Savo ruožtu Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus po susitikimo sakė, kad dalies profesinių sąjungų reikalavimų įgyventinti neįmanoma, ir svarstė, jog streikas - normali protesto išraiška.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius BNS Vyriausybėje teigė, jog švietimo ir mokslo bei finansų ministrai dėl daugumos mokytojų reikalavimų susitikime vengė konkrečių skaičių. Kitais metais suplanuota tenkinti tik susitarimą dėl mokytojų pasitraukimo į pensiją rėmimo bei darželių auklėtojų algų kėlimo.

„Kada ministrai negali pasakyti, o už juos kalba premjeras - be skaičių, lyg aukščiau būdamas, tai kvepia truputį įtartinai. Tai mes tokią mintį perduosime kongresui“, - teigė A.Jurgelevičius.

„Mes nėjome gąsdinti, mes nekalbėjome apie streiką. Mes metus tarėmės, metus ieškojome išeičių, mes tikime ir dabar dar, kad galbūt atsiras proto, padorumo ir bus vykdomi pažadai, jau net nebe pažadai, o įsipareigojimai. Gink Dieve, mes nenorime nieko gąsdinti, mes tiesiog klausime mokytojų, ar tenkina tokia baigtis. Jeigu Lietuvos mokytojai, kaip ponia Pitrėnienė sako, visi patenkinti, tada liuks“, - aiškino jis.

R.Vaitkus BNS sakė, jog susitikime jautėsi „profsąjungų nusivylimas“, tačiau jis pažymėjo, kad švietime yra postūmių į gerą.

„Profsąjungos kėlė daug įvairių reikalavimų, kai ko tiesiog neįmanoma įgyvendinti dėl lėšų stokos, kai kas yra padaryta, pavyzdžiui, klasės krepšelio įvedimas, mano supratimu, yra labai geras žingsnis. Klasės krepšelio metodika yra paruošta, pinigai yra tokie, kokie yra, su esamais pinigai galima daryti klasės krepšelio reformą. Metodika iš tikrųjų yra lėšų perskirstymas. Švietimo ir mokslo ministerija ir profsąjungos manė tokiu būdu galbūt uždirbti daugiau lėšų, tai čia dar diskutuosime, kiek papildomai reikia skirti tam krepšeliui, bet šiaip tai čia neturėtų auginti išlaidų“, - aiškino jis.

Bendro švietimo finansavimo mažėjimą kitąmet jis aiškino tuo, kad mažėja Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos, tačiau finansavimas iš biudžeto esą didėja.

Biudžeto išlaidos švietimui auga, bet reikia pripažinti, kad išlaidos yra neracionaliai tvarkomos“, - sakė R.Vaitkus.

„Streikas yra normali visuomenės protesto išraiškos forma, jeigu bus taip nuspręsta, tai bus nuspręsta. Kažkaip mes nesibaiminame, kad, pavyzdžiui, kaip kuriose šalyse streikai vyksta vos ne kas savaitę“, - pridūrė jis.

Pedagogų kongresas „Švietimo politika: link socialinio sprogimo“ vyks trečiadienį.