Siūloma įteisinti, kad pacientas, užsiregistravęs planinei asmens sveikatos priežiūros paslaugai gauti, tačiau negalintis atvykti, privalo apie tai informuoti ne vėliau, kaip prieš 24 valandas iki paslaugos gavimo laiko pradžios.

Anot projekto iniciatoriaus – konservatoriaus Antano Matulo, kad pastaruoju metu apie 30 proc. pacientų, užsiregistravusių konsultacijai arba tyrimui, į polikliniką neatvyksta ir apie tai nepraneša.

„Paprašėm įvairaus lygio gydymo įstaigų duomenų ir pasirodė, kad apie 30 proc. pacientų, užsiregistravusių konsultacijai arba tyrimui, neatvyksta ir apie tai nepraneša. Atsiranda labai daug tarpų, prastovų, staiga susiorganizuoti ir pakviesti kitą žmogų neįmanoma, įstaiga patiria nemažų nuostolių. Kaip teigia specialistai, jeigu žmonės praneštų, kad neatvyks, eilės galėtų sutrumpėti nuo 5 iki 10 procentų. Gydymo įstaigos prašė, jog tuo atveju, jei žmogus nepraneš, kad neatvyks, turėtų susimokėti ar visą,ar bent pusę kainos už konsultaciją, už kurią dabar apmoka ligonių kasa. Manau, kad tai būtų pernelyg drastiškas sprendimas. Pirmiausia reikėtų įvesti tokią paciento pareigą“, - „Žinių radijui“ sakė A. Matulas.

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė nemano, kad naujoji tvarka galėtų iš esmės pakeisti padėtį:

„Jeigu žmogui konsultacija paskirta po kelių mėnesių ar net po pusės metų, kaip dažnai dabar yra, jis ieško galimybių,kaip anksčiau patekti į kitą gydymo įstaigą, pas kitą specialistą. Žinoma, jis turėtų pranešti, kad neatvyks. Bet jeigu žmogus serga, jam tikrai ne tas rūpi. Manau,kad pačios gydymo įstaigos turėtų domėtis, ar užsirašęs konsultacijai žmogus atvyks numatytu laiku. Man sunku patikėti, kad neatvyksta apie 30 procentų užsirašiusių žmonių ir dėl to susidaro didžiulės eilės“.

A.Matulas tikina, kad esą Lietuvos gydymo įstaigose, palyginti su kitomis ES šalimis, eilės yra vienos trumpiausių:

„Problema ta, kad sistemoje nėra tinkamos tvarkos, per daug apkrauti šeimos gydytojai, per daug popierizmo, pacientai kreipiasi per vėlai, kai kuriose įstaigose trūksta vadybinių įgūdžių. Čia daug problemų, kurias išsprendus, eilės galima sumažinti“, - tikino parlamentaras.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val. iki 9.00 val.