Užsieniečių registracijos centre Pabradėje šiuo metu yra apsistoję per du šimtus nelegalių migrantų. Jame užsieniečiai gyvena dviejuose bendrabučio tipo pastatuose. Viename – prieglobsčio Lietuvoje prašantys asmenys, kitame – išsiuntimo laukiantys migrantai ir prašantys prieglobsčio Lietuvoje. Pastarieji jau yra bandę slapčia išvykti iš Lietuvos.

Leistinas gyventojų skaičius šiame pastate viršijamas beveik du kartus, o pirmasis aukštas – dar nerenovuotas, todėl sulaukiama skundų dėl gyvenimo sąlygų.

„Pakvietėme slaugytoją pasižiūrėti, ar iš tikrųjų yra kažkokių bėdų su higiena, tačiau ji nepastebėjo kažkokių ypatingų pažeidimų. Visgi mes paprašėme, kad būtų iškviestas medikas, būtų apžiūrėti žmonės ir įvertinta situacija“, – apie patikrinimus pasakojo Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkė Zita Žvikienė.

Pernai čia apsilankęs Seimo kontrolierius pastebėjo nemažai pažeidimų. Tačiau esą didžioji dalis jų jau yra išspręsti.

„Pora pastato aukštų jau yra renovuoti, tad jie daugiau ar mažiau atitinka standartus. Tiesa, pirmas aukštas jų tikrai dar neatitinka. Dėl maitinimo taip pat pastebimas pagerėjimas, yra galimybė pasirinkti norimus patiekalus. Pasak gyventojų, medicininės pagalbos suteikimas taip pat gerėja“, – pokyčiais džiaugėsi Seimo kontrolierius Augustinas Normantas.

Tiesa, centre gyvenantys nelegalūs migrantai negaili kritikos. Kartu su šeima čia gyvenantis Vadimas mūsų šalyje tikisi gauti prieglobstį, tačiau yra nepatenkintas centro išplanavimu. Pasak vyro, pastatas, kuriame gyvena pabėgti mėginę asmenys, yra per arti užsieniečių, gyvenančių su šeimomis.

Dalis užsieniečių mėgina ir bėgti. Apsaugos skyriaus viršininkas tvirtina, kad tokie bandymai nėra dažnas atvejis, tačiau jų išvengti neįmanoma. Esą taip yra todėl, kad užsieniečių registracijos centre dirba per mažai žmonių.

„Apsaugos skyriuje yra 47 etatai, tačiau tik 37 užimti. Be to, 6 pareigūnai dabar yra nedarbingi. Taigi, per pamainą teritoriją saugo ir prižiūri tik po 6 pareigūnus kartu su centro budėtoju“, – centro apsaugos problemą akcentavo Užsieniečių registracijos centro Apsaugos skyriaus viršininkas Stanislovas Galeckis.

Pagrindinė prižiūrėtojų stokos priežastis – didelis psichologinis ir fizinis darbo krūvis. Pabradėje veikiantis Užsieniečių registracijos centras pernai apgyvendino per 600 užsieniečių iš maždaug 30 pasaulio šalių.