Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė BNS sakė, kad susitikimas vyks ketvirtadienį.

„Čia paprašė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas“, - pirmadienį sakė ji.

Pats A.Paulauskas BNS nurodė, kad po frakcijų seniūnų susitikimo Seime bus organizuojama diskusija šauktinių klausimu ir tada parlamentas turėtų apsispręsti, ar pratęsti nuolatinę privalomąją karo tarnybą po penkerių metų.

Seimas pavasario sesijoje patvirtinęs šaukimą į kariuomenę 2015 ir 2016 metais neapsisprendė, ar šaukimas į turėtų būti planuojamas principinėje kariuomenės struktūroje 2021 metais. Parlamentas kiekvienas metais tvirtina principinę kariuomenės struktūrą kitiems metams ir planuojamą struktūrą po penkerių metų.

A.Paulauskas sakė Seimui siūlysiąs pratęsti šaukimą. Jis mano, kad šaukimo atsisakyti nereikėtų, nes per penkerius metus bus „daug investuota sukuriant šauktiniams infrastruktūrą, sąlygas“. Be to, pasak jo, tai naudinga ir kariniu, ir patriotiniu požiūriu.

Šaukimo į kariuomenę pratęsimą palaiko ir Seimo pirmininkė L.Graužinienė, prezidentė Dalia Grybauskaitė ir kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas nepateikia tiesioginio atsakymo, ar šaukimas į kariuomenę reikalingas ir po penkerių metų.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje tarnauja apie 8 tūkst. profesinės karo tarnybos karių, apie 4,5 tūkst. karių savanorių, maždaug 1,6 tūkst. privalomosios karo tarnybos karių, dirba apie 2,3 tūkst. civilių. Parengtąjį rezervą Lietuvoje sudaro 2,5 tūkst. asmenų.