Įstatymo pakeitimais siekiama nustatyti, kad receptiniams vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, kai jų įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies nėra nekompensuojamos Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatymo nustatyta tvarka, būtų taikomas 5 arba 9 proc. PVM tarifas.

Įvertinus Seimo narių grupės siūlymą receptiniams nekompensuojamiesiems vaistams, kainuojantiems daugiau nei 300 eurų, taikyti 5 proc. PVM tarifą, Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) kyla abejonių, ar nebūtų sudaromos sąlygos vaistų gamintojams manipuliuoti kainomis.

SAM mano, kad šiuo įstatymo pakeitimu gali būti sudarytos sąlygos, kada skirtingoms to paties vaisto pakuotėms bus taikomas skirtingas PVM tarifas, pavyzdžiui, jei vaisto pakuotės kaina, pritaikius didmeninės ir mažmeninės prekybos antkainius, viršys 300 eurų, jai bus pritaikytas 5 proc. PVM tarifas, o jei neviršys – 21 proc. PVM tarifas. Taigi mažesnę deklaruotą kainą turinti to paties vaisto pakuotė bus brangesnė, nes jai bus pritaikytas didesnis PVM tarifas, negu didesnę kainą turinti pakuotė, kuriai bus pritaikytas lengvatinis PVM tarifas.

Ministrė R. Šalaševičiūtė atkreipia dėmesį, kad vaisto, juo labiau nekompensuojamo, kaina jokiu būdu neapsprendžia jo efektyvumo ar naudingumo.

„Tačiau, priėmus tokias įstatymo pataisas, bus sudarytos aplinkybės, kada to paties tarptautinio pavadinimo pigesnius vaistinius preparatus (generiniai vaistiniai preparatai) gaminantys gamintojai atsidurs mažiau palankioje situacijoje, negu gaminantys brangesnius vaistinius preparatus, kuriems bus pritaikomas lengvatinis PVM tarifas. Tokia situacija negali būti priimtina, nes tik gydantis gydytojas, išsamiai įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali pacientui gydyti rekomenduoti vieną ar kitą vaistą. Juo labiau kad gydymo efektyvumas priklauso ne nuo vartojamo vaisto naujumo ar kainos, bet nuo tiksliai parinkto konkrečiam pacientui reikalingo vaisto reikalingu momentu, t. y. tiek pigesni, tiek ir brangesni vaistai yra naudojami pacientų gydymui, ir pacientas gali būti sėkmingai išgydytas vartodamas reikalingą pigesnį vaistą, nepaisant to, kad yra brangesnių vaistų“, – sako ministrė.

Taip pat SAM kyla abejonių dėl siūlymo taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą visoms medicinos pagalbos priemonėms (MPP).

Ministrė R. Šalaševičiūtė mano, kad MPP neretai priskiriamos tokios prekės, kurių panaudojimas sveikatinimo tikslais tam tikrais atvejais yra abejotinas. Ministrės teigimu, MPP iš esmės gali būti priskiriama bet kokia panaši prekė ir atitinkamai atsiranda galimybė piktnaudžiauti lengvatiniu PVM tarifu.

„Tokie svarbūs sprendimai negali būti apipinti abejonėmis, įtarimais ar galimybėmis piktnaudžiauti lengvatomis. Todėl manau, kad ypač svarbu projektus įvertinti, visų pirma, antikorupciniu požiūriu“, – pabrėžia ministrė R. Šalaševičiūtė.

ELTA primena, kad priimti įstatymo pataisas, kurios leistų visus nekompensuojamus receptinius vaistus apmokestinti lengvatiniu 9 proc. PVM tarifu, siūlo Seimo Darbo partijos frakcijos, Sveikatos reikalų komiteto narė Vilija Filipovičienė. Pastaruoju metu verdant aistroms dėl lengvatinio PVM taikymo vaistams, kurių kaina yra didesnė kaip 300 eurų, Seimo Pirmininko pavaduotojas „tvarkietis“ Kęstas Komskis siūlo, kad lengvatinis PVM būtų taikomas visiems receptiniams vaistams.

Anot K. Komskio, šiuo metu kai kurių Seimo narių siūlymas lengvatas taikyti tik 300 eurų ir daugiau kainuojantiems vaistams tik iškreips rinką, leis pasipelnyti vaistų gamintojams ir bus nuostolingas valstybei.