„Už ypatingą Maltos ordino veiklą Lietuvoje, labdarą ir humanitarinių vertybių skatinimą“ Didžiajam Magistrui Lietuvos vadovė įteikė Vytauto Didžiojo ordiną su aukso grandine, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

D.Grybauskaitei aukščiausias Maltos ordino apdovanojimas „Pro merito Melitensi“ su aukso grandine įteiktas „už ypatingus nuopelnus skatinant labdaringą veiklą, savanorystę, humanitarines vertybes ir paramą kenčiantiesiems“.

„Šalyje kasmet daugėja savanorių ir pagalbos vieni kitiems projektų, mažinančių susvetimėjimą ir socialinę atskirtį, padedančių likimo išbandymus patiriantiems žmonėms. Visi galime prisidėti prie geresnio pasaulio kūrimo“, – pranešime cituojama D.Grybauskaitė.

Ji pažymėjo, kad apsikeitimas aukščiausiais apdovanojimais reiškia ne tik politinių-diplomatinių santykių kokybę, bet taip pat „pasitikėjimą ir Lietuvos bei Lietuvos žmonių įvertinimą“.

„Didžiuojuosi, kad kitais metais Maltos ordinas organizuos didelį renginį Lietuvoje, kur suvažiuos visi dirbantys Rytų Europoje, taip pat ir Baltijos šalyse, kad jie ir toliau organizuos aktyvią veiklą Lietuvoje ir regione“, - Prezidentūros atsiųstame įraše pažymi prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, Maltos ordino veikla yra išskirtinis pavyzdys, kai skatinama savanorystė ir paprastais, bet veiksmingais būdais padedama labiausiai nepasiturintiems ir likimo nuskriaustiems žmonėms. Skiriant 2 proc. nuo gyventojų pajamų mokesčio, 2014 metais Lietuvoje šiai organizacijai buvo pervesta beveik 36 tūkst. eurų.

Susitikime su M.Festingu prezidentė aptarė maltiečių veiklą Lietuvoje, savanorystės ir pagalbos vieni kitiems projektus, jų svarbą kuriant socialiai atsakingą visuomenę.

Maltos ordinas tarptautinėje erdvėje turi ypatingą teisinį statusą. Ordinas veikia kaip atskira valstybė, turi savo Konstituciją, kala savo monetas, palaiko diplomatinius santykius su 104 valstybėmis, tarp jų ir Lietuva. Ordiną sudaro riteriai ir Pagalbos tarnyba. Lietuvoje veikia Pagalbos tarnyba, kurią globoja Vokietijos Maltos ordinas.

Daugiau kaip 80 tūkst. savanorių tinklą turintis Maltos ordinas veikia visame pasaulyje, teikdamas pagalbą skurstantiesiems ir ligoniams, o pastaruoju metu didelį dėmesį skiria pagalbai pabėgėliams.