L. Linkevičiaus teigimu, vertinant įvykius Rytų Ukrainoje, svarbu vertinti ne tik rinkimų atidėjimą, bet visų faktų visumą.

„Pabrėžčiau, kad nepavyko padaryti pačios svarbiausios Minsko susitarimų sąlygos - kontroliuoti nešališkai, tarptautinėmis pajėgomis sieną tarp Ukrainos ir Rusijos. Mes žinome, kad, jeigu ši sąlyga nėra išpildoma, visos kitos tampa labai sunkiai įgyvendinamos“, - po susitikimo su Švedijos užsienio reikalų ministre Margot Wallstrom teigė ministras.

Rusijos remiami Donecko ir Luhansko sričių kovotojai šią savaitę pranešė į kitus metus nukeliantys šiemet planuotus rinkimus. Už tai, kad rinkimai būtų atidėti, praėjusią savaitę pasisakė ir Vokietija, Prancūzija bei Ukraina.

Vilniuje besilankanti Švedijos ministrė pabrėžia, jog ES turi reikalauti visiškos prieigos rinkimų stebėtojams iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos.

„Būtų gerai, jei rinkimai vyktų pagal susitarimus ir pagal Ukrainos teisės aktus“, - teigė M. Wallstrom.

Donecke vietos valdžios rinkimai buvo planuoti spalio 18-ąją, o Luhanske - lapkričio 1 dieną. Vasarį pasiektas Minsko taikos susitarimas numato, kad prorusiškų separatistų kontroliuojamose teritorijose bei likusioje Ukrainoje šį rudenį turi vykti vietos valdžios rinkimai. Tačiau Kijevas pareiškė, kad rytiniame regione dėl besitęsiančių saugumo problemų balsavimas neįmanomas. Tada sukilėliai paskelbė surengsiantys savo rinkimus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (253)