DELFI paprašytas plačiau pakomentuoti savo mintis, B. Bradauskas patikslino, kad turėjo omenyje palaikantis kovą su barbariškumu ir vandalizmu.

„Negaliu aš ramiai žiūrėti, kai pjauna žmonėms galvas, kai susodinama į narvą, kuris panardinamas, ir žmonės kankinasi, kol nuskęsta. Nesuprantu, kai naikinami 5 tūkst. metų senumo paminklai. Su tokiais reiškiniais reikia kovoti. Tai Rusiją, jei ji kovoja su tokiais reiškiniais kaip terorizmas, barbarizmas ir vandalizmas, aš tikrai sveikinu ir palaikau.

Bet jei vėliau pasirodys, kad yra kitaip, kad čia politiniai siekiai, geopolitikos pasidalijimas, turėsiu kitokią nuomonę. Niekada tokių dalykų nepalaikiau ir nepalaikysiu“, – aiškino Seimo narys.

Jis tikino girdėjęs, kad Rusija veiksmus Sirijoje suderino ir su JAV, ir Prancūzija, Vokietija.

„O ten tas Basharo al Assado nuvertimas ar palikimas manęs visai nejaudina. Čia jau kitas dalykas. Bet reikia kovoti su tokiais reiškiniais, kokie ten yra. Jau kaime avių gerklių nepjauna, o čia nekaltus žmones surikiuoja dešimtimis... Aš ramiai į tokius dalykus žiūrėti negaliu“, – pripažino jis.

Paklaustas, ar nebijo, kad dėl tokių savo minčių bus pasmerktas, B. Bradauskas patikino, kad tas jį mažiausiai jaudina.

„Palaukite, kova su tokiais reiškiniais yra smerktina? Jei taip, tegul smerkia“, – atsakė socialdemokratas.

Smūgiuoja prieš Sirijos opoziciją

DELFI primena, kad Rusija trečiadienį surengė antskrydžius karo draskomoje Sirijoje, kurie buvo jos pirmoji karinė intervencija už buvusios Sovietų Sąjungos ribų šiame regione nuo Afganistano okupacijos 1979 metais. Rusijos karo aviacija kartu su Sirijos vyriausybės lėktuvais smogė taikiniams keliose provincijose.

Šie antskrydžiai surengti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui siekiant perimti iniciatyvą iš JAV vadovo Baracko Obamos stumiant konkuruojantį planą, kaip sutriuškinti „Islamo valstybės“ (IS) džihadistus Sirijoje. Ir Maskva, ir Damaskas tvirtina, kad operacijos taikinys buvo IS kovotojai.

Sirijos saugumo šaltinis nurodė, kad Hamos ir Homso provincijose buvo smogta „teroristų pozicijoms“ ir kad Rusija prisidėjo prie vyriausybės pajėgų antskrydžių Latakijos provincijoje, kuri yra Basharo al Assado režimo bastionas.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos pareiškė manančios, kad Rusija atakavo ne IS kovotojus, kaip tvirtina, bet opozicijos sukilėlius, kurie kelia grėsmę B.al Assado režimui.

Vienas JAV gynybos pareigūnas Vašingtone žurnalistams sakė, kad „nematėme jokių smūgių prieš ISIL; ką matėme, tai smūgius prieš Sirijos opoziciją“.

ISIL yra alternatyvus „Islamo valstybės“ akronimas. Gynybos sekretorius Ashtonas Carteris buvo atsargesnis. „Atrodo, kad buvo (smūgiuojama) rajonuose, kur galbūt nėra ISIL pajėgų“, – sakė Pentagono vadovas.

Bet jis apkaltino Rusiją kurstant puspenktų metų besitęsiantį Sirijos pilietinį konfliktą ir pareiškė, kad Maskvos karinis įsikišimas šioje karo draskomoje šalyje prilygsta „benzino pylimui į ugnį“ ir yra „pasmerktas žlugti“.

Ketvirtadienį įvyko valandos trukmės spaudos konferencija tarp Pentagono ir Rusijos Gynybos ministerijos, pranešė JAV prezidento atstovas spaudai Joshas Earnestas.

Kaip informuoja BBC, J. Earnestas išsakė susirūpinimą dėl pranešimų, jog rusų lėktuvai apšaudo rajonus, kuriuose nebuvo žinių apie didesnio IS kovotojų skaičiaus buvimą, užtai veikia ginkluoti Sirijos prezidento Basharo al Assado priešininkai, palaikomi Vakarų.

Kaltina Rusiją kurstant konfliktą

Turkija ir jos partnerės JAV vadovaujamoje koalicijoje prieš „Islamo valstybę“ penktadienį paragino Rusiją nutraukti atakas prieš Sirijos opoziciją ir telkti dėmesį į kovą su islamistų kovotojais, skelbia „Reuters“.

Bendrame pareiškime su JAV, Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Persijos įlankos arabų šalių sąjungininkėmis Turkija nurodė, kad Rusijos veiksmai toliau eskaluoja konfliktą ir kursto ekstremizmą.

„Reiškiame didelį susirūpinimą dėl Rusijos kariuomenės stiprinimo Sirijoje, o ypač dėl Rusijos karinių oro pajėgų atakų prieš Hamos, Homso ir Idlibo miestus“, – sakoma pareiškime, kuriame priduriama, kad per oro antpuolius, nusinešusius civilių gyvybes, nebuvo taikytasi į „Islamo valstybės“ pozicijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6996)