Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė, kad kaimyninės valstybės žvalgybai šnipinėjęs 57 metų R. Lipskis už grotų praleis 3 metus 3 mėnesius. Bausmę nuteistasis turės atlikti pataisos namuose.

Už grotų R. Lipskis buvo laikomas nuo praėjusių metų sausio 24 d., todėl jam liko kalėti vos daugiau kaip metus ir keturis mėnesius.

„Teismas nustatė, kad vykdydamas Baltarusijos žvalgybos organizacijos užduotį R. Lipskis rinko Baltarusijos žvalgybą dominančią informaciją – savo darbovietėje „Oro navigacijoje“ 2012 m. spalio 19 d. nufotografavo slaptus dokumentus ir schemas, šią informaciją perdavė pasislėpusiam nuo tyrimo užsienio žvalgybos atstovui“, – paskelbė trijų teisėjų kolegijai pirmininkavusi teisėja Jurgita Mačionytė.

Anot teisėjos, R. Lipskis veikė pagal Baltarusijos žvalgybos atstovo Sergejaus Kurulenko nurodymus – jis „Oro navigacijoje“ dirbančiam vyrui nurodydavo surinkti informaciją apie oro uostus, kariuomenę.

Tačiau, anot teismo, ne visi ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys pasitvirtino.

Teismas pažymėjo, kad po 2012 m. spalio 22 d., kai R. Lipskis baltarusiui perdavė pirmąją informaciją, pareigūnai veikė neteisėtai – nors jau buvo išaiškintos galimos grėsmės, tyrimą atlikę pareigūnai neužkirto kelio tolesniems jo veiksmams. Todėl vėliau visi epizodai, kai jis informaciją perdavė baltarusiui, pripažinti gauti neteisėtai, dėl to jis buvo išteisintas.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas pabrėžė, kad renkant ir perduodant kitai valstybei informaciją (nors ji ir nėra valstybės paslaptis, tačiau ją Baltarusija buvo suinteresuota ją žinoti), šnipinėjant yra sudaromas pavojus valstybės saugumui, nes ji gali būti panaudota prieš valstybės interesus.

Pasak teisėjų, R. Lipskio sekimas truko nepateisinamai ilgai, todėl konstatavus, kad dalis įrodymų buvo gauti neteisėtai (R. Lipskis turėjo būti sulaikytas iš karto, kai informaciją perdavė Baltarusijos žvalgui), dalis kaltinimų buvo panaikinti.

Ketvirtadienį paskelbtas bene pirmasis nuosprendis šnipinėjimo kitai valstybei byloje. Šis teismo verdiktas dar neįsiteisėjo – jį bus galima skųsti apeliacine tvarka.

Tuo metu baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas „Oro navigacijoje“ dirbusį R. Lispkį siūlė įkalinti 8 metams.

Pasak prokuroro, kaip žvalgas veikęs R.Lipskis vykdė Baltarusijos žvalgybos organizacijos užduotis,šnipinėjimas pažeidė Lietuvos saugumą ir sudarė sąlygas kitoms nusikalstamoms veikoms.

„Šnipinėjimo pavojingumą lemia tai, kad šio nusikaltimo dalykas – informacija, kuri labai svarbi valstybei, arba šiuo konkrečiu atveju informacija dominanti užsienio valstybės žvalgybą ir surinkta vykdant žvalgybos užduotį“, – anksčiau sakė valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras.

Bylos duomenimis nustatyta, kad savo darbo kabinete R. Lipskis slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojui Sergejui Kurulenkai.

Įtariama, kad Baltarusijai rinkta ir perduota informacija apie Lietuvos kariuomenę, jos dalinius, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones, jų veiklą, objektus bei įrenginius jose.

R. Lipskis žinojo, kad S. Kurulenka yra žvalgybos darbuotojas, su juo nuolat bendradarbiavo savo noru, net neklausinėjamas S. Kurulenkos jam pasakojo apie oro uostus.

Buvo renkama informacija apie oro uostus, strateginės reikšmės įmones ir objektus, informacija buvo dominanti Baltarusijos žvalgybą“, – sakė prokuroras R. Savickas.

Prokuroras pabrėžė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta duomenų, kad dažnai Lietuvoje viešėdavęs S.Kurulenka taip pat rinko informaciją, važinėdavo prie kariuomenės objektų, juos stebėdavo ir fotografuodavo – Baltarusijos agentas buvo užfiksuotas prie Paluknio aerodromo, šalia karinio dalinio, kur fotoaparatu fiksavo karinį dalinį, jo praėjimo postą.

S. Kurulenką taip pat domino Lietuvoje esančios NATO pajėgos, galimai šalyje veikę CŽV kalėjimai.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patrauktas ir jau pusantrų metų už grotų praleidęs R. Lipskis kaltės nepripažino ir teigė, kad prieš jį buvo surengta provokacija. Ją, anot nuteistojo, surengė „valdžia, saugumas“.

Su Baltarusijos žvalgyboje dirbančiu S. Kurulenka „Oro navigacijos“ technikas susipažino maždaug prieš 3 metus vieno renginio, vykusio viešbutyje „Villon“, metu.

Iinformaciją apie strateginius Lietuvos objektus R. Lipskis rinko nuo 2011-ųjų iki 2013-ųjų kovo 4-osios, kai sostinės Dariaus ir Girėno g. buvo užfiksuotas paskutinis jo susitikimas su S. Kurulenka.

Pasak prokuroro, R. Lispkis rinko užsienio žvalgybą dominančią informaciją apie „Oro navigaciją“, Tarptautinį Vilniaus oro uostą ir Lietuvos kariuomenės bazę, kurioje įsikūrę NATO kariai, Zoknių oro uoste prie Šiaulių.

Tyrimo metu nustatyta, kad R. Lipskis savo darbo vietoje skaitmeniniu fotoaparatu 2012-ųjų spalio 19-ąją nufotografavo pluoštą „Oro navigacijos“ dokumentų, susijusių su Vilniaus oro uostu. Penkiuose segtuvuose, kuriuos R. Lipskis fotografavo, buvo informacija apie „Oro navigacijos“ infrastruktūrą, komunikacijos kanalus, įvairios įrangos techniniai duomenys, taip pat įvairi informacija apie oro uostą ir jos infrastruktūrą, pakilimo bei nusileidimo takų techninė dokumentacija ir t. t.

Skaitmeninę kortelę su nuotraukomis R. Lipskis baltarusiui perdavė po trijų dienų – spalio 22-ąją, apie 17 val., Dariaus ir Girėno g. esančioje Vilniaus „Lytagros“ parduotuvėje.

Kito susitikimo metu, kuris įvyko 2013-ųjų kovo 4-ąją, R. Lipskis Baltarusijos žvalgybininkui pažadėjo perduoti informaciją apie Zoknių oro uostą, NATO kariuomenės bazę, jos apsaugą, patekimo į oro uosto teritoriją išdėstymą, planuojamus statyti naujus objektus, taip pat kokiomis ryšio ir stebėjimo priemonėmis naudojasi NATO kariai.

R. Lipskis taip pat rinko informaciją apie Zoknių oro uostą aptarnaujančius darbuotojus. Zoknių oro uoste surinktą informaciją R. Lipskis, įtariama, Baltarusijos žvalgybininkui perdavė žodžiu susitikimo metu. Tuomet taip pat jis pažadėjo, kad ir toliau bendradarbiaus su Baltarusija bei pateiks įvairių duomenų.

„Oro navigacijos“ darbuotojas turi daug ryšių Baltarusijoje ir Rusijoje, kuriose dažnai lankėsi. Tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad už Baltarusijos žvalgybininkui perduodamą informaciją R. Lipskis būtų gavęs piniginį atlygį.