Per sraigtasparnio avariją Afganistane sužeistas karininkas iš Lietuvos patyrė sumušimų. Iš ligoninės Afganistane sužeistasis gali būti nuskraidintas gydyti į Europą.

„Kol kas turime pirminį pranešimą, kad gyvybei pavojaus nėra, yra sumušimai. Galiu tik pasakyti, kad, mūsų duomenimis, patvirtinta apie penkis žuvusiuosius ir keturis sužeistuosius, tarp sužeistųjų - lietuvis“, - BNS pirmadienio rytą sakė Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas kapitonas Donatas Suchockis.

Kaip pranešta sekmadienį, sužeistasis - majoras P.M., apie įvykį informuoti jo artimieji.

Jungtinis štabas informavo, kad jų duomenimis, per incidentą karininkas patyrė sumušimų ir sužeidimų peties srityje. Į ligoninę Afganistane atvykę Nacionalinės paramos elemento kariai tvirtino, kad karys gali kalbėti, kaulų lūžių nėra.

Kaip žurnalistams pirmadienį sakė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis, incidentas įvyko sekmadienį 15.20 val. Lietuvos laiku.

„Tikėtina, kad sraigtasparnis užkabino oro baliono lyną (...). Aš manau, kad tai yra nelaimingas įvykis su laiminga pabaiga kariui“, - spaudos konferencijoje sakė V.Tamošaitis. Anot jo, oro sąlygos „nebuvo tokios, kurios galėjo turėti įtakos įvykiui“.

V.Tamošaitis tikino, kad karys po detalios medicininės apžiūros gali būti perkeltas gydyti į Europą.

Sužeistas lietuvis karininkas misijoje Afganistane turėjo tarnauti iki kitų metų sausio 21 dienos.

Jungtinis štabas anksčiau skelbė, kad sraigtasparnis nukrito sekmadienį Kabule esančios NATO mokymo misijos „Tvirta parama“ štabo teritorijoje. Pirminiais duomenimis, sraigtasparnis nukrito kliudęs apžvalgos baliono lyną misijos „Tvirta parama“ bazėje.

Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija patvirtino, kad tarp žuvusiųjų, kurie skrido britų sraigtasparniu „Puma Mk 2“ - du Karališkųjų oro pajėgų kariai. Britų ministerija taip pat nurodo, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas, nesusijęs su galimais kariniais maištininkų veiksmais Kabule.

Šiuo metu Afganistane misijoje „Tvirta parama“ tarnauja apie 20 Lietuvos karių, iš jų dauguma Kabule, taip pat Herate ir Kandahare.