Esą viešbučio ir sveikatingumo centro paslaugomis nemokamai jie naudojasi tik oficialių renginių metu, o už tai sumoka renginių organizatoriai. Merui taip pat nekliūna, kad įmonėje dirba keliolika savivaldybės vadovų artimųjų, tarp jų – mero dukra ir pirmoji žmona: „Kol rezultatai geri – neturiu jokių pretenzijų“. Pokalbis su Druskininkų miesto meru Ričardu Malinausku – laidoje „Dėmesio centre“.

– Pone mere, kodėl aukšti politikai Druskininkų vandens parko viešbutyje gyvena nemokamai?

– Iš karto toks klausimas. Sunku būtų net atsakyti – kaip tai gyvena nemokamai? Tiek aukšti politikai, tiek visi kiti, gyvena ne tik vandens parko viešbutyje, bet ir visuose kituose Druskininkų viešbučiuose. Įvairūs viešbučiai įvairioms šventėms, kurias organizuoja tiek savivaldybė, tiek kiti, kaip labdarą, kaip savivaldybės rėmėjai, pasiūlo įvairias paslaugas. Vandens parkas yra lygiai toks pats, kaip ir kitos privačios UAB, kuri taip pat teikia įvairias paslaugas.

– Ne, ji nėra tokia pati, pone mere. Šios UAB steigėjas yra savivaldybė, 100 proc. akcijų priklauso savivaldybei. Savivaldybė skiria bendrovės valdybą, tik jos teisinis statusas yra uždaroji akcinė bendrovė. Tai skirtingi dalykai negu privati įmonė.

– Ši įmonė lygiai taip pat turi akcininkus. Aš suprantu, kad opozicijai labai sunku išaiškinti tokį dalyką, kad tai yra elementari uždaroji akcinė bendrovė, bet jums, manau, tai turėtų būti tikrai suprantama. UAB gyvena pagal tuos pačius įstatymus, kaip ir visos kitos tokio statuso bendrovės. Jos marketingas, labdara, įvairios kitos programos yra reglamentuojamos pagal tuos pačius įstatymus. Aš džiaugiuosi, kad viena iš Druskininkų savivaldybės įmonių, tokių kaip sveikatingumo parkas „Aqua“, dirba ypatingai pelningai. Ji negauna dotacijų nei iš savivaldybės, nei iš valstybės. Priešingai – „Aqua“ remia daug socialinių projektų tiek miesto, tiek net Lietuvos mastu. Šiandien dienai nefinansuojant nė euru nei iš savivaldybės, nei iš valstybės, „Aqua“ sugeba padaryti dideles investicijas, kurios erzina vieną ar kitą politiką bei verslininką.

– Grįžkime prie to, ką jūs pradėjote kalbėti. Išsiaiškinkime iki galo, kad tai yra ne savivaldybės įmonė, o savivaldybės įkurta UAB, turinti savo vadovą, įmonės valdybą skiria miesto taryba ir iš esmės ši įstaiga atskaitinga miesto tarybai. Pagal viešą informaciją, kuri yra, šioje įmonėje nemokamai atostogauja ūkio ministras, aplinkos ministras, buvęs aplinkos ministras, ūkio viceministras, ūkio ministerijos kancleris, švietimo ir mokslo ministrė, sveikatos ministrė, susisiekimo ministras, teisingumo ministras, seimo narys Julius Sabatauskas, Seimo pirmininkės sekretoriato vadovas. Tai sakote, kad šie žmonės yra Druskininkų parko „Aqua“ direktoriaus Edmundo Antanaičio svečiai, o ne jūsų?

– Labai prašyčiau jūsų nesuplakti keleto dalykų į vieną vietą. Pirma, jūs raskite Lietuvoje bent vieną iš 60 savivaldybių, kuri neorganizuoja renginių ar švenčių. Visi keturi kurortai taip pat organizuoja įvairias šventes. Jūs paminėjote asmenis, kurie oficialios šventės metu prie visos programos buvo pakviesti dar ir apsistoti sveikatingumo parke.

– Ar jūs esate tikras, kad jie visi buvo pakviesti švenčių metu?

– Matote, aš nesu nei tos įmonės buhalteris, nei ekonomistas, kad galėčiau viską tiksliai suskaičiuoti. Aš kalbu apie patį principą – vyksta oficialūs miesto renginiai, kurie finansuojami iš įvairių šaltinių. Būtent tiems renginiams yra sudaromos programos. Nepriklausomai nuo to, kad vieniems politikams tai patinka, ar nepatinka, tokie renginiai Druskininkuose buvo, yra ir bus. Ir bus lygiai tokie patys.

– Iš viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos galima aiškiai susidaryti įspūdį, kad tie žmonės atvažiuoja nemokamai ilsėtis Druskininkuose esančiame objekte, tai jau skamba kaip sovietinis nomenklatūrinis reliktas, kuris pastatytas su Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama, yra administruojamas savivaldybės įkurtos UAB. Tokiu būdu jie gerai leidžia laiką, būdami jūsų asmeniniais svečiais, o už tai sumoka mokesčių mokėtojai.

– Gerb. Edmundai, aš supratau, kad mes čia susirinkom tam, kad aš pasakyčiau šiek tiek tiesos, o jūs neperskaitytumėt visos žiniasklaidos, kas ką rašo.

– Aš perskaitau viską, kas parašyta.

– Tai taip. Jūs už tai ir teigiate viską, kas parašyta. Bet kad kas nors parašytų, kaip yra iš tikrųjų. Tuomet jūsų klausimai būtų ir paprastesni, ir aiškesni.

– Nejaugi nebūna tokių atvejų, kad jums paskambina koks nors ministras, ar jūs jį pakviečiat, ir pasakot, kur jis gyvens tą savaitgalį Druskininkuose.

– Patikėkite, nė vieną savaitgalį nėra buvę taip, kad koks nors ministras atvyktų ne į konferenciją, ar kažkokį renginį, o tiesiog savo tikslais. Tokio skambučio man nėra buvę. Jeigu yra skambinę kažkam kitam, tuomet reikėtų aiškintis su tuo žmogumi.

– Jeigu ta įmonė veikia taip skaidriai, kaip jūs sakote, kaip paaiškinti, kad vandens parke ir gydyklose dirba ištisa susijusių asmenų gvardija: jūsų pirmoji žmona Daiva Malinauskienė, dukra Evelina Malinauskaitė, Druskininkų mero pavaduotojo Lino Urmanavičiaus žmona Vilija Urmanavičienė, sūnus Tomas Urmanavičius, Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės sūnus Gytis Jurgelvičius, Druskininkų savivaldybės tarybos narė Inga Šinkonienė, Druskininkų savivaldybės tarybos nario Virgaudo Taletavičiaus žmona Giedrė Taletavičienė, „Aqua“ centro valdybos pirmininko Algirdo Svirsko pusbrolis Gintaras Svirskas?

– Ar galiu nutraukti jūsų vardinimą? Įmonėje dirba apie 290 žmonių. Iš visų šitų jūsų išvardintų aš norėčiau atsakyti tik už vieną – savo dukrą. Mano dukra baigė Vilniaus dailės akademiją, Architektūros ir dizaino studijas, ir būtent pagal specialybę įsidarbino šioje įmonėje. Aš esu tai deklaravęs. Kai taryboje vyksta svarstymas vandens parko klausimais, aš nusišalinu ir svarstymai vyksta be manęs.

– Ir jūsų pirmoji žmona ten dirba?

– Atleiskite, nei už pirmą, nei už antrą žmoną aš negaliu nešti atsakomybės. Kita vertus, nemaišykite manęs su vandens parko direktoriumi ar administracijos vadovu.

– Jūs labiau nei direktorius.

– Todėl aš nešu daug didesnę atsakomybę tiek politiškai, tiek morališkai. Aš viešai pasakiau už ką aš atsakingas – viskas deklaruota ir sudėliota. Dėl vandens parke dirbančių žmonių klausimus prašau užduoti arba laikinajam vadovui, arba šiuo metu nuo pareigų nušalintam vadovui.

– Bet, mere, iš to, ką aš pats tik ką perskaičiau, jums nekyla paprastas įtarimas, kad tai yra nepotizmas? Kitaip tariant – savų protegavimas. Ar tai yra normalu, kad dirba šitiek savų?

– Jeigu rezultatai yra geri, aš pretenzijų neturiu.

– O ką reiškia geri? Taip, sakėte, kad turi apie tris milijonus litų pelno.

– Gal jūs norite paklausti, kiek maždaug vidutiniškai Europoje vandens parkų dirba pelningai?

– Matot, pone Malinauskai, daugelyje parkų amortizaciniai atskaitymai už statybas ir viso objekto pastatymą atsispindi rezultatuose. Čia gi įmonė, gavusi valdyti mokesčių mokėtojų pinigais pastatytą objektą.

– Labai norėčiau, kad jūs neklaidintumėte ir šiuo atveju – nemeluotumėte. Pavyzdžiui, „Grand Spa Lietuva“ – kiek dešimčių milijonų gauta iš ES? Arba „SPA Vilnius“, kuris turi centrus kituose miestuose, – kiek gauta paramos? Nesakykime, kad Druskininkų atveju buvo sudaromos kažkokios išskirtinės sąlygos. Labai jau norima sakyti, kad mokama iš mokesčių mokėtojų pinigų – tai neteisinga ir melaginga. Nenorėčiau girdėti tokių išsireiškimų, nes tai yra melas.

– Bet tiesa yra tai, kad jūsų ir kitų savivaldybės vadovų artimieji dirba šioje įmonėje.

– Mano 15 metų darbas yra kažką kurti Druskininkų mieste, kad džiaugtųsi ne tik vietiniai žmonės, bet ir atvykstantys. Aš labai džiaugiuosi, kad per 15 metų mes pasiekėme tokius rezultatus, kad Druskininkai yra tokie įdomūs Lietuvos politikams ir žiniasklaidai. Ir man nėra laiko domėtis bei aiškintis, kur kieno giminė ar draugas dirba, kokias pareigas vandens parke kas užima. O dėl pirmos žmonos, tai aš nelinkiu jums nei antros, nei trečios santuokos, bet jeigu susidurtumėte su ta problema, tai žinotumėte, kad nei pirmoji, nei antroji žmona nėra nei giminė, nei artimasis.

– Mere, ar jums aktualu, kad vandens parkas dirbtų maksimaliai pelningai?

– Taip.

– Ar jūs buvote pasikvietęs kokį nors vandens parko atstovą sakydamas: „klausyk, kodėl pas tave nemokamai gyvena tas ministras, tas ministras?“ Juk jie turėtų susimokėti, tuomet viešbutis gautų didesnį pelną.

– Nesitikėjau, kad jūs ir po trijų kartų negirdėsite to, ką bandau pasakyti. Vandens parke niekas negyvena nemokamai, išskyrus oficialius renginius, kuriuos remia mūsų rėmėjai. Vandens parkas yra vienas iš įvairių renginių rėmėjų.

– Kuo gi dėtas Loretos Graužinienės sekretoriato vadovas, buvęs STT vadovas Žimantas Pacevičius su oficialiais Druskininkų renginiais? Kodėl jis nemoka už gyvenimą?

– Gerbiamas Edmundai, aš galėčiau jums, kaip šauniam laidos vedėjui, išsiųsti oficialų kvietimą ir jums būtų pasiūlyta visa programa. Ši programa turbūt bus dviejų arba trijų dienų. Ir jūs pats nuspręstumėte, ar jums reikia su nakvyne, ar be nakvynės.