Ėmė sklisti Kretingos rajono savivaldybės valdžios ir gyventojų pasipiktinimo banga – žmonės kyla į kovą su palangiškių žadamu įvesti įvažiavimo mokesčiu.

Gretimo rajono meras, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Juozas Mažeika atsiuntė bendrapartiečiui Palangos miesto merui Šarūnui Vaitkui raštišką kreipimąsi.

Sprendimas – preliminarus?

Kad Palanga ketina kitą vasaros sezoną pasitikti su naujai įvestu įvažiavimo mokesčiu – jokia naujiena. Toks Savivaldybės tarybos sprendimas priimtas praėjusią vasarą. Tąkart vicemeras Antanas Rimantas Mikalkėnas aiškino, kad tai – tik formalus sprendimas, kad visos apmokestinimo subtilybės spręsis ateityje – bus svarstomos atleidimo nuo šio mokesčio galimybės, išimtys, galvojama, kaip šio mokesčio įvedimą įgyvendinti. Tačiau nerimo kalbos netruko pasklisti – šalies žiniasklaida trimitavo apie naują palangiškių mokestį, o gretimų rajonų gyventojai tylėjo.

Nerimauti kaimynai žemaičiai pradėjo tik dabar – spalio mėnesį. Greičiausiai žibalo į ugnį įliejo vietos žiniasklaida, išplatinusi žinią, jog Palanga Kretingai atsuko nugarą. Kretingiškiai sujudo ne juokais – derybos šiuo metu vyksta aukščiausiu rajono ir miesto galvų lygmeniu.

Kreipėsi oficialiai

Spalio 8-ąją Kretingos rajono savivaldybės meras Juozas Mažeika oficialiu raštu kreipėsi į kolegą – Palangos miesto savivaldybės merą Šarūną Vaitkų ir jo vadovaujamus Tarybos narius.

„Kretingos rajono visuomenė sunerimus dėl vietinės rinkliavos įvedimo nuo 2016 m. birželio 1d. (...) Norime atkreipti dėmesį, kad Palangos miestas ir Kretingos rajonas glaudžiai bendradarbiauja spręsdami įvairias socialines, ekonomines ir kitas problemas. (...) Pažymime, kad mažiausiai kas trečias darbingo amžiaus Kretingos rajono gyventojas sezono metu dirba Palangos mieste. (...) Mūsų turimais duomenimis, į Palangos mokyklas ir darželius iš Kretingos rajono atvyksta 155 vaikai (95 mokiniai ir 60 ikimokyklinukų). (...) Vadovaujantis nuostatais, vietos rinkliava bus renkama Palangos miesto administracinių ribų teritorijoje. Tad vasaros laikotarpiu gyventojams bus ribojama galimybė naudotis Palangos oro uosto infrastruktūra. (...) Įvedus vietos rinkliavą bus apribota galimybė Palangos miesto svečiams lankyti turizmo ir rekreacijos objektus Kretingos mieste ir rajone.

Toks pat ribojimas atsiras ir Kretingos rajono svečiams, kurie norės aplankyti objektus, esančius Palangos miesto savivaldybės administracinėse ribose. Manome, kad šis mokestis mažins viso pajūrio regiono turistinį patrauklumą, stabdys regiono ekonominę ir socialinę plėtrą“, - rašo Kretingos rajono meras J.Mažeika.

Prašo išimčių

Taip pat akcentuojama, kad Kretingos rajono gyvenviečių -- Vydmantų, Vilimiškės, Parąžės -- gyventojai nuolat naudojasi Palangos verslininkų teikiamomis paslaugomis, o katalikai priklauso Palangos parapijai. Tačiau nė vienai iš Kretingos mero rašte išvardytų gyventojų grupių Palangos taryba savo sprendimu nuolaidų ar išimčių nenumatė.

Todėl Kretingos valdžios kreipimasis į Palangos miesto valdžią užbaigiamas raginimu: „Atkreipiame dėmesį į išdėstytas problemas ir, siekiant išlaikyti socialinius, kultūrinius ryšius tarp Palangos miesto ir Kretingos rajono gyventojų, prašome papildyti Nuostatų 18 punktą, numatant atleisti Kretingos rajono gyventojus, juridinius subjektus nuo vietos rinkliavos“.

Organizuoja žygį į Palangą

Prie mero raginimų prisideda ir Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys Vilius Adomaitis – visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovas. Jo raginimas palangiškiams priimti tinkamą sprendimą grindžiamas veiksmu – vyras organizuoja pėsčiųjų žygį.

„Tai nėra mitingas ar protesto akcija. Dabar yra populiaru organizuoti žygius pėsčiomis, dviračiais, minint įvairias sukaktis ar šaliai svarbius įvykius. Palangos Tarybos priimtas sprendimas apmokestinti prie Baltijos patekti norinčiuosius penkiais eurais, manau, taip pat yra šaliai svarbus momentas, -- pasakoja kretingiškis. – Palangos meras Šarūnas Vaitkus, atsiliepdamas į mūsų organizuojamą pėsčiųjų žygį, sakė, kad pasivaikščioti gryname ore yra sveika. Tad kviečiame jį, jo šeimą taip pat dalyvauti šiame žygyje“.

Žygis pėsčiomis į Palangą -- kaip demonstracija, jog nuo ateinančios vasaros kretingiškiai pajūrį, nemokėdami mokesčio, galės pasiekti tik šitaip -- organizuojamas spalio 25-ąją Vydmantuose. Nuo šioje gyvenvietėje esančios „Virkštininkų dvaro užeigos“ automobilių stovėjimo aikštelės pajudės eisena, „ginkluota“ šiaurietiško ėjimo lazdomis. Planuojama keliauti dviračių taku iki Palangos, eiti Virbališkės taku ir Senojo turgaus gatvėmis, prasukti pro Palangos miesto savivaldybės administraciją ir pasukus Jūratės gatve traukti Baltijos jūros link. Žygio organizatoriai kviečia prie jo prisijungti visus šiam klausimui neabejingus žmones – nesvarbu, kur jie gyvena.

Rengia peticiją – renka parašus

V.Adomaitis aiškina, kad žygio dalyviai ir peticiją pasirašiusieji gali būti skirtingi asmenys. Mat kretingiškis tuo pačiu metu rengia peticiją – renka gyventojų, kurie pritaria, kad įvažiavimo į Palangą mokestis pažeidžia jų interesus, parašus.

„Žinoma, labiausiai dėl Palangos priimto sprendimo įsižeidę Kretingos rajono gyventojai. Tačiau aš manau, kad šis sprendimas yra žalingas visos Lietuvos turistams. Juk pajūris yra visų, visos Lietuvos. Kodėl atokiau gyvenantieji, norėdami pasinaudoti jiems priklausančiu turtu, turi mokėti pinigus vienos gyvenvietės gerovei kurti? Nejaugi palangiškiai mano, kad atvykstantys turistų srautai neteršia Kretingos oro, negadina mūsų rajono infrastruktūros? Tačiau mes tylime, pinigų iš Palangos juk neprašome. Tuo tarpu palangiškiai sugalvojo mus apmokestinti už tai, kad vos už kelių ar keliolikos kilometrų nuo jūros gyvenantys žmonės, po darbų atvyks prie jūros išsimaudyti ar pasivaikščioti, -- replikuoja Kretingos Tarybos narys. – Skaičiau palangiškių politinio sprendimo išlygas. Jos numatytos vietos valdininkijai, politikams, tačiau jokių išlygų nėra greta gyvenantiesiems.

Aš sutinku mokėti už įvažiavimą į Kuršių Neriją. Ten moku ne vietos valdininkijos susigalvotą mokestį, o už tai, kad lankausi nacionaliniame parke, Unesco paveldo objekte. Tai skirtingi dalykai, ir Palangai savęs su Kuršių Nerija nėra ko lyginti“.

Vėliau gali būti vėlu

V.Adomaitis nė neklausiamas atsako į klausimą, kodėl kretingiškiai susizgribo priešintis įvažiavimo mokesčiui būtent dabar.

„Žinot, neseniai bendravau su jauna palangiške. Moteris man paaiškino, kad toks mokestis Palangai būtinas: esą už surinktus pinigus mieste bus sukurta šeimoms naudinga infrastruktūra, atsiras daugiau poilsio, žaidimo aikštelių vaikams ir jaunimui. Taip, aš su tuo sutinku. Bet atsiras tik Palangoje. Tad šis Palangos valdžios politinis sprendimas palangiškių lyg ir neliečia, jis aktualus būtent tiems, kurie gyvena už Palangos miesto ribos. Todėl išimtys, sprendimo įgyvendinimo eiga turi būti derinama su kaimyniniu Kretingos rajonu būtent dabar – kol į naujosios tvarkos įgyvendinimą nėra investuojama. Vėliau, kai sprendimas taps kūnas, priešintis tam bus per vėlu“, - konstatuoja kretingiškis V.Adomaitis.

Pasiūlymus dar svarstys

Kadangi Palangos meras pastarosiomis dienomis yra išvykęs, į „Vakarinės Palangos“ klausimus atsakė administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė. Ji paaiškino, kad į kone kasdien gaunamus visuomenės atsiliepimus dar bus atsižvelgta.

„Priėmus minėtą sprendimą Palangos miesto savivaldybės administracija sulaukia labai daug klausimų iš piliečių ir juridinių asmenų dėl vietos rinkliavos lengvatos suteikimo iškilus nenumatytoms aplinkybėms ar tam tikroms situacijoms. Išsakomi argumentai reikalauja papildomų sprendimų, -- rašoma „Vakarinei Palangai“ parengtame Administracijos atsakyme. -- Apibendrinus gautus klausimus ir išsakytas pretenzijas bus siūlomi pakeitimai“.

Kad kolegos politikai atsižvelgs į kretingiškių prašymus tikisi ir Kretingos rajono vadovas J.Mažeika: „Palangos miesto Taryba dar nepriėmė jokios konkrečios tvarkos, tik nutarė įvesti mokestį. Tad dar yra laiko kompromisams ir su kaimynais susitarti gražiuoju. Tikiu, kad palangiškiai atsižvelgs į mano rašte merui ir tarybai išdėstytus argumentus“.

Nuspręsta vasarą


• Palangos Taryba sprendimą apmokestinti įvažiavimą į kurortą vasaros sezono metu priėmė liepos 2-osios posėdyje.

• Vietos rinkliava bus taikoma transporto priemonei: už parą – 5 eurai, už savaitę – 25 eurai, už visą sezoną – 300 eurų. Mokestis renkamas nuo birželio 1-osios iki rugpjūčio 31-osios.

• Mokestį galima susimokėti mobiliuoju ryšiu, mokėjimo terminaluose, per elektroninę bankininkystę, parkomatuose.

Transporto priemones žadama identifikuoti kontroliuojančiu įrenginiu, nuskaitančiu valstybinius numerius ir užfiksuojančiu tikslų įvažiavimo į Palangą laiką.

• Į kurortą įriedėjusios mašinos vairuotojas vietos rinkliavos mokestį privalės susimokėti per 2 valandas.

• Už įvažiavimą į Palangą nereikės mokėti prieš pusmetį ir vėliau deklaravusiems gyvenamąją vietą kurorte, šalies prezidentui, Seimo ir Vyriausybės nariams, valstybinių institucijų darbuotojams, statutiniams pareigūnams, vykdantiems darbo užduotis, įmonių ar jų filialų darbuotojai, kai įmonė įregistruota Palangoje.

• Rinkliava nebus renkama ir iš užsienio šalių atstovybių, specialiųjų, avarinių ir operatyvinių tarnybų, kurių transporto priemonės yra su specialiais šviesos ar garso signalais arba specialias ar avarines tarnybas žyminčiais užrašais; keleivinio transporto įmonių, kai autobusai vyks reguliariaisiais reisais; taksi automobilių; neįgaliųjų ir elektromobilių vairuotojų.