Taip nusprendė trečiadienį Vyriausybė, taisydama Operatyvinės veiklos įstatymą.

Šis įstatymas yra taisomas po Konstitucinio Teismo išvadų, kad ta įstatymo vieta, kuri apibrėžia operatyvinės veiklos taikymą prieš prezidentą, prieštarauja Konstitucijai.

Įstatymo pataisą dar turi priimti Seimas.

Iki Konstitucinio Teismo sprendimo galiojusiame įstatyme buvo numatyta, jog prieš Vyriausybės, Seimo narius bei prezidentą negalima taikyti specialios technikos, gyvenamosios patalpos slaptos apžiūros, susirašinėjimo, telegrafo ir kitų pranešimų slaptos kontrolės.

Dabar įstatymo pataisose numatoma, kad prieš prezidentą negalima taikyti jokios operatyvinės veiklos, įskaitant ir nusikalstamos veiklos modelį.

Konstitucinis Teismas savo išvadas dėl nusikalstamo veikos modelio pateikė šių metų gegužę. Šiame teismo nutarime buvo pažymėta, kad Konstitucijai prieštarauja operatyvinės veiklos įstatymo nuostatos, kurios leidžia taikyti nusikalstamos veiklos modelį prezidento atžvilgiu.

Vyriausybės ir Seimo narių atžvilgiu toks modelis gali būti taikomas, nes jų imunitetas yra siauresnis, nei prezidento.

Imituojant nusikalstamą veiklą, 1997 metais buvo sulaikytas ir vėliau nuteistas kalėti už pasikėsinimą sukčiauti stambiu mastu Seimo narys Audrius Butkevičius.