Seimo kanceliarijos Teisės departamentas projektui pateikė išvadą, kad jis gali prieštarauti Konstitucijoje įtvirtintam valdžių padalijimo principui, tačiau komitete neužteko balsų pritarti šiam dokumentui. Už tai, kad būtų pritarta teisininkų išvadai, balsavo trys komiteto nariai, tuo metu penki - permainų iniciatoriai - susilaikė.

Projektą yra registravę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas, jo pavaduotojas konservatorius Stasys Šedbaras, komiteto nariai liberalas Vitalijus Gailius, „darbiečiai“ Vytautas Gapšys ir Valdas Skarbalius. Iniciatyvos autoriai taip pat yra Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos vadovas Petras Gražulis.
Prieš projektą kaip galbūt prieštaraujantį Konstitucijai pasisakęs teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis iniciatoriams siūlė nusišalinti balsuojant dėl teisininkų išvados, tačiau sulaukė replikos, jog tam nėra pagrindo - juk ir ministras nenusišalina, kai svarstomos Teisingumo ministerijos teikiamos pataisos.
Juozas Bernatonis

Pagal dalies Seimo TTK atstovų su kolegomis siūlomą Prokuratūros įstatymo pataisą, generalinį prokurorą penkeriems metams Vyriausybės teikimu, Seimo pritarimu, skirtų ir iš pareigų atleistų prezidentas. Taip pat numatoma, kad generalinio prokuroro kandidatūras Vyriausybei siūlytų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir teisingumo ministras.

Pasak iniciatorių, projekto registravimą lėmė tai, kad iki šiol nėra paskirtas generalinis prokuroras. Prieš tai Seimas dukart nepritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės teiktoms kandidatūroms - Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio ir Kaišiadorių apylinkės teismo vadovės Editos Dambrauskienės. Šią savaitę prezidentė su Seimo valdyba aptarė situaciją dėl generalinio prokuroro ir pabrėžė, kad jį reikia paskirti dar šiais metais ir atkurti prokuratūros sistemos stabilumą.

Konstitucija numato, kad generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Pasak projekto autorių, kandidato teikimo procedūra nėra reglamentuota, todėl pagal dabartinį siūlymą Konstitucijos keisti nereikėtų.

„Įtvirtinus Vyriausybės dalyvavimą teikiant kandidatą, bus ne tik reglamentuota teisinė spraga (šiuo metu teikimo procedūra neapibrėžta), išspręsta susidariusi konstitucinė krizė, (...) bet ir užtikrintas konstitucinis valdžių padalijimo principas, įtvirtintas Konstitucijos penktame straipsnyje“, - tvirtina projekto iniciatoriai.

Minėtame Konstitucijos straipsnyje nurodoma, kad valstybės valdžią Lietuvoje vykdo Seimas, prezidentas, Vyriausybė ir teismas.