Kaip žinia, Kauno miesto muziejus dar šiais metais bus perkeltas į Kauno rotušę, todėl tiek turistai, tiek miestiečiai galės pamatyti tai, kas ilgus metus buvo saugota po devyniomis spynomis. Pateikiame maršrutą, kurį galės pamatyti kiekvienas.

Ceremonmesteris Kęstutis Ignatavičius pasakojo, jog greičiausiai ekskursijos prasidės nuo aikštės. Dar lauke bus supažindinama su pačios rotušės istorijos fragmentais. Toliau lankytojai žengs per paradines duris. Įdomi detalė ta, jog senais laikais į rotušę galima buvo patekti pro tiltelį, mat apie tai byloja ir sienoje likusios skylės, skirtos pakeliamo tiltelio grandinėms. Tik vėliau čia buvo įrengtos grotos, tačiau rotušės valdytojai pastebėjo, jog paukščiai lesa rotušės plytas, nusprendė įrengti stiklines duris.

Iškilmių balkonas atviras visiems

K. Ignatavičius tikina, jog tolimesnis maršrutas gali tęstis į požemius, kur dabar yra Keramikos bei įsikurs Miesto muziejus. Čia bus atkurtas senasis kalėjimas, kuriame vienu metu galėjo būti prirakinti keturi žmonės.

Kita maršruto dalis gali būti į antrąjį aukštą. Čia yra senieji miesto vadovų kabinetai. Burmistro P. Vileišio darbo kabinete iki šiol yra išlikęs seniausias Kauno tualetas, tad K. Ignatavičius sako, jog turistams tai paprastai būna įdomu.

Ne ką svarbiau yra pati didžioji salė, kur vyksta svarbiausi miesto renginiai, pasirašomos sutartys bei priimami garbingiausi svečiai. Planuojama, jog žmonės galėtų išeiti ir į lauką bei iš balkonėlio pasižvalgyti į pagrindinę miesto aikštę.

„Žmones labai traukia išeiti į balkoną, kuriame stovėjo tautos didvyriai, buvo išlindę vadovai ar pagerbiami medalius iškovoję krepšininkai. Juk žmonės viską mato iš apačios, tad dabar galės pabūti ir šioje dalyje bei pajausti tą didybę“, - kalbėjo ceremonmeisteris.

Didingasis bokštas jau dabar traukia smalsuolius

K. Ignatavičius pasakoja, jog vis dažniau žmonės į jį kreipiasi norėdami užlipti į rotušės bokštą ir pamatyti Kauną iš pagrindinės varpinės. Tačiau kadangi bokštas buvo uždarytas, čia patekdavo vienetai.

„Tai bene vienintelė rotušė, į kurios bokštą žmonės negali patekti. Lankytojai ateina ir klausia, kaip užlipti, bet vienų paleisti negaliu, nes dar yra ne saugu, tad kai kuriuos palydėdavau į viršų, tačiau dauguma taip ir likdavo nieko nepešę“, - sakė K. Ignatavičius.

Kol kas laiptai į bokštą iš tiesų nėra saugūs ir pritaikyti masiniam lankymui. Laiptai statūs, mediniai, nėra patogių turėklų. Aikštelės taip pat nesutvarkytos. Norint pažiūrėti pro balkonėlį, esantį pačiame bokšte, reikia kopti judančiomis lentomis ir pro aptrupėjusias plytas bei mažą langelį patekti į balkoną. Tiesa, čia dugno taip pat nėra ir tenka stovėti ant armatūros. Ekstremalu, tačiau dėl fantastiškų vaizdų, tikrai verta.

„Šiame balkone dar turi atsirasti tinklas, kad būtų apsaugoti žmonės apačioje, nes jei kas nors numestų kokį daiktą, pasekmės gali būti skaudžios“, - priminė ceremonmesteris.

Mechanizuotas laikrodis ir galingasis varpas

Stačiais laiptais kopiame toliau. Lipant reikia laikytis už iš lentos padaryto turėklo, pageidautina abiem rankomis, mat kitaip galima nugarmėti žemyn. K. Ignatavičius sako, jog čia prireiks nemažų investicijų, kad žmonės galėtų saugiau lipti, tačiau dabartinė valdžia nusiteikusi ryžtingai ir negailės pinigų, tad greičiausiai bus įrengti laiptai ratu. Norint šią vietą sutvarkyti iš esmės, tikimasi gauti ES paramą.

Taigi, mediniais laiptais pasiekiame mechaninį laikrodį. Kas minutę rodyklės tiksliai pasisuka, o jų sukimosi garsas primena monetų kalimą. Ceremonmeisteis tikino, jog šis laikrodis ypatingas tuo, jog net tada, kai dingsta elektra, vėl gavus srovę, jis automatiškai susireguliuoja ir vėl rodo tikslų laiką.

Iki šios vietos yra užlipusių žmonių, tačiau labai maža saujelė. Nusprendžiame lipti dar toliau – iki pat varpo. Čia prasideda dar įdomesnės linksmybės, mat laiptų nebėra. Stovi pastatytos medinės kopėčios, vedančios į aukščiausią rotušės tašką.

Ceremonmeisteris palaiko judančias kopėčias, o mes kopiame į viršų. Šiek tiek pasirangius ir pralindus pro lentas, patenkame į varpinę. K. Ignatavičius juokauja, jog nei vienas žurnalistas dar nebuvo atėjęs iki pat varpo. Tiesa, turistai greičiausiai taip pat iki jo negalės aptekti, tačiau stovėdami prie laikrodžio, galingąjį varpą galės matyti.

Gaila, jog ekskursijos metu nespėjome išgirsti varpo dūžių, tačiau žurnalistus lydėjęs K Ignatavičius patikino, jog garsas būna tiesiog drebinantis, mat iš rotušės varpinės valandų mūša girdisi labai toli.

Kol kas nėra aišku, kiek reikės lėšų visą bokštą sutvarkyti, tačiau lankytojus planuojama pradėti leisti dar šiais metais. Patekimas į pagrindinį miesto bokštą bus mokamas, tačiau kaina bus tikrai simbolinė. Paklausus, kiek galėtų kainuoti įėjimas, K Ignatavičius patikino, jog dviejų eurų greičiausiai nesieks.