„Skrenda lėktuvas. Stiuardesė nešioja gėrimus. Prieina prie kažkokio arabo.
- Pone, gal jums viskio ar vyno?
- Ne, ačiū. Man tuoj reikės sėstis prie vairo“,

JAV prezidentas George'as W. Bushas paskelbė ultimatumą Antarktidai ir pingvinų nacionalinei daugumai. Jame reikalaujama per savaitę išardyti ir perduoti JAV pajėgoms branduolinę, cheminę ir bakterinę ginkluotę.
Kaip nusikalstamos režimo veiklos įrodymai pateikiami šie faktai:
- Antarktida nepalaikė Amerikos per Irako karą.
- Vieninteliai Antarktidos gyventojai yra pingvinai – akivaizdu, kad vykdomas etninis valymas.
- Pingvinai nekalba - akivaizdu, kad slopinama žodžio laisvė.
- Pingvinai yra antiamerikietiškos operacinės sistemos „Linux“ simbolis.
- Antarktida iki šiol nėra pateikusi jokių ataskaitų apie savo ginkluotę“.

Tokie anekdotai šalia kitų yra skelbiami oficialioje partijos svetainėje.

Gaila tik vieno – anekdotai yra labai seni

Tiesa, pats partijos lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas sako nieko blogo juose neįžvelgiantis. Priešingai – cituojant juos politikas pradėjo juoktis.

„Eikit, eikit“, – tik atsakė paklaustas, ar šie jam neatrodo įžeidūs, ksenofobiški ir pernelyg drastiški.

Nu faina. Liuks. Vienintelis dalykas, ko man gaila, kad mūsų partijos tinklalapyje skelbiami seni anekdotai. Aš juos jau girdėjau prieš kokius septynerius metus įvairiose vietose“, – patikino R. Paksas.

Rolandas Paksas

Piktina ne tik anekdotai, bet ir reakcija į juos

Savo ruožtu anekdotus išgirdusi Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Birutė Sabatauskaitė nė nemanė iš jų juoktis.

Sužinojusi apie šią situaciją ji aiškino net nežinanti, apie ką pirma pradėti kalbėti – piktina ne tik anekdotai, bet ir R. Pakso reakcija į juos.

„Manau, tai dera su visa diskusija, kuri pastaruoju metu yra girdima iš dažno politiko lūpų. Bet kurie asmenys, kurie yra musulmonai, kilę iš arabų šalių, net nebūtinai musulmonai, automatiškai tapatinami su grėsme saugumui. Manau, visi puikiai supranta, kad pirmuoju anekdotu referuojama į tai, kodėl tas žmogus sės prie vairo. Tai – neva juokinga. Nežinau, ar juokinga yra tam tikrą grupę žmonių iš karto tapatinti su terorizmo pavojumi.

Tai, kad žmonės kartais sako tokius anekdotus, tikrai nėra didelė bėda, nes galbūt jų informacijos prieinamumo galimybės yra kitokios, tačiau kai partijos lyderis, kuris yra ir europarlamentaras, taip komentuoja, darosi liūdna. Lygiai taip pat kaip diskusija apie, pavyzdžiui, burkų draudimą, kai kalbame apie žmones iš Sirijos, kuriems toks apdangas net nėra būdingas. Šis anekdotas nebūtinai tam yra skirtas, bet kai kuriamos dirbtinės baimės, apima jausmas, kad kažkas tiesiog ruošiasi rinkimams ir naudojasi sunkia kitų gyvenimo situacija“, – mano ji.

Birutė Sabatauskaitė

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją!