„Aš esu mokytoja, tapusi ministre, nesu stebukladarė, per pusę metų niekam nepavyktų įgyvendinti tokių reikalavimų, todėl galvoju, kad streikas yra neišvengiamas, nes tokių reikalavimų įgyvendinti kaip ministrė būsiu nepajėgi“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė A.Pitrėnienė.

Ji pabrėžė, kad jau buvo rasta lėšų 5 proc. pakelti ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimams, tačiau papildytuose reikalavimuose juos prašoma nuo sausio kelti 10 proc., o nuo rugsėjo - dar 5 proc., ir tai vien 2016 metais pareikalautų papildomų 12 mln. eurų.

„Dar nesibaigusios derybos dėl galimybių 5 proc. pakelti mokytojų atlyginius, o papildomai reikalaujama nuo sausio kelti 5 proc., nuo rugsėjo - dar 5 proc., tam 2016 metams reikėtų 24,7 mln. eurų. Paskaičiavome, kiek iš viso reikėtų lėšų įgyvendinti visiems profesinių sąjungų reikalavimams - 2016 metams reikėtų 102,7 mln. eurų, 2017 metams - 130,2 mln. eurų, iš viso - 233 mln eurų, tai sudaro ketvirtadalį šiandien švietimui skiriamo biudžeto“, - duomenis pateikė A.Pitrėnienė.

„Norėčiau, kad galėtume apsieiti be streiko, mes galėtume tartis, diskutuoti, kalbėtis ir ieškoti sprendimų taikiu būdu, be streikų. Jei bus - priimsiu kaip duotybę, realijos tokios. Tik visų organizatorių prašau, viską darykite, kaip tik jums išeina, tik nepamirškite,kad pamoka - šventas dalykas, (darykite viską), kad nenuskriaustume savo mokinių“, - reziumavo ministrė.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos prezidentė Ramutė Mečkauskienė tvirtino, jog streikas - neišvengiamas. „Streiko neišvengsime, nes mokytojų profesinės sąjungose nėra vienybės ir yra labai daug nuomonių įvairovių. Tai nėra blogai, pagaliau laikas aprodys, o gal tai bus vienas žingsnelis pradedant naujas derybas“, - sakė R.Mečkauskienė.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas sakė, jog streikas rengiamas ne todėl, kad bet kokiu atveju siektų streiko, o norėdami matyti realius žingsnius gerinant mokytojų situaciją. „Aš visada optimistas ir tikiu, kad nugalės sveikas protas, ir jei suteiksime jėgas ir pavyks susitarti ir galbūt pavys išvengti streiko. Bet jei mūsų neišgirs, mes būsime priversti streikuoti“, - sakė profesinės sąjungos vadovas.

Tuo tarpu kitos mokytojų profesinės sąjungos prieš spaudos konferenciją išplatino pareiškimą, kuriuo ministrę apkaltino profesinių sąjungų skaldymu, nes „bandė kviesti tik išskirtinai jos simpatijų sulaukiančius kai kurių profesinių sąjungų vadovus“, ir tuo pačiu pasidžiaugė, jog „laimei, į ministrės kvietimą teatsiliepė vos viena profesinė sąjunga“.

Mokytojų profesinės sąjungos gruodžio 8 dieną planuoja rengti įspėjamąjį streiką, per protesto akciją planuojama, jog pedagogai neves dviejų pamokų.

Spalio pabaigoje vykęs mokytojų kongresas priėmė manifestą, reikalaujantį kelti atlyginimus. Anot Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, pagrindiniai streikui besiruošiančių mokytojų reikalavimai yra atkurti mokinio krepšelio dydį iki buvusio 2009 metų sausio 1 dieną, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus palaipsniui prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, palaipsniui didinti kitų pedagoginių darbuotojų tarifinių (tarnybinių) atlygių koeficientus, 2016 metais valstybės biudžete numatyti 3,56 mln. eurų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą, bei mažinti mokinių skaičių klasėse ir grupėse.

Pastarąjį kartą mokytojų streiką 2014 metų gruodį surengė A.Navicko vadovaujama profsąjunga. Tuomet dauguma profsąjungų prie streiko neprisidėjo.