Trečiadienį kalbėdama Lietuvos radijui šalies vadovė sakė iš esmės neprieštaraujanti VSAT optimizavimui, tačiau atkreipė dėmesį, kad vėliau atstatyti buvusius pajėgumus gali kainuoti brangiau nei išlaikyti esamą struktūrą.

„Matant, kad kas mėnesį Europoje atsiranda vis daugiau ir ekonominių, ir kitokių migrantų, ir legalių, ir nelegalių, pasisakyčiau, kad skubėti su šitokia pertvarka gal nereikėtų, nes didelė tikimybė, kad patikra tarp Lenkijos ir Lietuvos, Latvijos ir Lietuvos gali būti būtina. Padarius tokią reformą būtų daug brangiau atstatyti tokią patikrą, nei būtų sutaupoma. Neprieštaraudama iš principo VRM norams optimizuoti VSAT tarnybą, konkrečiai šioje situacijoje neskubėčiau su reforma, reikia stebėti, kaip toliau vystysis emigracijos reikalai, bet matant tendencijas geriau yra palaukti ir būti pasirengusiems viskam“, - sakė prezidentė.

Pasisakydama LRT televizijai antradienį šalies vadovė antradienį ragino atkreipti dėmesį į „chaotiškos situacijos“ Europoje augimą bei išaugusius nelegalių migrantų srautus per Lietuvos sienas su Lenkija ir Latvija.

„Tikimybė, kad mums gali reikėti daugiau pajėgų patikros, o matant, kokie srautai, tikrai yra tikimybė, kad gali reikėti laikinai net grąžinti pasienio patikras ar bent jau vienkartiniais reidais tai atlikti - didelė tikimybė išlieka, ypač matant, kokie srautai ir koks chaotiškas procesas išlieka Europoje. Manyčiau, kad skubėti su tokia reforma tikrai nereikėtų“, - sakė prezidentė.

Ragindama atidėti pertvarką, šalies vadovė sakė, jog dėl to, ar VSAT reformos reikia apskritai, turėtų apsispręsti Vyriausybei ir vidaus reikalų ministerija.

„Dabar rizikuoti ir eksperimentuoti galvojant tik apie taupymą, kaip girdžiu argumentus, turbūt, per daug rizikinga“, - pabrėžė šalies vadovė.

Vyriausybė trečiadienį ketina apsispręsti, ar pritarti Vidaus reikalų ministerijos parengtai VSAT pertvarkai, kuria siūloma iš viso panaikinti 90 bendrąsias funkcijas atliekančių pareigybių tarnyboje. Tai esą leistų sutaupyti daugiau kaip 1,1 mln. eurų per metus. Daugiausia diskusijų kyla dėl Lazdijų rinktinės, kur būtų panaikintos 55 pareigybės.

Ministras Saulius Skvernelis tikina, kad didžiajai daliai Lazdijuose atleidžiamų žmonių bus pasiūlytas darbas kitose VSAT rinktinėse, tuo metu reformos kritikai tvirtina, jog taip nebebus užtikrinta sienos su Lenkija apsauga, rajone išaugs nedarbas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)