Taip šalies vadovės atstovas įvertino partijos Tvarka ir teisingumas pirmininko, europarlamentaro Rolando Pakso siūlymą generalinį prokurorą rinkti tiesiogiai ar jį skirti atsižvelgus į valdančiosios koalicijos siūlymą.

„Reikėtų mums visiems prisiminti, kad generalinio prokuroro skyrimo tvarką numato Lietuvos Respublikos Konstitucija, ir būtent tokia tvarka Prezidentė ir vadovausis teikdama naują kandidatą Seimui“, – antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė Š. Narbutas.

Pasak Š. Narbuto, visos politinės partijos turi teikti įvairius pasiūlymus, o Prezidentė šiuo atveju taip pat turi pareigą, numatytą Konstitucijoje, kaip generalinis prokuroras turėtų būti skiriamas.

ELTA primena, kad partijos Tvarka ir teisingumas prezidiumas nutarė siūlyti valdančiosios koalicijos politinei tarybai artimiausiame posėdyje svarstyti generalinio prokuroro skyrimo klausimą, rekomenduojant Respublikos Prezidentei teikti parlamentui teisininko, dabartinio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko kandidatūrą į šalies generalinius prokurorus.

Generalinio prokuroro kandidatūras patvirtinti Seimui teikianti Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad balsuodami slaptai Seimo nariai elgiasi neskaidriai ir galimai keičia savo viešai išsakytą nuomonę. Šalies vadovė taip pat yra užsiminusi apie „tam tikrų interesų grupių“ įtaką Seimo nariams balsuojant dėl generalinio prokuroro.

Seimas jau du kartus atmetė Prezidentės pasiūlytus kandidatus į generalinius prokurorus: birželį – Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio, rugsėjį – Kaišiadorių rajono apylinkės teismo teisėjos Editos Dambrauskienės. Pasak D. Grybauskaitės, naują kandidatą Seimui ji gali pasiūlyti jau po 2016 m. parlamento rinkimų.