Prezidentės patarėjas teisės klausimais Šarūnas Narbutas antradienį „Žinių radijui“ pristatė prezidentės siūlymus spręsti eilių gydymo įstaigose problemą. Prezidentė siūlo, kad gydymo įstaigos negautų apmokėjimo už pavėluotai suteiktas paslaugas. Įstatymo pataisos numato, kad šeimos gydytojo konsultacija turi būti suteikta ne vėliau kaip per septynias dienas, gydytojo specialisto – per 30 dienų, brangūs tyrimai turi būti atlikti taip pat ne vėliau kaip per mėnesį, o planinė operacija – per 60 dienų.

„Reikia atsižvelgti ir į tai, ar yra pakankamai gydytojų specialistų, ar pakankamai gydymo įstaigos pagal sutartis su Valstybinėmis ligonių kasomis gauna pinigų atitinkamam konsultacijų kiekiui. Jeigu, sakykim, gydymo įstaiga gauna pinigų penkioms konsultacijoms, o reikės padaryti penkiolika konsultacijų, tai turbūt taip ir yra paskirstytas tas darbo laikas, tie pacientų priėmimai“, - laidoje „Dienos klausimas“ teigė V. Augustinienė.

Vida Augustinienė

Pasak Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkės, absurdas bausti įstaigą už tai, kad paslauga bus suteikta ne per 30 dienų, o 32-ą ar 33-ą dieną.

„Turėtų būti čia gerai išdiskutuota ir galbūt turi būti Lietuvos mastu, ir Seime svarstant, turi būti gerai įvertinta, ar yra pakankamai skiriama lėšų, ar yra pakankamai specialistų. Nes kai kuriuose rajonuose iš viso nėra tų specialistų ir žmonės yra priversti kreiptis į didesnes gydymo įstaigas. Ten turbūt ir yra didžiausios eilės“, - kalbėjo pašnekovė.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.05 val.