Ant paauglio rankos išdegintą vergo žymę – priklausomybės tam tikrai grupuotei ženklą – galima vadinti ir gėda valstybei, kurios struktūros nesugeba arba nenori dirbti savo tiesioginio darbo, t. y., apsaugoti vaikų.

Apleistą vaiką išvežė vogti

Į Lietuvos Carito akiratį Tadas (vardas pakeistas – DELFI) pateko prieš porą metų. Apie jį nevyriausybinei organizacijai pranešė kolegos iš Danijos.

„Sužinojom, kad iš Kopenhagos į gimtąjį miestą reikia pargabenti berniuką. Biržų vaiko teisių apsaugos skyrius neturėjo galimybių, tad paprašė Lietuvos Carito pagalbos. Kaip vėliau paaiškėjo, organizuota gauja vaiką išvežė į Daniją vogti iš parduotuvių. Matė miestelyje neprižiūrimą, apleistą ir prisikalbino, žadėdami, kad užsidirbs pinigų. Vaikas norėjo treningų, kedų, o šeima negalėjo nupirkti. Tačiau ne dėl to, kad nepasiturinti. Alkoholizmas irgi tik viena iš problemų – šiomis dienomis vienas iš šeimos narių už vagystes sodinamas į kalėjimą“, – DELFI pasakojo Lietuvos Carito programos „Pagalba prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė

Trylikametį paauglį Lietuvos Carito darbuotojai parvežė namo. Tačiau geriantiems tėvams jis nerūpėjo, tad tarnybos nutarė vaiką patalpinti Kauno socializacijos centre.

Iš socializacijos centro paauglys buvo grįžęs atostogų. Paskutinę vasaros dieną paprašė mamos, kad atsiimtų kaltinimus dėl jo išvežimo, nes bus blogai. Mama nesutiko. Vaikinas ją apkabino, pabučiavo ir dingo.

Apie tai K. Mišinienė prieš kelias dienas sužinojo paskambinusi į Biržus. Mama papasakojo apie paskutinį pokalbį su sūnumi. Paskui lyg tarp kitko užsiminė, kad Tadas Latvijoje, suimtas dėl plėšimo iš Daugpilio juvelyrinių dirbinių parduotuvės.

Kristina Mišinienė
„Apie Latvijoje sulaikytą paauglį mūsų šalies ambasada net negavo informacijos. Kaip mums buvo paaiškinta, nėra tarpvalstybinių sutarčių, kurios įpareigotų apie tokius atvejus pranešti Lietuvos ambasadai. Buvo paskambinta tik to berniuko mamai, kuri, ko gero, nelabai ką ir suprato“, – piktinosi K. Mišinienė.

Taigi Tadas dar kartą tapo prekybos žmonėmis auka. „Kai aš latvių teisėsaugininkų klausiu, kokia Tado rolė tame baisiame apiplėšime, jie nieko negali pasakyti. Tai, kad iš įvykio vietos nusikaltėliai pasišalino nelaukdami Tado – visiškai logiška, turint omenyje tai, kokios didžiulės bausmės gresia už prekybą žmonėmis. Čia tiesiog buvo gudrus ėjimas, viską suplanavus iš anksto“, – įsitikinusi K. Mišinienė.

Rado su vasariniais drabužiais

Antrą kartą vogti į užsienį nepilnametis buvo išvežtas vasariniais drabužiais. Su jais Lietuvos ambasados atstovė jį ir rado Latvijoje, nepilnamečių sulaikymo vietoje.

Ant Tado rankos buvo žaizda – draskydamas išdegintą priklausomybės grupuotei ženklą, paauglys bandė jo atsikratyti.

Kaip pasakojo K. Mišinienė, ambasadoriaus patarėja pati jam iš Vilniaus vežė drabužių. Nuvykusi pas Tadą pamatė liūdną vaizdą – sutrikusį, liesą vaikinuką. Jis įsikabinęs prašė padėti. Neaiškino aplinkybių, tik tikino, kad bus geras, nerūkys, mokysis, kad tik ištrauktų jį iš ten.

„Kaip supratome, Tado advokatė nelabai juo domisi, tad patarėja mums rekomendavo samdyti jam privatų. Dabar karštligiškai ieškome gynėjo ir čia mums labai padeda organizacija „Gelbėkit vaikus“. Taip pat talkina privatūs geros valios žmonės, nes neturėjome lėšų samdyti advokatui Latvijoje. Susisiekėm su Kazickų šeimos fondu JAV, kuris labai greitai, tiesiog per naktį reagavo ir padės mums“, – pasidžiaugė DELFI pašnekovė.

Kitas Carito žingsnis – Biržų savivaldybėje sukviesti skubų atsakingų tarnybų susirinkimą ir nutarti, kaip veikti toliau. „Mes norime, kad Latvija grąžintų į Lietuvą berniuką, nes jis tame centre net neišeina iš kambario, su niekuo negali bendrauti, nes nemoka nei rusiškai, nei angliškai, negali mokytis. Žino tik tiek, kad po dviejų mėnesių bus teismo procesas ir turi jo laukti. Mes matome, kad jis – neviltyje“, – sakė K. Mišinienė.

Klausimas, kurį ypač aštriai kelia Lietuvos Carito programos „Pagalba prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms“ vadovė – ką reiškia asmenų, ypač nepilnamečių, duodančių parodymus prekybos žmonėmis bylose, apsauga.

„Tado atveju sutapimai – akivaizdūs. Jis vienintelis likęs liudytojas“, – pabrėžė ji.

Vienas suimtas, kitas – laisvas

Kaip DELFI informavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys, ikiteisminis tyrimas dėl Tado išnaudojimo vagystėms Danijoje baigtas, byla teisme.

„Tas vaikas – nukentėjusysis. Kaltinami du asmenys (trečias ikiteisminio proceso metu mirė – DELFI), kurie jį išvežė į Daniją ir išnaudojo vagystėms. Tokia veika priskiriama labai sunkių nusikaltimų kategorijai, už tai gresia iki 12 metų nelaisvės“, – sakė prokuroras.

Pasak R. Vagrio, ikiteisminio tyrimo metu buvo gauta duomenų, kad nusikaltėliai gali daryti poveikį Tadui, tad buvo pakeista kardomoji priemonė. „Vienas iš kaltinamųjų šiuo metu suimtas, vienas kol kas laisvėje, nes nėra jokių duomenų, kad galėtų daryti poveikį. Jei tokių duomenų turėtume, priimtume sprendimus“, – sakė prokuroras.

R. Vagrio žodžiais, vagystėms išnaudoti vaikus – paplitęs būdas pelnytis: „Ne tik patys, važiuoja, bet ir vaikus ima, kad būtų daugiau rankų. Negalima sakyti, kad Tadas buvo vežamas prievarta, tačiau 13 metų vaiko sutikimas nepanaikina suaugusiųjų atsakomybės, už tai ką jie daro, nes vaikas dar nėra pilnai susiformavęs ir gali nesuvokti, ko važiuoja“.

Kaip pastebi prokuroras, vaikai vagystėms į užsienį vežami tikintis, kad sučiuptą nepilnametį greičiu paleis, nekreips dėmesio, ypač jei jis atrodo silpnas, paliegęs, turi negalią. Kita priežastis – jie mažiau reikalauja iš bendros dalies, kiek yra pavogta, tad išnaudojant vaikus tikimasi didesnio pelno.

Kasdien pralošinėjami vaikų gyvenimai

Kaip žinia, Tado šeima buvo žinoma tarnyboms, namuose lankėsi socialiniai darbuotojai. Tačiau kas iš to?

„Ar iš tiesų yra realiai veikiama vaiko labui, jei jis nepaisant nieko išvežamas vogti? Koks tikslas vaikščioti į šeimą, jei tai nekeičia situacijos joje? Lengvabūdiško požiūrio į darbą pasekmes matome ir jos – labai skaudžios. Žinoma, mes mirtinai susipykstame su tarnybomis, kai apie tai kalbame, tačiau nebeįsivaizduoju, kaip ir elgtis, kad apsaugotume vaikus.

Ar iš tiesų tas konkretus berniukas toks jau blogas, ar mes tiesiog kasdien pralošinėjam savo vaikus ir jų gyvenimus vien dėl to, kad nesugebam sukurti strategijos, kaip ne formaliai, o realiai veikti vaiko labui kritinėse situacijose?“, – kėlė klausimus programos „Pagalba prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms“ vadovė.

URM ambasada palaiko ryšį su nepilnamečiu ir jo artimaisiais

Kaip DELFI informavo Užsienio reikalų ministerija (URM), nei Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, nei Lietuvos ambasada Latvijoje neturi oficialaus Latvijos institucijų pranešimo apie nepilnamečio sulaikymą.

„Apie įvykį sužinojusi iš išorinių šaltinių, ambasada nedelsdama kreipėsi informacijos į kompetentingas Latvijos institucijas. Šiuo metu paauglys yra Cėsio nepilnamečių pataisos namuose", - rašoma URM atsakyme.

Ambasados Latvijos Respublikoje duomenimis, nepilnamečiui iš Lietuvos paskirta valstybinė gynėja. Ambasados darbuotojai aplankė nepilnametį, palaiko ryšį su juo ir jo artimaisiais.