Taip portalui LRT.lt teigia politologas Kęstutis Girnius. Savo ruožtu politologas Bernaras Ivanovas mano, kad skandalas valdančiųjų reitingams greičiausiai nepakenks.

„Iki šiol socdemams sekėsi save rodyti kaip partiją, kuri yra rimta ir nesivelianti į smulkias korupcijos bylas. Dabartinės istorijos kenks tam įvaizdžiui. Nereikia tikėtis, kad tai atsitiks labai greitai, bet per tam tikrą laiką. Kai prasidės rinkimų kampanija, šie klausimai bus griežčiau iškeliami ir turės poveikį. [...] Daug kas priklausys ir nuo kitų politinių partijų bei žiniasklaidos – ar jie į tai kreips dėmesį“, – portalui LRT.lt kalbėjo VU TSPMI docentas K. Girnius.

Jis primena, kad, nors Socialdemokratų partija turi aukštus reitingus, per rinkimus jiems nesiseka pademonstruoti puikių rezultatų. „Per buvusius Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimus jie pasirodė gerokai prasčiau nei tikėtasi. Nemažai žmonių mėgsta socdemus, bet ne visi iš jų balsuoja už šią partiją. Manau, dėl pastarųjų skandalų taip besielgiančių žmonių gali padaugėti“, – prognozuoja K. Girnius.

Kęstutis Girnius

Su tuo sutinka ir politologas Mažvydas Jastramskis. Jo teigimu, tokie skandalai greitai nepamirštami, o jei po jų seka naujos istorijos, jų poveikis per ilgesnį laikotarpį gali atsiliepti.

„Jau bent porą mėnesių vis atsiranda mažesnė ar didesnė istorija, susijusi su Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vardu. Kiekviena jų nėra didelė arba yra lokalizuota vieno politiko atveju, kaip, pavyzdžiui, buvo su Juozu Bernatoniu, o dabar – Ričardu Malinausku. Klausimas, ar Druskininkų istorija gali įsisukti taip, kad susisietų socialdemokratų nacionalinis lygmuo ir R. Malinauskas, Druskininkai. Jei viešojoje nuomonėje susidarytų įvaizdis, kad socialdemokratai lyg proteguoja R. Malinauską, tai gali atsiliepti šios partijos reitingams“, – mano M. Jastramskis.

Mažvydas Jastramskis

Tuo metu LSDP vadovo Algirdo Butkevičiaus reitingai, pasak LRT.lt kalbintų politologų, esą neturėtų kristi. „Jis – kaip Algirdas Brazauskas. Prie tokių politikų niekas neprikimba; kad ir koks būtų skandalas – jų reitingų tai nepaveikia. Manau, kad A. Butkevičiaus įvaizdis dar ilgai liks teigiamas“, – tvirtina K. Girnius. Jau anksčiau buvo skelbta, jog A. Butkevičiaus ir jo vadovaujamos Socialdemokratų partijos populiarumui neturėjo įtakos premjero žento skandalas – jo reitingai beveik nepasikeitė.

Savo ruožtu politologas Bernaras Ivanovas mano, kad Druskininkų skandalas greičiausiai nepakenks valdančiųjų reitingams, nes didžioji dauguma visuomenės į panašius dalykus esą reaguoja gana atlaidžiai.

„Yra ir ganėtinai paprastas požiūris į gyvenimą ir politiką – jei man šiuo metu sekasi neblogai, tai koks skirtumas, ką politikai daro. Jei man neatimama pensija ar nekeliami mokesčiai, iš esmės galiu ir nekreipti per daug dėmesio į politinius įvykius. Žmonės tamsesnius politikų biografijos epizodus prisimena tuomet, kai juos liečia ekonomine ar socialine prasme. Kol kas nematau didelių prielaidų, kad tos istorijos esmiškai veiktų politinių partijų reitingus“, – LRT RADIJO laidai „60 minučių“ kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto politologas.

B. Ivanovo teigimu, Lietuvoje buvo ne vienas panašus atvejis, po kurio jokių ypatingų reitingų pokyčių nebuvo matyti.