„Tyrimus pradėjome dėl penkių Druskininkų savivaldybės atstovų. Tirsime, ar jie nusišalino nuo klausimų, susijusių su akvaparko klausimais, sprendimų ir taip pat pradėjome tyrimą dėl bendrovės „Aqua“ direktoriaus Edmundo Antanaičio“, - BNS trečiadienį sakė VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė.

Be R.Malinausko ir E.Antanaičio bus tiriami Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė socialdemokratė Vilma Jurgelevičienė, Druskininkų tarybos narys, buvęs Druskininkų savivaldybės viešosios įstaigos „Druskininkų gydykla“ direktorius socialdemokratas Virgaudas Taletavičius, vicemeras socialdemokratas Linas Urmanavičius ir savivaldybės tarybos narė socialdemokratė Inga Šinkonienė.

VTEK atstovė sakė, kad atlikdama tyrimą ir vertinanti informaciją dėl vadinamosios Druskininkų privilegijų istorijos bei su ja susijusių asmenų VTEK bendradarbiauja su Kauno apygardos prokuratūra, kuri kontroliuoja ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Druskininkų savivaldybės įsteigtoje įmonėje „Aqua“.

Įvardyti asmenys bus tiriami pagal Seimo narių konservatorių Arvydo Anušausko ir Agnės Bilotaitės kreipimąsi, kuriame iš viso yra minima 13 asmenų. Be minėtų politikų, konservatoriai prašė ištirti, ar viešųjų ir privačiųjų interesų nesupainiojo galimai nemokamai Druskininkų vandens parke lankęsi ūkio ministras Evaldas Gustas, aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Seimo pirmininkės sekretoriato vadovas Žymantas Pacevičius, ūkio viceministras Marius Skarupskas, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

„Kol kas komisija neturi pagrįstų duomenų, kuriais remiantis būtų galima pradėti tyrimus (dėl šių asmenų), komisija toliau tęsia stebėseną ir renka informaciją. (...) Jeigu pasirodys pagrįstų duomenų, dokumentaliai įrodomų faktų, be abejonės, kad pradėsime tyrimus“, - sakė E.Ivanauskaitė.

VTEK atstovai praėjusią savaitę pareiškė turintys sąrašą 33 asmenų, kurie galbūt galėjo lankytis nemokamai Druskininkų vandens parke. Nors įvardyti viešai šiuos asmenis VTEK atsisako, E.Ivanauskaitė patvirtino, kad visi VTEK tiriami socialdemokratai yra ir šiame VTEK sudarytame įtariamų sąraše.

Druskininkų tarybos narė I.Šinkonienė prieš penkerius metus VTEK jau buvo pripažinta supainiojusi interesus. VTEK nustatė, kad ji taryboje priėmė sprendimus dėl viešbutį „Aqua Medūna“ valdančios bendrovės „Stamitos turto valdymas“, kurioje tuo metu ėjo projektų vadovės pareigas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Druskininkų savivaldybės įmonėje „Aqua“. Įtariant piktnaudžiavimu neseniai buvo sulaikytas šio centro vadovas E.Antanaitis, jam pareikšti įtarimai. Bendrovės vadovas, kaip įtariama, kartais pasitelkdamas kai kuriuos Druskininkų savivaldybės darbuotojus organizuodavo žmonių apgyvendinimą viešbutyje „Aqua“ be jokios buhalterinės apskaitos, taip pat būdavo dalinamos įvairios dovanos – leidimai nemokamai pasinaudoti centro paslaugomis.

VTEK vadovas Romas Valentukevičius praėjusią savaitę pareiškė, jog VTEK negali pradėti tyrimo, kol teisėsauga atlieka savo tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Druskininkų valdomoje įmonėje „Aqua“. Tačiau ir STT, ir Generalinė prokuratūra nurodė, kad teisėsaugos tyrimas nesudaro jokių teisinių kliūčių etikos sargams atlikti savo tyrimą.