„Aš pasiprašiau priėmimo pas prezidentę, kad iš jos išgirsčiau tokius žodžius“, - BNS sakė J. Sabatauskas, kuris viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, esą teisėjai bandė paveikti politikų sprendimą dėl generalinio prokuroro, vadina šmeižtu. Pasak J.Sabatausko, atsakymo jis dar nesulaukęs.

„Tai yra šmeižtas, mano ir kolegų atžvilgiu, o šmeižtas yra kriminalinis nusikaltimas, tik tiek, kad jis taikomas privataus kaltinimo tvarka, tik yra viena problemėlė - kas gali būti patrauktas ton atsakomybėn?“, - retoriškai klausė TTK vadovas.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė tuo tarpu ketvirtadienį paskelbė iš specialiųjų tarnybų vadovų sulaukusi patikinimo, jog jie neturi informacijos apie bandymus daryti įtaką generalinio prokuroro skyrimo procesui.

L. Graužinienė, susitikusi su Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės saugumo departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos bei Policijos departamento vadovais, aptarė informaciją, kuri buvo pateikta trečiadienio Seimo valdybos posėdyje su prezidente Dalia Grybauskaite, pranešė parlamento vadovės biuras.

„Šios dienos susitikime buvo kalbėta apie tariamai egzistuojančią informaciją dėl kai kurių Seimo narių galimai neteisėtų veiksmų, darant poveikį generalinio prokuroro skyrimo procesui. Teisėsaugos institucijų vadovai užtikrino Seimo pirmininkę, kad informacijos apie galimai neteisėtus Seimo narių veiksmus jie neturi ir niekam neteikė. Tai jie patvirtins raštu įstatymu nustatyta tvarka“, - rašoma pranešime.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pranešė, kad antradienį per Seimo valdybos narių susitikimą su prezidente D. Grybauskaite ši užsiminė, kad prieš pat slaptą balsavimą dėl Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūros į generalinius prokurorus Kaišiadoryse esą įvyko susitikimas, kuriame greičiausiai buvę šio miesto teisėjai bandė paveikti būsimą politikų sprendimą.

Tačiau kaip šio susitikimo dalyviai minėti Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas J.Sabatauskas, šio komiteto narys Vytautas Gapšys ir Kaišiadoryse rinktas Seimo narys Bronius Bradauskas BNS kategoriškai paneigė vykus tokį susitikimą. Socialdemokratas J.Sabatauskas ir „darbietis“ V. Gapšys tvirtino jau kelerius metus nebuvę Kaišiadoryse.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, reaguodamas į pasirodžiusią informaciją, kreipėsi į Seimo pirmininkę L. Graužinienę, reikalaudamas J.Sabatauską nušalinti nuo TTK vadovo pareigų.

„Ką galėtų atsakyti išžaginta moteris, jei prokuroras prašytų teismo sankcionuoti jos suėmimą trims mėnesiams? Ką galėtų sakyti nusikaltimo auka, nukentėjęs asmo, jei jo atžvilgiu taikytų suėmimą? Paskelbtas akivaizdus šmeižtas, o dabar mane, kuris apšmeižtas, siūlo nušalinti“, - opozicijos lyderio kreipimąsi įvertino J. Sabatauskas.

„O kalbant teisinėmis kategorijomis, kažkas atsitiko su A.Kubiliaus atmintimi, smarkiai sušlubavo, nes jis pats būdamas vienas iš Seimo statuto autorių turėtų puikiai žinoti, kad statutas tokių atvejų nenumato. Todėl ir vertinu kaip niekalą, kaip politinį pareiškimą, kuris niekaip negali būti realizuojamas įstatymų nustatyta tvarka“, - A.Kubiliaus siūlymą komentavo TTK vadovas.