Praėjusią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), įtariant piktnaudžiavimu, sulaikė „Aqua“ direktorių Edmundą Antanaitį. STT Kauno valdybos pareigūnai, gavę duomenų apie galbūt neteisėtai naudojamas savivaldybės bendrovės lėšas ir turtą, pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šios bendrovės direktoriaus piktnaudžiavimo.

Praėjusią savaitę DELFI paskelbė, kad Druskininkų savivaldybei priklausančiame sveikatinimo ir poilsio centre „Aqua“ nemokamai galėjo lankytis Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriato vadovas, buvęs STT vadovas Žimantas Pacevičius su sutuoktine, aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas bei kiti politikai ir jų šeimos nariai.

Tačiau Druskininkų meras R. Malinauskas sako, kad privilegijomis Druskininkuose nemokamai naudojosi daugelio partijų politikai.

Pasiūlius konservatoriui Arvydui Anušauskui, šia istorija susidomėjo Seimo Antikorupcijos komisija.

Tačiau komisijos nariai Eduardas Šablinskas ir Edmundas Jonyla trečiadienį pasiūlė klausimą atidėti, kol vyksta STT tyrimas – esą taip būtų daromas spaudimas tyrėjams. E. Šablinskui užkliuvo ir posėdį stebinti žiniasklaida – esą anksčiau ji posėdžiuose nedalyvaudavo.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius aiškino, kad posėdyje ikiteisminio tyrimo duomenys nebūtų atskleisti. Juolab, sakė jis, į posėdį nekviesti pareigūnai. „Manau, kad panašių situacijų gali būti ir kitose savivaldybėse, mes turime išsiaiškinti spragas. Juolab čia matosi galbūt ne vienas viešų ir privačių interesų pažeidimas. Manau, kad turime pademonstruoti savo stuburą, principingumą ir nebijoti imtis. Arba galbūt šioje komisijoje yra žmonių, kurie patys naudojosi tomis paslaugomis, gal jie galėtų tiesiog nusišalinti“, – iškilusiu pasipriešinimu stebėjosi konservatorė Agnė Bilotaitė.

Už klausimo išbraukimą iš posėdžio darbotvarkės balsavo 5 Seimo nariai, 4 buvo prieš, 3 susilaikė. Prieš klausimo svarstymą komisijoje balsavo socialdemokratai Antanas Nesteckis, Eduardas Šablinskas, Arūnas Dudėnas ir Edmundas Jonyla, darbietis Jonas Kondrotas. Šiame skandale figūruojantis Druskininkų meras R. Malinauskas yra socialdemokratas.

„Nesuprantu dalies kolegų: ko jie eina į Antikorupcijos komisiją, jeigu jie išvis nesiruošia nieko tirti, jeigu tai paliečia jų partijų narius. (…) Šiuo atveju nereikia dangstytis įvairiomis formuluotėmis ir kad esate pastatyti prieš ikiteisminio tyrimo objektą. Buvo pirmininko labai aiškiai išdėstyta, kokie žmonės pakviesti, ką mes norime išgirsti, dabar gi, vadinasi, Antikorupcijos komisija nieko nenori išgirsti. Tai yra apgailėtina padėtis“, – piktinosi A. Anušauskas.


VTEK vadovas: jei taip buvo – blogai

Antikorupcijos komisijai nusprendus nesvarstyti privilegijų skandalo, posėdyje nepasisakė į jį kviestas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Romas Valentukevičius. Jis žurnalistams aiškino, kad minėtas klausimas VTEK nėra svarstomas.

„Mes turime savo tam tikrą poziciją, kada komisija pakvies, mes savo poziciją išdėstysime. Mes analizuojame situaciją, bet tyrimo nepradėjome, kadangi vyksta ikiteisminis tyrimas, o įstatymas vienareikšmiškai pasako: jei vyksta ikiteisminis tyrimas, etikos komisija savo tyrimą sustabdo“, – kalbėjo R. Valentukevičius.

Pasak R. Valentukevičiaus, jei iš tikrųjų paaiškėtų, kad tokiomis paslaugomis naudojosi buvęs STT vadovas Ž. Pacevičius, „tai yra blogai“.