.

Biudžetas sumažėjo ketvirtadaliu

Paklaustas, kiek šiemet atsisakius vilniečių pamėgtų pramogų pavyko sutaupyti, R. Šimašius patikino, kad dabar – ne laikas apie tai kalbėti.

„Jei galėtume matuoti džiaugsmo kiekį eurais, neabejoju, kad šiemet jis bus daug didesnis. Šviesų ir visokių su jomis susijusių atrakcijų šiemet bus ne mažiau, o gal ir daugiau“, – sakė meras.

Savo ruožtu D. Kupliauskas įvardijo, kad Kalėdoms skirtas biudžetas sumažėjo ketvirtadaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (340)