Išrinkti gražiausią jų tradiciškai kvies ir DELFI. Portale skaitytojai bus kviečiami balsuoti už savo favoritę.

Pastaraisiais metais daugiausiai liaupsių sulaukdavo Kauno eglė. Šešerius metus iš eilės šio miesto eglės būdavo išrenkamos gražiausiomis. Praėjusiais metais skaitytojus sužavėjo ir Klaipėdos gražuolė. Sostinėje stovėjusi žaliaskarė turėjo tenkintis trečiąja vieta.

Panašu, nenusileisti sostinei kauniečiai linkę ir šiemet. Kaunas jau puošiamas kalėdiniais papuošimais, kruopščiai planuojama ir kaip atrodys eglutė, daug dėmesio skirta šventiniams renginiams – žadama nemažai naujų pramogų. Tuo metu Vilnius laikosi kitokios strategijos.

Eglutę įžiebs paskutinį rudens penktadienį

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento laikinoji Kultūros skyriaus vedėja Jovita Cibulskytė DELFI sakė, kad Vilniuje Kalėdų eglutė bus įžiebta lapkričio 27 d. 21:00-22:30 val. Tądien mieste suspindės ir gatvių papuošimai.

„Kalėdinis gatvių papuošimas bus įžiebtas kartu su pagrindinės eglės įžiebimu. Bus papuoštos šios gatvės: Gedimino pr., Konstitucijos pr. , Vokiečių g., Pilies g., Rotušės a., Šventaragio g., Vrublevsko g.“, – informavo J. Cibulskytė.

Kokia bus Kalėdų eglutė, ji kol kas neišdavė. Tik paminėjo, kad jos įžiebimo metu bus surengtas koncertas, kurio metu bus galima pasiklausyti ne tik dainų, bet ir pasakų.

Nebus traukinuko ir 3D pasakos

Skelbiama ir informacija apie pasikeitimus kalėdinių renginių srityje. Šiemet vilniečiai nebegalės pasivažinėti Kalėdų traukinuku, nebebus rodoma ir 3D pasaka, kurią vilniečiai galėdavo išvysti ant Archikatedros sienos.

Katedros aikštėje tradiciškai bus įkurdintas Kalėdų miestelis, Rotušės aikštėje – labdaros mugė, kurios metu surinktos lėšos bus skiriamos 8 organizacijoms.

Rotušės aikštėje atsiras ir meninė šviesos instaliacija – eglutės formos labirintas, kuriam sukurti buvo panaudotas daugiau nei 1 kilometras šviečiančios juostos. Jo viduje veiks interaktyvios atrakcijos visai šeimai.

Eglutė primins tėvų ir senelių vaikystę

Savo ruožtu Kauno Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė DELFI sakė, kad Kalėdų eglutė Kaune bus įžiebta diena vėliau nei Vilniuje, lapkričio 28 d. 19:30 val.

„Šiais metais eglutę kuria menininkė Jolanta Šmidtienė su kolegomis. Eglutės tema – „Vaikystės pasaka“. Eglutė bus vintažinė, bus prisiminta mūsų tėvų ir senelių vaikystė, kai ant eglutės supdavosi stikliniai bumbulai, arkliukai, balerinos, spragtukai, traukinukai. Eglutė bus iš dalies gyva – žaliaskarė – sukurta iš daug mažų eglučių. Ją sudarys trys aukštai. Į pirmąjį bus galima įeiti“, – išsamiai pasakojo N. Prevelienė

Naujovė ir tai, kad Kauno eglutė šiemet bus interaktyvi. N. Prevelienė patikino nenorinti atskleisti visų paslapčių, tačiau įvardijo, kad, pavyzdžiui, Rotušės aikštėje bus šulinio rankena, kurią pasukus ant eglutės esantys traukinukai įsižiebs ir ims suktis jų ratai. Jei bus surastas ir sušildytas aikštėje esantis paukščiukas, eglutė pradės čiulbėti, o sugrojus Kalėdų miestelio fortepijonu ir padainavus, ant eglutės esančios balerinos pradės šokti.

Miestas jau pradėtas puošti – laukia ir daugybė naujovių

Kaune jau galima pamatyti ir kalėdinius papuošimus. Įdomu tai, kad jų atsiras ir tose vietose, kurios anksčiau likdavo nepapuoštos. Pavyzdžiui, ant Laisvės alėjos ir Vilniaus gatvės apšvietimo stulpų, taip pat ant M. Valančiaus gatvių apšvietimo atramų, ant Parodos g., Savanorių pr. įkalnės apšvietimo stulpų. Naujosios dekoracijos papuoš ir M. K. Čiurlionio, P. Vileišio tiltus bei Jurgio Kairio pėsčiųjų tiltą.

„Staigmena – ir visiškai naujas kalėdinis miestelis su naujais nameliais. Taip pat į Rotušę atkeliaus kalėdiniai angelai, kurie kelerius metus buvo nutūpę ant eglučių. Šiemet menininkai nusprendė juos restauruoti ir kuria skulptūras, kurios galėtų būti ant Rotušės aikštės grindinio. Aikštėje taip pat atsiras 3 atrakcionai mažiesiems vaikams – traukinukas, malūnsparniukai ir karuselė“, – pasakojo Kauno savivaldybės atstovė.

Nenorintiems praleisti visų linksmybių bus siūloma įsigyti žemėlapį, kuris padės atrasti senamiesčio kalėdinius objektus. Pirmasis jame nurodytas lankytinas objektas – Kauno pilies vidiniame kieme, kuriame Kauno muziejus papuoš tradicinę didelę eglę, pabaiga – prie Prezidentūros, kuri šiemet pavirs šviečiančiu pasakų sodu.

Eglutės įžiebimo datą slepia

Tuo metu Klaipėdos miesto savivaldybė apie tai, kokios grožybės pramogos klaipėdiečių lauks kalėdiniu laikotarpiu dar kalba puse lūpų. Viešųjų ryšių poskyrio vedėjos Rimos Beinoravičienės teigimu, apie šventinius renginius oficialiai bus pranešta tik po beveik dviejų savaičių – lapkričio 25 dieną.

Neišdavė ji ir kada Klaipėdoje bus įžiebta eglutė, tačiau galima numanyti, kad tai įvyks gruodžio 5 dieną, kadangi iki tol, sakė ji, bus baigta miesto puošyba. Praėjusiais metais eglutė buvo įžiebta gruodžio 6 dieną.

„Savivaldybė rūpinasi miesto puošimu. Puošyba bus suorganizuota ir baigta iki gruodžio 5 d. Turime puošybos elementų ir kaip kasmet puošime pagrindines miesto gatves: H .Manto, Liepų, Danės Tiltų ,Turgaus, Mažvydo al. ir kt. Nauja bus tai, kad pirmą kartą dabinsime rekonstruoto dramos teatro fasadą. Puošime ir Atgimimo aikštę“, – pasakojo R. Beinoravičienė.

Vilnius pateikė ir daugiau detalių

DELFI publikavus straipsnį, Vilniaus savivaldybės atstovai panoro papildyti anksčiau suteiktą informaciją.

„Sostinė ruošia siurprizą ir nustebins vilniečius ir viso pasaulio bendruomenę labai išskirtiniu edukaciniu projektu. Vilniaus eglutė suvienys bendruomenes ir kartas. Į šį projektą įsitraukė ir „Savanorių centras“.

Lapkričio mėnesį – kartu su pagrindinės Vilniaus eglės įžiebimu ir Kalėdų miestelio atidarymu Katedros aikštėje ir pasitinkant artėjančius bibliotekų metus – startuoja naujas unikalus projektas „Pasaka Kalėdų eglutėje“. Kasdien nuo lapkričio 28 d. iki gruodžio 27 d. (kas pusvalandį 11.30 – 20.30 val.) Katedros aikštėje, pačioje sostinės širdyje, pagrindinėje miesto eglėje veiks įrengtas tikras pasakų namelis. Jame bus skaitomos pasakos ir literatūrinių kūrinių vaikams ir jaunimui ištraukos, jų galės ateiti pasiklausyti iš anksto užsiregistravusios ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir moksleivių grupės, o esant laisvoms vietoms skaitymo seansų galės pasiklausyti ir visi norintys. Čia galėsite prisiminti ne tik vaikystės pasakų herojus, bet ir kartu jaukiai praleisti laiką su šeima ir draugais, pajusti tikrą Kalėdų dvasią!“, – papildomomis detalėmis dalijosi savivaldybės atstovai.

Daugiausiai eglių sužibs gruodį

Internete galima rasti informaciją ir apie kitų Lietuvos miestų eglučių įžiebimo šventes.

Palangoje Kalėdų eglė turėtų būti įžiebta gruodžio 5 dieną 19 val., Trakuose – gruodžio 4 dieną 20 val., Birštone – gruodžio 5 dieną 17 val., Šiauliuose – gruodžio 5 dieną 16 val., Panevėžyje – gruodžio 4 dieną 18 val.

DELFI primena, kad kaip ir kasmet, eglučių nuotraukų bus laukiama paštu arba feisbuke.