Jis dalyvavo Konstitucijos egzamino proga 1-4 klasių moksleiviams organizuotame piešinių konkurse „Mano Lietuvai – 25 metai“.

„Piešiau spalvotą ąžuolą, kurį rudenį sodinome su darželį baigusia sese. Bet man labiausiai patiko piešti žmones”, – aiškino charizmatiškas berniukas.

Jis prasitarė, kad konkurse jį su bendraklasiais paragino dalyvauti mokytoja. Vaikas mokosi pirmoje Šilalės rajono Upynos Stasio Girėno mokyklos klasėje. Tiesa, kitąmet konkurse dalyvauti Kristupas žadėjo ir be jos padrąsinimų.

Kristupo Eitučio piešinys

Savo ruožtu Andžėj Kulevičius iš Šalčininkų komisiją sužavėjo ne savo talentu piešti, o žiniomis. Jis užėmė antrąją vietą suaugusiųjų grupėje.

A. Kulevičius pripažino egzaminą laikęs vietoje pietų. Vilniaus savivaldybėje specialistu dirbantis vyras sakė, kad nedalyvauti egzamine jam būtų paprasčiausiai gėda – jis vyksta kaimynystėje.

„Visi žmonės turi žinoti Konstituciją”, – įsitikinęs jis.

Sudėtingiausia egzamino dalimi jis įvardijo atvirą klausimą.

Svarbu visos šalies ateičiai

„Tai šventė, kuri labai svarbi visai Lietuvai, mūsų šalies ateičiai”, – kreipdamasi į susirinkusius konkurso nugalėtojus ir jų artimuosius sakė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jiems ji linkėjo atkaklumo ir energijos. Prezidentės teigimu, Konstitucijos egzamino idėja yra puiki ir ją būtina tęsti.

„Konstitucijos egzaminas yra Lietuvos žmonių patriotiškumo liudijimas. Tūkstančiai aktyvių piliečių savo pavyzdžiu rodo, kad esame brandi visuomenė, žinanti, kas yra valstybingumo pamatas, ir prisimenanti savo teises bei pareigas“, – pastebėjo ji.

D. Grybauskaitės teigimu būtent Konstitucija yra raktas, kuris padės išspręsti nuolat gyvenimo pateikiamus iššūkius. Todėl šis pamatas turi būti stabilus.

Dalia Grybauskaitė

Džiaugėsi naujovėmis

Savo ruožtu teisingumo ministras Juozas Bernatonis pasidžiaugė dėl to, kad devintą kartą šiemet organizuotas egzaminas dalyviams pateikė naujovių. Visų pirma, jį pirmąkart buvo galima laikyti per mobiliuosius įrenginius – tą užtikrino DELFI. Šia galimybe pasinaudojo apie pusė tūkstančio piliečių. Pasitikrinti savo žinias čia galite ir Jūs.

Be to, keitėsi užduočių pobūdis – jie buvo pritaikyti šių dienų aktualijoms.

Rengiant šių metų egzamino užduotis jėgas pirmą kartą suvienijo Vilniaus universiteto (VU) ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) teisininkai. Pirmojo egzamino etapo užduotis sudarinėjo VU teisininkų grupė, o antrojo – MRU.

Pirmajame etape buvo pateikta 30 uždarų klausimų, antrajame – 19 uždarų ir vienas atviras. Į antrąjį etapą pateko tie, kurie teisingai atsakė į 25 klausimus ir daugiau. Dalyviai, egzaminą laikę internetu arba per mobiliuosius įrenginius, dalyvavo tik pirmajame etape. Nugalėtojai iš jų buvo išrinkti skaičiuojant teisingų atsakymų skaičių ir sprendimo laiką.

Juozas Bernatonis

Atkreipė dėmesį į pilietiškumo ir brandos skatinimą

Tuo metu DELFI vyr. redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė atkreipė dėmesį, kad investuoti į Lietuvos gynybą labai svarbu, tačiau svarbiausia yra stiprinti mūsų šalies pilietiškumą ir brandą.

„Geopolitiškai neramūs pastarieji metai, nedraugiškas kaimynas mums davė gerų pamokų ir priminė svarbius dalykus. Tamsioms jėgoms daug sunkiau mesti iššūkį demokratines vertybes ir teisės viršenybę išpažįstančiai valstybei”, – pripažino ji.

M. Garbačiauskaitė-Budrienė taip pat pasidžiaugė, kad Konstitucija rūpi vis daugiau miestų ir miestelių atstovams. Šiemet Konstitucijos egzaminą laikė daugiau nei 31 tūkst. žmonių.

Monika Garbačiauskaitė-Budrienė

Varžėsi keliose grupėse

Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančiųjų pagrindinį šalies įstatymą vardo varžėsi atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių.

Egzaminas vyko 60-tyje Lietuvos savivaldybių, 471-oje bendrojo lavinimo mokykloje, 19-oje aukštųjų mokyklų ir 12-oje įkalinimo įstaigų. Iš bendrojo lavinimo mokyklų dalyvių skaičiumi išsiskyrė Kauno Kazio Griniaus progimnazija (797 mokiniai), o tarp aukštųjų – Vilniaus kolegija (160 studentų).

Iš viso buvo apdovanoti 29 asmenys.

Egzaminą organizuoti padėjo VU, MRU, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, AB „Lietuvos paštas“. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto partneriai: DELFI ir LRT.