Juozas nedejuoja dėl nepriteklių ir buities, tačiau negali nesistebėti, kaip eilė socialiniam būstui gauti ne trumpėja, o per pastaruosius metus pailgėjo 24 kartus.

Kaip DELFI pasakojo vyras, anksčiau su vaikais ir jų mama gyveno Kaune, jos bute. Tačiau moteris vis labaiu gėrė, jam išvykus į darbą pradėjo kviestis sugėrovus. Kaip dabar tėvui išdrįsta papasakoti vaikai, juos išvarydavo į gatvę, kad netrukdytų linksmintis.

„Mūsų šeimą žinojo ir policija, ir vaiko teisių apsaugos specialistai. Po „eilinio baliaus“ vaikus paėmė į „Pastogę“ (Vaikų gerovės centras Kaune – DELFI)“, – pasakojo Juozas.

Tai atsitiko rugpjūčio 13 dieną. Jis tuomet buvo išėjęs iš namų, glaudėsi pas draugą, tačiau Vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovei pažadėjo per savaitę rasti būstą, tinkamą gyventi vaikams.

Taip ir padarė. Kadangi prieš rugsėjį Kaune labai pakilo nuomos kainos, dviejų kambarių butą pigiau išsinuomojo Jonavoje. Ten ir apsigyveno su vaikais.

Su M. Mikutavičiumi dainuoja „Aš širdyje labai myliu savo mamą“

Lapkričio 3 dieną, kai kalbėjomės, Juozui sukako 60 metų. Kaip pasidžiaugė vyras, iš pat ryto pabučiuodami jį pasveikino devynerių sūnus, aštuonerių ir šešerių metų dukros.

„Pasakiau, kad nusipirksim tortuką, bet 60 žvakučių, kaip jie siūlė, ne. Ir be jų bus smagu, mes be reikalo pinigų nešvaistom“, – pabrėžė tėvas.

Vakarais užsidariusios mergaičių kambaryje dukros su broliu dainuoja Marijaus Mikutavičiaus dainą „Aš širdyje labai myliu savo mamą“, tik vietoje „mamą“ kartais sako „tėtį“.

„Čia skaudi kalba. Aš nenoriu nieko kaltinti. Bet kartais atsisėdam pakalbėti ir aš paklausiu, ar norėtų pamatyti mamą. Sako, kad ne. Įsidrąsinę papasakoja, kaip mama juos varydavo iš namų, kai būdavau išvykęs prekiauti į muges“, – skaudu prisiminti vyrui. Tačiau jei vaikai norėtų susitikti su mama ir ji rastų laiko sūnui bei dukroms, jis neprieštarautų.

Trečią invalidumo grupę turintis Juozas nedirba, kaip pats sako – dėl sveikatos ir vaikų. Keliasi 6 ryto, ruošia pusryčius, išlydi vaikus į mokyklą, darželį, paskui pasitinka grįžtančius. Jonavoje neturi artimųjų, giminių, tad viskuo privalo pasirūpinti pats.

Mėnesio pajamos – 351 euras. Gelbsti žuvis

Paklaustas apie pajamas, Juozas sakė gaunantis 60 eurų invalidumo pensiją. Už kiekvieną vaiką po 55 eurus per mėnesį perveda Vaikų išlaikymo fondas, dar 126 eurus per mėnesį mažas pajamas turinčiai šeimai skiria Kauno socialinės rūpybos skyrius.

Kaip augindamas tris vaikus ir dar nuomodamas butą vyras išsiverčia gaudamas 351 eurą per mėnesį?

„Galit pažiūrėti – pilna šaldymo kamera prikišta žuvies. Laisvalaikiu netoliese esančiame tvenkinyje prižvejoju. Kai protingai gyveni – pragyveni. Aš pats esu virėjas, baigęs prekybos mokyklą, tad man pagaminti valgyti nesunku. Gaunu paramos kruopų, aliejaus. Išgyvent įmanoma“, – pakartojo Juozas.

Su mokesčiais – sudėtingiau. 40 eurų per mėnesį atsieina buto nuoma, nors Juozas girdėjęs, kad oficialiai laukiantiems socialinio būsto kažkokią dalį nuomos išlaidų turėtų dengti savivaldybė.

„Kreipiausi dėl to, bet Kaunas nurodė klausti Jonavoje, o Jonava – kreiptis į Kauną. Pernai iš Jonavos savivaldybės aš net kompensacijų už šildymą negavau, tad likau skolingas apie 194 eurų, kuriuos po truputį išmoku, ir 96 eurus už komunalinius patarnavimus. Šiais metais Jonavos savivaldybė jau suteikė kompensaciją už karštą vandenį, šildymą, tad tikiuosi po truputį tas skolas atiduoti, juolab, kad baigsis mokėjimai už šaldytuvą, skalbyklę, kuriuos atvykę į Jonavą pirkom išsimokėtinai, nes bute tebuvo dujinė viryklė“, – pasakojo DELFI pašnekovas.

Kompiuterį šeima taip pat turi, tačiau internetas kol kas – prabanga, kaip ir gyventi gimtame mieste.

Sužinoti, kad eilėje buvai 104, o dabar esi 2533 – baisu

Buto nuomos sutartis galios iki mokslo metų pabaigos. Su šeimininke sutarta, kad jei prireiks, pratęs dar vieneriems mokslo metams. Tačiau Juozui nerimą sukėlė paskutinės žinios iš Kauno savivaldybės.

„Imti ir sužinoti, kad eilėje socialiniam būstui buvai 104, o dabar esi 2533 – baisu. Jei eilė ne trumpės, o vis ilgės, aš to būsto ir nesulauksiu. Jei man būtų 30 metų, dar pajėgčiau kažkaip pats išspręsti problemą, o dabar nebeįstengiu“, – pripažino vyras.

Kaip DELFI pasakojo Juozas, jis kreipėsi į Kauno savivaldybę prašydamas paaiškinti, kaip galėtų matyti eilės socialiniam būstui judėjimą. „Kiekvienas suinteresuotas žmogus to norėtų. Manęs paklausė, ar aš pats norėčiau tokio viešumo. Atsakiau, kad nieko prieš, nes laukti socialinio būsto – tikrai ne nusikaltimas. Man atrodo, kiekvienas žmogus norėtų žinoti savo eilę, pajudėjimą“.

Pasak pašnekovo, mamos bute jo vaikai negalėtų normaliai gyventi. Kol Juozas sprendė, kaip sūnų ir dukras pasiimti iš „Pastogės“, jų mama spėjo ištekėti.

„Kaip man sakė Vaiko teisių apsaugos specialistai, jos butas areštuotas. Kol vaikai ten registruoti, dar neatima, tačiau kai bus išregistruoti, ji iškart tą butą praras. Kiek žinau, kelsis į kažkokį kaimą už 120 kilometrų. Tačiau tai nebe mūsų reikalai – dabar svarbiausia, kad vaikai nuo kitų mokslo metų turėtų kur gyventi“, – pabrėžė tėvas.

Kodėl Juozas socialinio būsto norėtų būtent Kaune, o ne Jonavoje, kur dabar gyvena ar kitame mieste, kur mažiau pretendentų, juk kaip pats sako, turi trečios grupės invalidumą ir nedirba?

„Matote, Kaune gyvena mano 6 metais jaunesnė sesuo, kiti artimieji, pažįstami. Man 60 metų – maža kas atsitiktų. Mano paties tėtis nesirgo, tačiau būdamas 60-ties eidamas į darbą krito pakirstas infarkto. Aš nesu garantuotas už savo sveikatą, o čia – svetimi žmonės, neturėčiau net į ką kreiptis pagalbos“, – paaiškino jis.

Ar Juozui su vaikais realu gauti socialinį būstą Kaune?

Kokios galimybės vienišam tėvui gauti socalinį būstą kaune, DELFI teiravosi Kauno savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Audronės Gustienės.

- Kuris šiuo metu eilėje socialiniam būstui gauti vienišas tėvas Juozas?

- Nuo 2010-07-26 jis įrašytas į Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti sąrašą Kauno mieste ir 2015 m. liepos mėnesio duomenimis yra 2533-as. Šeimų, auginančių tris ar daugiau vaikų (įvaikių) sąraše jis 104-as.

2015 m. sausį įsigaliojus Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymui, socialinis būstas nuomojamas laikantis eiliškumo pagal prašymo pateikimo datą. Kaip ir teigia pareiškėjas nebeliko 6 sąrašų ir prioritetų.

Minėtame įstatyme numatyta, kad savivaldybės gyvenamosios patalpos išnuomojamos ir į sąrašą neįrašytoms šeimoms ar asmenims, netekusiems turėto būsto dėl gaisrų, potvynių, kitų aplinkybių, asmenims, kuriems yra nustatytas 0–25 procentų darbingumo lygis, šeimoms, auginančioms penkis ar daugiau vaikų, šeimoms, kurioms vienu kartu gimsta trys ar daugiau vaikų, šeimoms, kuriose abiem sutuoktiniams yra nustatytas 0–25 procentų darbingumo lygis ir kurios augina vaiką ar vaikus, neįgaliesiems ir kt.

DELFI pašnekovas nėra pateikęs prašymo išnuomoti socialinį būstą išimties tvarka bei teisę į išimtį patvirtinančių dokumentų.

- Kiek šeimų (asmenų) kasmet gauna socialinį būstą?

- 2015 m. išnuomotas 51 soc. būstas, 2014 m. išnuomoti 62 soc. būstai, 2013 m. išnuomoti 95 soc. būstai.

- Už kiek laiko realu Juozui ir trims jo vaikams gauti socialinį būstą?

- Numatyti negalime.

- Jei šis žmogus negauna socialinio būsto, ar jam priklauso kompensacija už nuomą, jei taip - kokia suma ir ar tam turi reikšmės, kokioje savivaldybėje su vaikais nuomojasi būstą?

- Nuomos sutartis turi būti sudaryta ne trumpiau nei metams laiko ir įregistruota VĮ Registrų centre toje savivaldybėje, kurioje asmuo įrašytas į Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti sąrašą.

Kaip teigia DELFI pašnekovas, jo nuomojamas butas yra Jonavoje, taigi kompensacija nepriklausytų.

- Kur galima matyti, kaip kinta eilė socialiniam būstui gauti, kokie žmonės ir kur gauna butus?

- Kiek asmenų įrašyta į Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti sąrašą Kauno mieste galima matyti savivaldybės interneto svetainėje.

Šeimų ir asmenų, įrašytų į sąrašą dėl socialinio būsto nuomos, duomenys neskelbiami vadovaujantis Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu. Paskelbus juos gali būti pažeista asmens teisė į privatumą.

- Kaip užtikrinama, kad socialinį būstą gautų tie asmenys ar šeimos, kuriems jo labiausiai reikia ir valstybės parama nepiktnaudžiautų išgalintys išsiversti?

- Socialinis būstas nuomojamas laikantis eiliškumo, pagal sąrašą, kurį tvirtina administracijos direktorius.

- Įstatyme griežtai reglamentuojama, kurie asmenys turi teisę į paramą būstui išsinuomoti.