2008 metų spalio 22-ąją tankas T-55 galingu kranu užkeltas ant priekabos ir vilkiku išgabentas į Vytauto Didžiojo karo muziejaus (VDKM) Karo technikos ir transporto Vilniaus skyrių. Kitą dieną į sostinę išgabentas ir antrasis tankas – T-72.

Kaune nebuvo tinkamų salygų tankams eksponuoti. Jų nėra ir šiandien, tačiau Kauno valdžia paruošė planą, kur tankai ir kita karo technika galėtų stovėti – planuojama grandiozinė VI forto rekonstrukcija.

“Čia yra Kauno Maču Pikču“, - sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„VI fortas yra didžiulė teritorija, tačiau dėl augalų mes nematome – teritorija yra 12,5 ha ploto. Statiniai apaugę želdiniais, dėl to teritorijos nesimato. Techninio projekto tikslas yra sutvarkyti pagrindinius du pastatus – kareivines ir įvažiavimo pastatą. Yra pasirašyta su Krašto apsaugos ministerija ketinimų protokolas, dėl Vytauto Didžiojo karo muziejaus Karo technikos ir transporto skyriaus įkūrimo šiame forte. Pasinaudodami užsienio partnerių patirtimi, mes ketiname ne visas patalpas atiduoti muziejui – kitos patalpos būtų naudojamos komercinėms reikmės“, - sako Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Tiesa, visam projektui įgyvendinti reikia apie 10 milijonų eurų. Pirmam etapui, kurį užbaigus jau būtų galima lankytis forte, reikia 4 mln. eurų.

„Nesitikime visos sumos iš Kultūros ministerijos. Neišvengiamai turės prisidėti ir miestas, privatus verslas. Čia puiki vieta komercijai. Tai tikrai taptų didelės traukos objektu ir tai generuotų pajamas. Viskas priklauso nuo finansavimo – jei Kultūros ministerija finansuotų, mes manome, kad iki 2018 metų galėtume darbus padaryti“, - sako Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

„Nemanau, kad galima gauti pilną finansavimą, todėl svarbu sudaryti etapiškumo planą. Paminėsiu, kad labai svarbu pritraukti privačias investicijas, nes vien valstybės investicijomis tai padaryti bus sudėtinga“, - sako pirmadienį Kaune viešėjęs ir fortą apžiūrėjęs Kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Planuojama, kad savivaldybėje imtųsi aplinkos tvarkymo, o ministerija skirtų lėšų paveldo saugomiems pastatams tvarkyti. Tikimasi, kad darbus būtų galima pradėti kitų metų pavasarį.