Šeštadienį Prancūzijos vėliavos spalvomis buvo apšviestas paminklas ant Vilniaus Trijų kryžių kalno, žmonės sostinėje rinkose prie Prancūzijos ambasados, Kaune - prie R Schumano centro.

Prancūzijos vėliavos spalvomis visame pasaulyje nušvito daugybė žymių objektų, tarp kurių – Rio de Žaneiro Kristaus statula, Sidnėjaus operos teatro rūmai, NiujorkoOne World Trade Center“.

Kristaus Prisikėlimo bazilika nuo tarpukario laikotarpio buvo laikoma vienybės, prisikėlimo, tautos nepalaužiamumo ir Nepriklausomybės simboliu. Sovietmečiu ši tautos šventovė buvo paversta radijo fabriku, 1990 metais grąžinta tikintiesiems.

Beje, išvakarėse visa Kristaus Prisikėlimo bazilika buvo apšviesta mėlyna spalva. Tokiu būdu Kaune paminėta Pasaulinė diabeto daina.

Vilnius taip pat solidarizavosi su teroristinio išpuolio Prancūzijoje aukomis: šeštadienį paminklas ant sostinės Trijų kryžių kalno trims paroms buvo apšviestas Prancūzijos vėliavos spalvomis – mėlyna, balta bei raudona.

Trijų kryžių paminklą vilniečiai visuomet suvokė kaip savo tapatybės ir pasipriešinimo simbolį. Sovietmečiu paminklas buvo susprogdintas, tačiau 1989 metais Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyva atstatytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)