„Meras elgiasi jau solidžiai, atsakingai ir, manau, kad tokių dovanų artimiausiu metu turbūt jau nebus“, - BNS antradienį Kaune sakė A.Butkevičius.

Jis komentavo Druskininkų mero R.Malinausko pirmadienį įteiktą ironišką dovaną Ūkio ministerijos kancleriui Gediminui Miškiniui - tapybos darbą, kuriame pavaizduotas kvietimas apsilankyti Druskininkų savivaldybės valdomame pramogų ir poilsio centre „Aqua“. G.Miškinis naujienų portale DELFI buvo paminėtas drauge su kitais Druskininkuose dažnai viešinčiais mero svečiais, kurie galbūt nemokamai naudojosi centro „Aqua" paslaugomis.

Atsakydamas į BNS klausimus antradienį premjeras kartojo, kad parlamentinės komisijos kūrimas dėl galimos korupcijos Druskininkų vandens parke kirstųsi su teisėsaugos atliekamais tyrimais.

Priminus, jog teisėsaugos atliekamas tyrimas dėl banko „Snoras“ tąkart nebuvo trukdis Seime imtis parlamentinio tyrimo dėl „Snoro“ bankroto aplinkybių, premjeras aiškino, kad tuo metu jo paties inicijuotas tyrimas buvo „visuomenės interesų gynimas“.

„Reikia suprasti vieną dalyką - jei teisėsaugos institucijos pradėjo tyrimą ir po to lygiagrečiai tokį tyrimą atlieka politikai, tai teismuose gali būti traktuojama, kad tai politinis spaudimas teisėsaugos institucijoms. Reikia suprasti vakarietišką požiūrį, kuris jau seniai nusistovėjęs ir jo yra laikomasi. (...) Aš niekada nelinkėčiau sudarinėti Seime išskirtinių komisijų, kurios nėra susietos su tiesiogine parlamento narių veikla ar Seimo statuto pažeidimais, niekur tokia praktika nėra taikoma. Nes tokiu atveju tie asmenys, kurei gal būtų ir kalti, jie po to kreiptųsi į teismą ir teismas pripažintų, kad buvo daromas politinis spaudimas“, - antradienį sakė premjeras.

Tačiau praėjusios 2008 - 2012 metų kadencijos Seime būdamas opozicijos nariu A.Butkevičius inicijavo ar parėmė ne vieną siūlymą dėl parlamentinio tyrimo.

„Jei politikas kištųsi į veikiančių bankų reikalus, tada jį reikėtų skaudžiai bausti, o šiuo atveju demokratinė kontrolė turi veikti, egzistuoti, ypač kai reikia ginti žmonių interesus“, – 2012 metų sausį parlamentinio tyrimo komisijos sudarymo būtinybę grindė A.Butkevičius.

Šiuo metu socialdemokratų vadovas sako, kad lyginti šių dviejų situacijų negalima.

„Dėl „Snoro“ - buvo visai kitas atvejis, tai yra visuomenės interesų gynimas ir ten kada paliečia visą bankininkystės sektorių, tai čia visiškai kita situacija. Dėl bankų kada įvyksta griūtys - tai visąlaik valdžia bando išspręsti pirmiausia klausimus, kurie mažiau darytų įtakotos finansų rinkai ir visai ekonomikai“, - aiškino premjeras.

Paklaustas, ar Druskininkų atvejis yra per smulkus tyrimo objektas parlamentinei kontrolei, premjeras pakartojo, kad šį atvejį turi aiškintis teisėsauga, o ne Seimas: „Ne per smulkus, teisėsaugos institucijos turi galimybę prieiti prie informacijos ir teisėsaugos institucijos šitą dalyką išsiaiškins ir išspręs, tai nebus politikavimas“.

Kaip skelbta, Druskininkų savivaldybei priklausančio Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro „Aqua“ direktorius Edmundas Antanaitis neseniai buvo sulaikytas įtariant piktnaudžiavimu.

STT Kauno valdybos pareigūnai, gavę duomenų apie galbūt neteisėtai naudojamas savivaldybės bendrovės lėšas ir turtą, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šios bendrovės direktoriaus piktnaudžiavimo. Atlikdami šį ikiteisminį tyrimą, pareigūnai sulaikė „Aqua“ direktorių, bendrovės ir Druskininkų savivaldybės patalpose atliko kratas ir paėmė tyrimui reikšmingus daiktus ir dokumentus.

Bendrovės vadovas, kaip įtariama, kartais pasitelkdamas kai kuriuos Druskininkų savivaldybės darbuotojus, organizuodavo žmonių apgyvendinimą viešbutyje „Aqua“ be jokios buhalterinės apskaitos, taip pat būdavo dalinamos įvairios dovanos – leidimai nemokamai pasinaudoti centro paslaugomis.

Praėjusią savaitę daugiausiai valdančiųjų balsais Seimo Antikorupcijos komisijoje blokuotas tyrimas dėl galimos korupcijos Druskininkų vandens parke. Prieš socialdemokratų mero R.Malinausko valdomų Druskininkų klausimo įtraukimą į darbotvarkę buvo arba susilaikė komisijai priklausantys socialdemokratų, „darbiečių“, „tvarkiečių“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Socialdemokratai pareiškė, kad STT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Druskininkų, todėl klausimo svarstymas komisijoje esą galėtų būti suprastas kaip poveikis pareigūnams.