„Vakarai visada buvo už taiką ir demokratiją. Jie įrodė savo visu istoriniu vystymusi. Na o jeigu kalbame apie mūsų kaimynę, tai išties jos taikingumą matome šiandien rytų Ukrainoje, matėme Kryme, matome kitose pasaulio dalyse“, - sakė prezidentė garso įraše, kurį pirmadienį išplatino Prezidentūra.

„Pasitikėti šalimi, kuri pati vykdo agresyvią ne tik politiką, bet ir karinius veiksmus ir pati dalyvauja agresyviai kitos šalies teritorijoje, tikėti šalimi, kad ji gali atnešti kam nors taiką arba turi nuoširdžius ketinimus kažką sutaikyti arba atnešti taiką, iš tikrųjų būtų labai sunku“, – teigė D.Grybauskaitė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje ketina pristatyti savo viziją dėl bendros koalicijos prieš „Islamo valstybės“ grupuotę. Prieš renginius Niujorke Maskva sustiprino karinę paramą Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui), kurį Vakarai kaltina karo nusikaltimais ir ragina pasitraukti iš valdžios. Prieš „Islamo valstybės“ grupuotę kovoja tiek B.Assadas, tiek Vakarų suburta koalicija.

D.Grybauskaitė pirmadienio interviu taip pat paragino reformuoti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą, sakydama, kad ji tapo „Rusijos įkaite“ dėl naudojamos veto teisės. Kaip pavyzdžius prezidentė paminėjo Maskvos sprendimą vetuoti Jungtinių Tautų rezoliuciją, pagal kurią turėjo būti įkurtas tribunolas, persekiosiantis kaltuosius dėl praeitais metais Ukrainos rytuose įvykusios oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofos, taip pat Rusijos veto sprendimui Srebrenicos žudynes paskelbti genocidu.

„Saugumo Taryba tapo Rusijos įkaite, kai reikia spręsti klausimus tokius svarbius kaip genocido paminėjimas arba jo įvertinimas, kaip lėktuvo numušimas – tos rezoliucijos, kurios turėjo įnešti aiškumo, kurios turėjo užtikrinti teisingumą buvo blokuojamos“, – sakė D.Grybauskaitė.

Apie lėktuvo katastrofos tyrimą gali būti kalbama ir Niujorke vyksiančiame renginyje apie teisingumo užtikrinimą sprendžiant tarptautinius konfliktus, kurį kartu organizuoja Lietuvos prezidentė ir Nyderlandų karalius Viljamas Aleksanderis.

Suteikti prieglobstį pabėgėliams – moralinė pareiga

Lietuvos prezidentė savo kalboje Jungtinėse Tautose taip pat pabrėžė, kad suteikti prieglobstį pabėgėliams yra moralinė pareiga, bet migracijos krizei spręsti reikia visų valstybių dėmesio.

Dalia Grybauskaitė kalbėjo pasaulio lyderių forume Jungtinėse Tautose, kuriame patvirtinti septyniolika plėtros tikslų ateinantiems penkiolikai metų. Šiandien pasaulio lyderiai jau pradeda sakyti kalbas jubiliejinėje Jungtinių Tautų generalinės asamblėjos sesijoje, ir visų dėmesys bus nukreiptas į Jungtinių Valstijų ir Rusijos prezidentus.

„Pasaulio plėtra neįmanoma be taikos ir demokratijos“, – sako Lietuvos prezidentė, kalbėdama baigiamojoje Jungtinių Tautų forumo sesijoje, kur taip pat pasisakė ir Jungtinių Valstijų, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos vadovai. Trijų dienų pasaulio lyderių suvažiavimas patvirtino visų 193-ų šalių sutartus bendruosius tikslus ateinantiems penkiolikai metų. Tarp jų – visiškai panaikinti skurdą ir badą, rūpintis švietimu, sveikata ir ekologija. Pasak Dalios Grybauskaitės, būtina paremti siekiančius laisvės, taip pat užtikrinti lyčių lygybę ir gerą valdymą. Ir atsakyti į naujuosius iššūkius.

„Migracija – tai iššūkis, kuriam įveikti reikalingas visų tarptautinės bendruomenės narių dėmesys. Veiksmingas vystomasis bendradarbiavimas galėtų būti galinga jėga valdant migracijos srautus ir sprendžiant pagrindines jos priežastis. Mūsų moralinė pareiga – suteikti saugų prieglobstį tiems, kurie trokšta, bet negali rasti laisvės ir demokratijos savo šalyse“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Rusijos agresija Europoje primena dienas, kai didelės valstybės trypė mažas, įkūnydamos teritorines ambicijas. Terorizmo brutalumas Sirijoje ir Irake verčia mus žvelgti į pačią tamsos šerdį“, – teigė Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barakas Obama.

Tačiau izoliuotas dėl Ukrainos, Rusijos prezidentas eskaluodamas padėtį Sirijoje privertė Amerikos vadovą derėtis.

Neaišku, ar dėl to, kad daugiau norinčių susitikti su Putinu neatsirado, bet jis, pranešama, išskris namo iškart po susitikimo su Obama, nors kiti pasaulio lyderiai dar lieka dalyvauti įvairiuose Jungtinių Tautų jubiliejaus renginiuose.