Į Lietuvą atvyko Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija.

Karališkosios poros lėktuvas Vilniaus tarptautiniame oro uoste nusileido apie 13 val., BNS informavo Prezidentūra.

Švedijos monarcho šeima iš oro uosto atvyko į Prezidentūrą, kur svečius pasitiko Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite, oficialioje priėmimo ceremonijoje prezidentūros kiemelyje juos pasveikino Lietuvos Garbės sargybos kuopos kariai, kariuomenės orkestras sugrojo abiejų valstybių himnus.

Karališkoji pora Prezidentūros Baltojoje salėje pasirašė svečių knygoje, vėliau su D.Grybauskaite dalyvavo susitikime už uždarų durų, kur apsikeista dovanomis, taip pat suteikti valstybiniai apdovanojimai.

Prezidentė karališkajai porai padovanojo autorinį Lietuvos menininkų kūrinį – keraminį indą ir foto albumą „Nuostabi šalis“. Švedijos karališkosios poros dovana – šios šalies dizainerių sukurta mėlyno stiklo vaza ir foto albumas su Švedijos miestų ir gamtos vaizdais.

Švedijos Karaliui Karlui XVI Gustavui įteiktas Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine, o Karalienei Silvijai – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius. Švedijos Karalius Prezidentei įteikė aukščiausią Švedijos apdovanojimą - karališkąjį Serafimo ordiną.

Prezidentės ir Švedijos karališkosios poros susitikime kalbėta apie dvišalius santykius, apie Lietuvą ir Švediją jungiančią Baltijos jūrą, jos ekologiją ir aplinkosaugą.

Vėliau monarchai išėjo į S.Daukanto aikštę, kur susitiko su Lietuvos skautais, moksleiviais. Vėliau trečiadienį jie taip pat lankysis Seime, apžiūrės Sausio 13-osios memorialą.

Kaip trečiadienį LRT radijui sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, tokie aukščiausio lygio valstybiniai vizitai yra reti ir svarbūs Lietuvai bei simboliuzoja „ir supratimą, ir bendrystę, ir draugystę, ir ypatingą statusą“.

„Tai išties didžiulis simbolizmas valstybei, mums, kad mūsų santykiai yra ypatingi ir kad Švedija yra ypatinga draugė ir partnerė mums“, - prieš atvykstant karališkajai porai sakė prezidentė.

Tai antrasis šios karališkosios poros valstybinis vizitas Lietuvoje. Pagrindinė vizito tema - „Baltijos jūra vienija mus“, todėl ypatingas dėmesys bus skiriamas moksliniams tyrimams ir inovacijoms, tvarumui ir bendriems iššūkiams, susijusiems su Baltijos jūra bei jos regionu, pranešė Švedijos ambasada.

Švedijos monarchai Lietuvoje lankosi D.Grybauskaitės kvietimu.

Per tris dienas truksiantį vizitą Švedijos karalius ir karalienė susitiks su Lietuvos prezidente D.Grybauskaite, Seimo pirmininke Loreta Graužiniene, premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Karlas XVI Gustavas ir karalienė Silvija Antakalnio kapinėse Vilniuje pagerbs žuvusiuosius už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, apsilankys Nacionaliniame atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centre, Saulėtekio slėnio technologijų ir inovacijų centre, „NordBalt“ srovės keitiklių stotyje Klaipėdos rajone. Iš Klaipėdos universiteto mokslinių tyrimų laivo „Mintis“ bus apžiūrima Lietuvos pakrantė. Kuršių Nerijoje, Naglio gamtos rezervate, svečiai gilinsis į pakrančių erozijos ir kitas aplinkosaugos problemas, sprendimus.

Ketvirtadienį karalienė Silvija dalyvaus tarptautinės konferencijos „Vaikų ir jaunimo skaitymas kaip iššūkis XXI-ame amžiuje“ atidaryme parlamento rūmuose.

Karalienė Silvija taip pat susitiks su Vilniaus universiteto Skandinavistikos studijų centro ir Švedijos kultūros centro Klaipėdoje studentais ir dėstytojais. Ji dalyvaus koncerte Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje. Karalienės garbei Lietuvos muzikos ir teatro akademija su Malmės muzikos akademija atliks Broniaus Kutavičiaus oratoriją „Paskutinės pagonių apeigos“.

Švedijos karalius Lietuvoje lankėsi 1992 metų spalį, su karaliene Silvija jis viešėjo 2003 metais minint Karaliaus Mindaugo karūnavimo metines ir 2009 metais minint Lietuvos vardo tūkstantmetį.