Sulaukusi šių pasiūlymų, KAM nusprendė atlikti papildomą analizę ir kreipėsi į anksčiau duomenis pateikusias verslo bendroves patikslinti kai kuriuos duomenis.

Šarvuočių pirkimas gali tapti brangiausiu pirkiniu Lietuvos kariuomenės istorijoje. Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko teigimu, pėstininkų kovos mašinų įsigijimui numatyti apie 500 mln. eurų.

Anot ministerijos, šiuo metu nagrinėjama 12 pasiūlymų. Dešimt iš jų yra pėstininkų kovos mašinų gamintojų, du - šaudymo bokštelius gaminančių bendrovių pasiūlymai.

J.Olekas BNS sakė, kad Jungtinių Valstijų vyriausybės remiamias siūlymas yra modernizuoti šarvuočiai „Stryker“, o Lenkijos - modernizuoti „Rosomak“. Abi šios pėstininkų kovos mašinos siūlomos su 30 mm bokšteliu.

„Vyriausybiniai pasiūlymai apima plačiau nei komerciniai pasiūlymai visų kompanijų. Dabar nenorėčiau visko atskleisti“, - BNS sakė J.Olekas.

Juozas Olekas

Suomijos bendrovė „Patria“ siūlo Lietuvai įsigyti šarvuočius „Patria“, Vokietijos „ARTEC“ siūlo įsigyti „Boxer“, Italijos „Iveco“ - „SuperAV“, Prancūzijos „NEXTER“ - „VBCI“, Šveicarijos „General Dynamics European Land Systems“ - „Piranha“, Jungtinių Valstijų ir Kanados bendrovė „General Dynamics Land Systems“ siūlo „LAV III 6.0“, Turkijos bendrovės „Otokar“ ir „FNSS“ siūlo „ARMA“ ir „PARS“.

Beveik visi gamintojai savo šarvuočius siūlo su 30 mm bokšteliais. J.Olekas teigė, kad bent 30 mm bokštelis yra privaloma konkurso sąlyga.

Pasiūlymus tik dėl bokštelių įsigijimo pateikusios Izraelio „Elbit Systems“ ir Didžiosios Britanijos „Lockheed Martin“ siūlo atitinkamai 30 ir 40 mm bokštelius.

Krašto apsaugos ministras patvirtino lapkričio viduryje vyksiantis į Jungtines Valstijas, kur susitiks su Atstovų rūmų gynybos komiteto pirmininku Macu Thornberry, senatoriumi Johnu McCainu, gynybos sekretoriumi Ashtonu Carteriu.

„Mes aptarsime programą dėl NATO įsipareigojimų įgyvendinimo, dėl dvišalio bendradarbiavimo. Manau, kad paliesime ir amerikiečių siūlymą dėl pėstininkų kovos mašinų“, - sakė ministras.

Paklaustas, ar vyks į Lenkiją dėl jos vyriausybės remiamo siūlymo, J.Olekas teigė pirmiausia sulauksiantis, kol bus paskirtas naujas tos šalies gynybos ministras.

„Kol kas laukiu naujo ministro ir matysime, kaip toliau klostysis tie santykiai ir kalbėjimas“, - nurodė jis.

Ministras pabrėžė būtinybę atidžiai įvertinti visus pasiūlymus, kad Valstybės gynimo tarybai būtų pasiūlytas pats „efektyviausias“ iš jų.

Priėmus oficialų sprendimą, kokiu būdu įsigyti pėstininkų kovos mašinas, Krašto apsaugos ministerija žada pradėti įsigijimo procesą, kuris truktų nuo 4 iki 10 mėnesių.

Ministerija, anksčiau gavusi duomenis iš skirtingų tiekėjų, buvo atlikusi rinkos analizę, kurios metu buvo vertinti aštuoni pėstininkų kovos mašinų ir dviejų bokštelius gaminančių bendrovių pasiūlymai. Vertinimo rezultatai birželio mėnesį buvo pateikti Krašto apsaugos ministerijos gynybos resursų tarybai. Kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas portalui lrytas.lt yra sakęs, kad tuomet taryba pritarė vokiečių pasiūlytam „Boxer“ variantui su 30 mm pabūklo bokšteliu.

Rudenį papildomai prie šių dešimties pasiūlymų buvo sulaukta dviejų vyriausybinių pasiūlymų iš Jungtinių Valstijų ir Lenkijos. Apibendrinta jų analizė, sulaukus patikslintos informacijos, bus vėl pristatoma Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų tarybai, o po to – Valstybės gynybos tarybai.

Jai bus siūloma nuspręsti, kokiu būdu - sudarant tarpvyriausybinę sutartį, perkant iš verslo bendrovių ar prisijungiant prie tarptautinės programos - bus perkamos pėstininkų kovos mašinos.

Ministerija tikisi pirmųjų šarvuočių sulaukti 2017 metais, geriausiu atveju - 2016-aisiais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (497)