Ministro teigimu, Valstybės gynimo taryba dėl pėstininkų kovos mašinų turėtų apsispręsti lapkričio mėnesį.

„Mes gavome papildomus pasiūlymus, kai kuriuos iš komercinių kompanijų, kai kuriuos - valstybiniu mastu, tie pasiūlymai ženkliai pagerina tuos pasiūlymus, kuriuos turėjome iki šiol. Dar vieno pasiūlymo laukiame, ir manau, kad artimiausiu metu iš ministerijos išeis pasiūlymas Valstybės gynimo tarybai (VGT), ir lapkričio mėnesį turėsime VGT sprendimą ir galėsime pradėti derybas su viena ar kita kompanija, ir bus priimtas sprendimas“, - žurnalistams Seime sakė ministras.

„Šiandien yra geresni pasiūlymai ir mes spręsime, ar už tą sumą nusipirkti daugiau, ar šiek tiek sumažinti sumą ir pasilikti su tais (skaičiais), kuriuos buvome nusprendę įsigyti iki šiol“, - sakė ministras.

Jis atsisakė įvardyti konkrečius pasiūlymus.

„Padarysime oficialų pranešimą ir tiksliai tą informaciją pateiksime“, - sakė J.Olekas po to, kai naujienas trečiadienį pristatė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto uždarame posėdyje.

„Buvo gautas vieno labai rimto mūsų partnerio pasiūlymas, kurio nevertinti negalime, bet jis visų dokumentų tam pasiūlymui įforminti nėra paruošęs, ir mes apsvarstėme, galvojame, kad reikia sulaukti išbaigto pasiūlymo, tikimės, kad lapkričio vidury tas pasiūlymas bus gautas ir lapkričio pabaigoje sprendimas bus priimtas“, - žurnalistams sakė NSGK vadovas Artūras Paulauskas.

Vyriausybė praėjusių metų rugpjūtį Krašto apsaugos ministerijai leido skelbti pėstininkų kovos mašinų įsigijimo konkursą. Tai gali būti didžiausias sandoris Lietuvos kariuomenės istorijoje.

Dėl šio pirkimo skaidrumo rugsėjį abejones iškėlė tuometinis Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktorius, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, vėliau atsistatydinęs iš asociacijos vadovo pareigų. Viešu laišku jis pareiškė jau prieš metus žinojęs, kad bus pasirinktos vokiškos pėstininkų kovos mašinos „Boxer“. Jis teigė, kad „Boxer“ kaina gali būti 35 proc. didesnė, negu kitų kompanijų pasiūlymai.

J.Olekas priekaištus neigė, sakydamas, kad iki šiol šarvuočius renkamasi iš kelių variantų.