Vilniaus apygardos teismas kaltu dėl šnipinėjimo Baltarusijai pripažino oro eismo paslaugas teikiančios valstybės įmonės „Oro navigacija“ buvusį darbuotoją Romualdą Lipskį ir skyrė jam trejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Paklaustas, kodėl Lietuva gali būti įdomi Baltarusijai, M. Laurinkus nurodė, kad viskas dėl to, jog mes – gynybą stiprinanti NATO valstybė.

„Mes – NATO valstybė, ne tiktai stiprinanti savo gynybą, bet ir dar tobulinanti. Tai apie planus, kuriuos rengia NATO čia stiprindama gynybą, jau yra žinoma visame pasaulyje. Tai žvalgyba dar bus intensyvesnė Lietuvos atžvilgiu. Ir apie kuriamas vadavietes, ir apie sistemas gynybos, ir apie visa kita. Tai čia bus labai aktyvi žvalgyba, tuo galima net neabejoti“, - teigė buvęs saugumo vadovas.

Mečys Laurinkus

O štai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas, komentuodamas R. Lipskio šnipinėjimo naudą Baltarusijai, sakė tai, kas mums gali atrodyti menkaverčiai dokumentai, Baltarusijai gali būti labai svarbi informacija.

„Mes puolam vertinti tai, kas svarbu ar nesvarbu Baltarusijos žvalgybai. Šiuo atveju, aš manau, kad tai, kas mums atrodo visiškai nesvarbu, jiems yra neįkainojama, ir atvirkščiai. Nepulkim dirbti svetimo darbo. Žmogus, kuris sutiko bendradarbiauti, teikti duomenis kitos valstybės žvalgybai, parodė ne tik savo nelojalumą valstybei, bet ir atvirai ryžosi pažeisti įstatymus, tai manau, kad nuosprendis adekvatus padarytai žalai“, - kalbėjo A. Anušauskas.

Arvydas Anušauskas

Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą galite išgirsti čia.