Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie šios gražios iniciatyvos ir kartu su Japonija ieškoti galimų bendradarbiavimo formų", - sakė L. Linkevičius.

Į Lietuvą atvyko ir šios iniciatyvos autorius, Gifu prefektūros Jaotsu miesto, kuriame gimė ir augo Č. Sugihara, meras Shingo Akatsuka. Šiame mieste veikia šiuolaikiškas memorialinis muziejus, kuriame daug vietos skirta Lietuvai ir Kaunui.

Pasak ministro, „Čijūnė Sugihara yra vienas pagrindinių Lietuvą ir Japoniją siejančių kultūrinių ir istorinių veiksnių“. Lietuvoje neseniai buvo surengta pasaulinė filmo „Persona Non Grata“ apie Č. Sugiharą premjera, turistai iš Japonijos gausiai atvyksta aplankyti Sugiharos namų Kaune ir kitų su jo veikla Lietuvoje susijusių vietų.

Per susitikimą Vilniuje aptarti ir ekonominiai valstybių santykiai, galimybės išnaudoti potencialą prekybos, investicijų, mokslo tyrimų ir plėtros bei turizmo srityse.

Pažymėtas poreikis užmegzti Lietuvos ir Gifu prefektūros mokslo įstaigų ir verslo santykius gyvybės mokslų, farmacijos ir biotechnologijų srityse. L. Linkevičius pakvietė Japonijos mokslo ir verslo bendruomenės atstovus dalyvauti didžiausiame gamtos mokslų forume Baltijos regione „Life Sciences Baltics 2016".

Kitais metais sukanka 25 metai nuo Japonijos ir Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo. Aptarta galimybė organizuoti šiai sukakčiai skirtus renginius kartu su Gifu prefektūra.